BEITOSTØLEN (Discovery): En maktdemonstrasjon førte Ragnhild Haga til gull på 10 kilometer fristil i OL for fire år siden, og siden vant hun også gullet på stafetten. Sammen med Simen Hegstad Krüger overrasket hun alle, og fikk sitt store gjennombrudd.
Tre år senere ble 30-åringen vraket fra landslaget. Sesongen hennes startet med blodpropp, og skøytespesialisten klarte ikke å finne formen før like før VM-uttaket. Nå jakter hun nok en mesterskapsbillett, og den jakten starter lørdag med 10 kilometer klassisk på Beitostølen.
- Det blir et slags mini-OL eller Tour de Ski for meg de neste fire helgene som kommer hvor det handler om å gå flest mulig gode renn uansett om det blir i Norge eller Ruka neste helg, sier Ragnhild Haga til Discovery på Beitostølen.
Ski
Får ikke testet OL-gren før Beijing grunnet snømangel
22/11/2021 PÅ 18:57
Først er det to løp på Beitostølen inneværende helg, så venter enten verdenscup i Ruka neste helg eller norgescup på Gålå. Videre venter verdenscuprenn på Lillehammer i starten av desember før det er et renn i høyden i Davos midt i desember. Norges landslag har tradisjon for å ha de fleste OL-plassene klare rundt jul.
Opprinnelig skulle det vært sprint fredag på Beitostølen, men den blåste bort med kast opp mot 30 meter i sekundet. Arrangørene valgte å beholde programmet som det er, med 10 kilometer klassisk lørdag, og den samme distansen i fristil på søndag. Det passer som hånd i hanske for Haga.
– Jeg synes veldig synd på sprinterne, men når det ble som det ble, så er jeg glad for at de beholdt programmet, sier Haga videre.
LES OGSÅ: Mister trolig verdenscupåpningen etter avlysningen på Beitostølen
Hun forteller at hun må prestere «middels» i klassisk og bra i skøyting fremover slik at hun kommer med til OL. På fredagens pressemøte sa landslagssjef Ole Morten Iversen at alle stiller likt før et OL-uttak.
– Vi gjør en grundig jobb, og ingen er forhåndsuttatt til et OL, men man må ha gode argumenter for hvorfor de forskjellige utøverne skal være med, sa Iversen til Discovery.
De uttalelsene faller i god jord hos Haga.
– Det er hyggelig. Jeg skal bare prøve å gå så fort jeg kan, og så er målet mitt å komme med til OL. Selv tar jeg ingenting for gitt og går til sesongen med den tanken at jeg må prestere bedre enn de på landslaget, fortsetter Åsen-løperen.

Har satset i høyden

Denne sesongen er Hagas første sesong utenfor landslaget siden gjennombruddet. Det å styre sin egen trening har både fordeler og ulemper.
– Ulempene er at jeg må ordne flere ting selv; opplegg, reiser og det aller meste, og så må man trene mer på egen hånd og får ikke testet seg like mye mot de beste. Fordelene er at man får styrt treningsopplegget og skreddersydd det mer slik man ønsker, sier Haga.
Det skreddersydde opplegget har ført til at Haga har vært førti døgn i høyden i Italia. Det håper hun skal slå godt ut, for hun har selv troen på at OL er innenfor rekkevidde.
– Jeg hadde ikke hatt førti døgn i høyden hvis jeg ikke hadde troen på det prosjektet jeg har. Nå handler det om å få det ut i renn, sier Haga avslutningsvis.

Tror Beijing blir hans siste OL: – Gir en ekstra energi

Ski
Takker lagkompisene etter søndagens revansj: – De ga meg troen
22/11/2021 PÅ 07:35
Ski
Røthe gir lagkompisene mye av æren etter revansjen
22/11/2021 PÅ 07:31