Populære sporter
All sport
Vis alt

Tidligere OL-vinner ut mot behandlingen av 15-åringen: – Det må aldri skje igjen

Joakim Miøen

Publisert 18/02/2022 klokken 15:46 GMT+1

Tidligere OL-vinner i kunstløp, Aljona Savchenko, går hardt ut mot behandlingen av 15 år gamle Kamila Valijeva etter dopingsaken som har rystet kunstløpmiljøet under OL i Beijing.

Aljona Savchenko/Kamila Valijeva

Foto: Getty Images

Valijeva havnet midt i stormen i OL da en positiv dopingprøve ble kjent etter at hun hjalp ROC til gull i lagkonkurransen.
At hun i det hele tatt fikk delta videre i mesterskapet var omstridt. Idrettens voldgiftsrett kom til at hun skulle få delta selv om hun har avgitt en positiv dopingprøve.
I den individuelle konkurransen endte OL i tårer og fall da hun ble nummer fire. Flere reagerte sterkt på bildene fra ishallen.
– Helt ærlig, så gråt jeg i går. Ikke av glede, men av tristhet. Dette er et barn, en 15-åring, stående foran hele verden. Dette er en utrolig byrde for et barn. Jeg ville ikke latt henne konkurrere i det hele tatt, men beskyttet henne. Det som skjedde i går, må aldri skje igjen. Det skader ikke bare sporten, men det skader den olympiske følelsen, den olympiske drømmen, som er det alle vil ha. Dette vil gi hele sporten store arr, sier Aljona Savchenko til tyske Eurosport fredag.
Den tysk-ukrainske gullvinneren fra OL i 2018 melder sin misnøye med situasjonen og hvordan den unge kunstløperen ble satt under et enormt press. Hun sier hun «fikk vondt i magen», og går ut mot trenerens oppførsel.
– Man kan ikke la det skje. Selv jeg, som seer, fikk vondt. Barnet er ditt ansvar og noen ganger har barnet mer tillit til treneren enn sine egne foreldre. Følelsen av å bli dratt opp etter sånne nederlag er det viktigste. Likevel gir han henne ikke en gang en klem når hun kommer ut, men spør «hvorfor klarte du det ikke?». Jenta har nok press på seg fra før, fortsetter Savchenko.
– Som mor ville jeg ikke sendt barna mine på kunstløp. For det gjør vondt å se sånne ting.

Varsler avstemning om regelendring

ISU varsler nå en avstemning om å heve aldersgrensen for å delta i internasjonale mesterskap i kunstløp, etter de hjerteskjærende bildene av stortalentet Valijeva.
Bildene av den gråtende 15-åringen har ført til krass kritikk av OL og kunstløpsporten. Nå varsler Det internasjonale skøyteforbundet (ISU) at det skal holdes en avstemning om hvorvidt aldersgrensen skal heves.
Det er noe blant annet Norges Skøyteforbund har arbeidet for. I 2019 foreslo Norge at aldersgrensen skulle heves til 17 år i mesterskap.
Aldersgrensen skal opp til avstemning på ISU-kongressen i juni. Der må det et flertall på to tredelers margin til for at forslaget skal bli vedtatt. ISU opplyser at det er mediestormen under OL som gjør at forslaget allerede nå blir offentliggjort.
IOC-president Thomas Bach åpnet i uttalelser fredag også for å se på aldersgrense for OL-deltakelse.
(NTB/Discovery)
Sett denne?
picture

– Overlykkelig over at drømmene mine gikk i oppfyllelse

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame