Populære sporter
All sport
Vis alt

IOC-presidentens tirade mot støttespillerne: – Ga meg frysninger

Oppdatert 18/02/2022 klokken 09:15 GMT+1

IOC-president Thomas Bach går hardt ut mot dopingtatte Kamila Valijevas (15) nærmeste.

Tårene trillet for Valieva: – Uhørt at barn må gjennom dette

– Dette presset er forbi min fatteevne. Spesielt for ei jente på 15 år.
Ordene tilhører IOC-president Thomas Bach, som kaller støtteapparats behandling av Kamila Valijeva for «frysende».
– Jeg må si jeg var veldig veldig forstyrret i går kveld, da jeg så konkurransen på TV, av hennes opptreden og hvor stort presset må ha vært, sier Bach på en pressekonferanse.
Det har stormet rundt 15-åringen den siste uken, som før OL avla en positiv dopingprøve. Svaret ble først kjent dagen etter at hun tok gull i lagkonkurransen.
Russlands antidopingbyrå har bestemt at hun ikke skal suspenderes mens saken behandles, og klager fra IOC, Wada og ISU ble ikke tatt til følge av Idrettens voldgiftsrett (CAS).
picture

Knakk sammen etter opptredenen: – Det svakeste jeg har sett av Valieva

– Utrolig mental prøvelse

Presset som har vært på Valijeva ga utslag i torsdagens konkurranse, hvor kunstløpkometen falt tre ganger. Russeren havnet utenfor pallen og forlot isen knust.
– Å se henne streve på isen, prøve å ta seg sammen og forsøke å avslutte sitt program. Du kan se i hver bevegelse i kroppsspråket at dette var en utrolig mental prøvelse. Kanskje hun ville foretrukket å bare forlate isen og legge denne historien bak seg, sier Bach.
– Men det var ikke alt. Da jeg etterpå så hvordan hun ble mottatt av sine nærmeste støttespillere, med en tilsynelatende utrolig kulde. Det ga meg frysninger. I stedet for å trøste henne, i stedet for å prøve å hjelpe.
– Du kunne føle på denne iskalde atmosfæren, denne avstanden. Hvis man tolket kroppsspråket ble det enda verre, med avvisende fakter, fortsetter Bach.
picture

Rister på hodet og går på spørsmål om lagvenninnnen

«Jeg hater alle!»

Trener Eteri Tutberidzes første ord til Valijeva da hun gikk fra skøytebanen skal ha vært «Hvorfor lot du det gå fra deg?» og «Hvorfor sluttet du å kjempe?».
En annen russer, Anna Sjtsjerbakova, vant gullet foran lagvenninne Alexandra Trusova. Sistnevnte var tydelig skuffet da det ble klart at hun ikke vant gullet.
«Jeg hater alle! Jeg ønsker ikke å fortsette med kunstløp, jeg kommer aldri til å gå ut på isen igjen, aldri i livet. Alle sammen har en gullmedalje utenom meg», skal hun ha sagt i etterkant av konkurransen.
Tilbake i 2014 ble Yulia Lipnitskaya en av OLs store stjerner da hun vant gull i en alder av 15 år. Men karrieren ble avsluttet allerede i 2017 grunnet en kneskade.
Senere samme år åpnet hun opp om anoreksi over flere år i Tutberidzes team, ifølge Reuters.
picture

Følelsene tok over for russisk sølvvinner

Ingen tillit

IOC-preisdenten sier han ikke har tillit til Valijevas følge og tar opp problemet med mindreårige som konkurrerer i OL.
– Dette var ingen måte å behandle en 15-åring under psykisk stress. Jeg skulle ønske hun hadde støtte fra venner og familie for å hjelpe henne gjennom denne vanskelige situasjonen.
Den tidligere kunstløperen og nå Eurosport-eksperten Valentina Marchei tror situasjonen kommer til å prege 15 år gamle Valijeva på en negativ måte.
– Hun er bare et barn, bare 15. Hun er i en situasjon som er mye større enn henne selv. Jeg stiller spørsmål til hvorfor teamet og støttespillerne rundt henne ikke var i stand til å beskytte henne slik hun skulle blitt. De har ikke fokusert på hennes trygghet eller helse.
IOC vil framover vurdere hvilke tiltak som må gjøres.
– Hovedstyret har begynt å tenke på det. Dette krever nøye overveielse og konsultasjon, sier presidenten.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame