PYEONGCHANG/OSLO (Eurosport.no):
Tyskland var store, store favoritter i forkant av torsdagens lagkonkurranse i PyeongChang.
Kongene av kombinert i årets OL gikk ut seks sekunder bak Østerrike etter hoppdelen, men gled fort i fra konkurrentene i langrenssporet og kunne i realiteten kontrollere inn gullet på de to siste etappene.
PyeongChang
Terget av tyskernes gest foran Norges ankermann: – Bensin på bålet
22/02/2018 PÅ 14:46
I mål var Tyskland en hel evighet foran Norge, som etter å ha gått ut som nummer fire sikret en meget gledelig sølvmedalje etter en fin ankeretappe av Jørgen Graabak. Det var Norges 35. medalje i Sør-Korea, og med det er vi kun to fattige bak USAs rekord, som står med 37 fra Vancouver 2010.
– Det blir sølvmedalje til Norge. Etter et trøblete mesterskap er det medaljene som teller. Gullvinneren fra 2014 Jørgen Graabak avslutter for Norge, kommenterte Eurosports Jan Christian Bjørn da sølvet var i boks.
– Veldig fortjent sølvmedalje, supplerte skiekspert Åge Skinstad.

– Utmerket gjennomført

Fortjent syns også Norges kombinerttrener Kristian Hammer det var.
– Ja, det var godt å ta steget. Vi hadde ambisjoner om å gi tyskerne mer kamp, men de har vært for gode og vi litt under. Da må man være fornøyd med sølv i dag, sier Hammer til Eurosport.
– Det ble en kamp om andreplassen, og da leverte vi på en utmerket måte. Det er godt å kunne være med å ha bidratt til medalje, og at vi får sølv er vi godt fornøyde med i dag.
Se sammendraget da kombinertgutta tok sin sølvmedalje i årets olympiske leker:

Var på skuddhold

Da de norske kombinertgutta – Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber og Jørgen Graabak – skulle ta fatt på langrennsdelen lå de 27 sekunder bak ledende Østerrike. Mellom de to medaljekandidatene lå den klare favoritten Tyskland og den lille outsideren Japan, henholdsvis 21 og åtte sekunder foran Norge.
Etter en drøy kilometer ut på den første etappen var Jan Schmid vis-a-vis japaneren, og en liten stund så det ut til at nordmannen også skulle ta igjen de to i tet.
Inne ved runding etter de første 2,5 av fem kilometer hadde Schmid kappet forspranget opp til Tyskland og Østerrike ned til ti sekunder, men så rykket tyske Vinzenz Geiger i fra, og da så ikke gullvinnerne seg tilbake.
Norge måtte gi opp gullhåpet, som kanskje var ventet av de aller fleste med utgangspunktet fra hoppbakken. I stedet ble det en interessant og jevn batalje mellom Østerrike, Norge og Japan om de to siste podieplassene. Det skulle kjempes om edelt metall.

Graabak ga sølv

Halvveis i løpet, etter at de to første av de 4x5 kilometerne var unnagjort, vekslet Espen Andersen og Norge like bak Østerrike på tredjeplass. Japan hang foreløpig godt med.
De tre landene fortsatte å ligge i gruppe, før Østerrike rykket i fra inn mot tredje veksling og Jarl Magnus Riiber måtte gi meter.
I det Åge Skinstad beskrivers som et «godkjent» løp av 20-åringen ble det seks sekunder for gullvinneren fra Sotsji-OL i 2014 Jørgen Graabak å hente inn. Nå hadde japanerne det tyngre med å henge med, og måtte gi tapt i medaljekampen.
Graabak hadde altså sekunder å innhente, og oppgaven tok 26-åringen på strak hånd. Etter å ha gått sammen rundt i løypa på sisterunden levnet ikke nordmannen østerriske Mario Seidel muligheten til å være med å kjempe om sølvet. Med en liten fartsøkning ség Norge i fra, til glede for Eurosports kommentatorer og det norske laget.
Tysklands ankermann Johannes Rydzek gikk inn til nok et tysk kombinertgull i PyeongChang, Norge kapret sin første medalje på overbevisende måte, mens Østerrike måte ta til takke med bronse.
PyeongChang
Ekspertens dom: – Fellesnevneren som kan ha kostet oss gullet
22/02/2018 PÅ 11:59