Populære sporter
All sport
Vis alt

Kunstløp-ekspert: – Ta vare på hennes mentale og fysiske helse

Publisert 18/02/2022 klokken 02:44 GMT+1

Den tidligere kunsløperen og nå Eurosport-eksperten Valentina Marchei håper etterforskningen i Valijeva-saken peker på apparatet rundt 15-åringen.

Tårene trillet for Valieva: – Uhørt at barn må gjennom dette

Dopingskandalen som har preget kunstløp-dekningen under OL i Beijing fortsetter for full styrke, også etter at Kamila Valijeva havnet utenfor seierspallen etter friprogrammet torsdag.
Den tidligere kunstløperen og nå Eurosport-eksperten Valentina Marchei tror situasjonen kommer til å prege 15 år gamle Valijeva på en negativ måte.
– Det blir foreslått å ta en pause, gå gjennom situasjonen og ta vare på hennes mentale og fysiske helse, det er det som er prioriteten.

Media

– Hun er en veldig talentfull kunstløper, hun er den neste superstjernen og hun er så ung. Hun er så sterk teknisk. Men ikke bare teknisk, men hun har en kvalitet på skøytingen som er uvanlig å se for en 15-åring som er veldig moden, fortsetter italieneren.
Marchei mener medieoppslagene er med på å påvirke.
– Alt dette medietrykket, som har vært hardt mot henne, må virkelig ha lagt vekt på skuldrene hennes som er vanskelig å bære. Tro meg, jeg har selv vært på den olympiske scenen, og du har så mye å fokusere på og jobbe hardt med. Du kommer for å gjøre ditt beste og du må virkelig jobbe hardt i de fire og et halvt minuttene.
(Artikkelen fortsetter under):
picture

Rister på hodet og går på spørsmål om lagvenninnnen

– Hun er et barn

Hun benytter sjansen til å rette kritikk mot de som er rundt Valijeva på daglig basis.
– Hun er bare et barn, bare 15. Hun er i en situasjon som er mye større enn henne selv. Jeg stiller spørsmål til hvorfor teamet og støttespillerne rundt henne ikke var i stand til å beskytte henne slik hun skulle blitt. De har ikke fokusert på hennes trygghet eller helse.
– Hva blir det neste for henne? Hvordan vil fremtiden hennes være? Å gå i møte med framtiden kommer til å bli veldig vanskelig. Jeg håper etterforskningen går inn på de som er rundt henne, fortsetter hun.

Knakk sammen

Da Valieva var ferdig med sin framføring på friprogrammet torsdag var det en meget preget 15-åring TV- og fotokameraene fanget opp. Før finalen ledet 15-åringen i sammendraget, men i finalen gikk det galt med flere fall.
– Dette er det svakeste jeg har sett av Valijeva, kommenterte Discoverys norske kommentator Lise Røsto Jensen.
Se Valjievas opptreden og hennes reaksjon etterpå her.
picture

Knakk sammen etter opptredenen: – Det svakeste jeg har sett av Valieva

– Vi var alle sammen i mixed-zone og det var en sånn stillhet som var helt galskap. Det var dette mørket som gjør at en føler seg ukomfortabel og vi så på uten å puste. Det var et øyeblikk som var helt surrealistisk, sier Marchei om opptredenen til Valijeva.
– Så klart, alle var veldig bekymret. Jeg tror alt presset hun har vært gjennom den siste uken ble for mye for henne og det traff henne skikkelig på friprogrammet.
På slutten av videoen over kan du se Valijevas trener Eteri Tutberidze si noen ord til 15-åringen etter hun gikk av isen. De skal ha vært ganske krasse:
– Hvorfor lot du det (gullet) gå? Forklar meg, hvorfor? Hvorfor stoppet du å kjempe? Du lot det gå etter aksen. Hvorfor? skal treneren ha sagt til Valijeva.

Sint sølvvinner

Fokuset før kvinnenes friprogram var naturligvis på 15 år gamle Valijeva. Men etter friprogrammet fikk også den russiske sølvvinneren Alexandra Trusova mye av oppmerksomheten.
17-åringen var tydelig meget skuffet når det ble klart at hun ikke vant gullet. Dette skal ha vært noen av ordene hun brukte i etterkant av konkurransen:
«Jeg hater alle! Jeg ønsker ikke å fortsette med kunstløp, jeg kommer aldri til å gå ut på isen igjen, aldri i livet. Alle sammen har en gullmedalje utenom meg»,
Se reaksjonen til Trusova i videoen under:
picture

Følelsene tok over for russisk sølvvinner

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame