Populære sporter
All sport
Vis alt

Ekspertens dom: Disse bør få billetten til OL i Beijing før jul

Andreas Hopen

Oppdatert 17/12/2021 klokken 18:42 GMT+1

Med tre verdenscuphelger gjennomført for langrennslandslagene mener Discoverys langrennsekspert Tor Arne Hetland at store deler av OL-troppen er avgjort.

Tiril Udnes Weng, Erik Valnes og Ingvild Flugstad Østberg

Foto: NTB

Det var ventet at de tre første verdenscuphelgene i Ruka, Lillehammer og Davos skulle danne grunnlaget for deler av den kommende OL-troppen. Nå mener tidligere landslagssjef og nåværende langrennsekspert Tor Arne Hetland at 11 av 16 plasser trolig er besatt.
Hetland var selv med å ta ut OL-troppen til Pyeongchang. Han tror del én av uttaket kommer 20. desember. Her er de kvinnelige utøverne han mener bør få OL-billetten sin før julen ringes inn.
Distanse: Therese Johaug, Heidi Weng, Ingvild Flugstad Østberg, Helene Marie Fossesholm.
Sprintere: Tiril Udnes Weng, Maiken Caspersen Falla.
Det betyr at det er én plass igjen i spill. Den siste billetten er det tre løpere som kjemper om, tror gullmedaljøren fra OL i Salt Lake.
– Jeg tror Lotta Udnes Weng fortsatt er med i kampen. I tillegg tror jeg (Anne Kjersti) Kalvå og (Ragnhild) Haga er med i vurderingen, sier Tor Arne Hetland til Discovery.
Haga omtalte de første ukene av årets sesong som et mini-OL. Med fasit i hånd står Haga med en 11. plass på 10 kilometer fristil fra Davos og en 10. plass på samme distanse fra Lillehammer.
– Det er OK resultater, men det er ikke pallplass, så hun er en outsider. Hun er først og fremst en skøyteløper, så hun kan bli litt for smal til et OL, mener Hetland.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Preget etter tøff høst: – Har ikke hatt mye selvtillit

Flere usikre på herresiden

For herrene mener Hetland det er langt flere spørsmålstegn. Der mener det tidligere skiesset at det bare er fire løpere som bør få OL-billetten sin før jul.
– Hvis jeg var trener så ville jeg holdt mulighetene åpne, for det er en del navn som dukker opp på herresiden. Jeg ville nok ikke gitt alle klarsignal nå, for det er noen skirenn igjen, og en del av de går på relevant høyde, forklarer Hetland.
Her er utøverne han mener bør få klarsignal:
Distanse: Johannes Høsflot Klæbo (både distanse og sprint), Simen Hegstad Krüger, Hans Christer Holund.
Sprint: Eirik Valnes.
Emil Iversen så ut som et soleklart valg på OL-laget for bare noen få uker siden, men etter bare ett topp ti-resultat på tre verdenscuphelger mener Hetland at OL-billetten bør avventes.
– Han har et voldsomt bra potensial, gikk et bra løp i Ruka og var god i VM i vår. Jeg tror han kommer med, men er usikker på om han får klarsignal allerede nå, sier langrennseksperten.
picture

Slik forklarer landslagssjefen Iversen-kollapsen

Northug inn i OL-debatten

Hetland var selv på plass i Davos under forrige helgs verdenscup. Han tror landslagsledelsen reiste fra Sveits med et par ekstra spørsmål rundt uttaket.
– Der meldte plutselig Even Northug seg på. I tillegg har Thomas Helland Larsen markert seg, og så har man de kortene fra før sesongen i Sindre Bjørnstad Skar og Håvard Solås Taugbøl som ikke det har klaffet for så langt, mener Hetland.
– At Even Northug er aktuell hadde vært en høyoddser før sesongen?
– Det hadde det, men så har han vist at han har utviklet seg, og ingenting hadde vært mer gledelig enn en Northug på start under OL i 2022, fortsetter den tidligere sprinteren.
Utenom Iversen trekker Hetland frem Harald Østberg Amundsen, Martin Løwstrøm Nyenget som to løpere som bør være nære. Mens Pål Golberg, Sjør Røthe og Didrik Tønseth må bruke romjula for å kjempe seg til en OL-billett.
– Sjur og Pål må, sammen med Iversen, vise seg frem under Tour de Ski. I tillegg håper jeg Tønseth får en sjanse til å gå der, fortsetter Hetland.
– Det beviser hvem som tåler høyden. Det er ikke tilfeldig at Even går fort i Davos. Han har vært med Petter mye i høyden, og kjenner godt til det, så man ser at han takler det veldig bra.
Det er ventet at det endelige OL-uttaket blir gjort 10. januar, slik at man får brukt Tour de Ski som uttaksrenn, men skal man kjempe seg inn der tror ikke Hetland det holder å vake rundt topp ti.
– Jeg ser ikke for meg at man kommer med uten at man har vært på pallen i år, eller leverte i VM som var.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame