• Se Viktor Hovland i Genesis Invitational fra torsdag kl. 20:00 på GOLFTV. Få tilgang her!
– Jeg har sluttet å spå utfallet av golfturneringer for lenge siden, ler Jeff Smith på spørsmålet om å komme med sin spådom foran denne ukens storturnering i Los Angeles.
Genesis Invitational markerer 6-måneders jubileumet for samarbeidet mellom Smith og Viktor Hovland. Siden de to begynte å jobbe sammen i august 2020 har nordmannen tatt enorme steg på veien mot å bli en av verdens aller beste golfspillere.
The Genesis Invitational
Hovland avsluttet med stil: – Rett og slett en av verdens beste
21/02/2021 KLOKKEN 22:40
– Jeg kjente litt til Viktor før han tok kontakt i forkant av FedExCup-sluttspillet og ville ha tilbakemelding på noen ideer rundt svingen sin. En ting ledet til en annen, og her er vi i dag, sier 44-åringen til Eurosport.

– Du bør ha kontroll på det du sier

Det er flere ting med Hovland som har gjort inntrykk på Smith. Det første han la merke til var 23-åringens ekstreme nysgjerrighet.
– Jeg kunne merke med en gang at han var en intellektuell gutt. Han ønsket å forstå hvordan og hvorfor alt fungerte som det gjorde. Han lar ikke noe passere..når du først har lagt frem noe, så går han i gang med sitt eget lille oppdrag for å utforske alt rundt det du har sagt. Så du bør ha kontroll på det du snakker om, humrer Smith.
Og når tilbakemeldingene først kommer, holdes det ikke tilbake fra Hovland. Det er noe treneren setter pris på.
– Vi er ganske ærlige med hverandre. Om han ikke gjør noe riktig, så sier jeg det rett ut. Og det samme gjør han med meg. Det ender ofte med lengre diskusjoner hvor vi sammen finner ut av ting.
Men det er ikke bare de gode diskusjonene som gjør samarbeidet fruktbart.
– Han er jo en utrolig morsom type. Vi ler mye sammen. Så har vi en del felles interesser, blant annet poker. Så når han kommer til Vegas blir ofte golfpraten nedprioritert til fordel for pokeren, ler Smith.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Fikk fullstendig panikk av Hovlands manøver: – Nei, nei, nei!

Juleferien satte sine spor

Etter å ha avsluttet 2020 med seier i Mayakoba og en tredjeplass i Dubai, var det store forventninger til Hovland når Touren startet opp igjen på Hawaii på nyåret.
Men Sentry Tournament of Champions ble ikke det verken Hovland eller norske golffans hadde håpet på. Etter en skuffende avslutningsrunde valgte 23-åringen å dra hjem fra Hawaii en uke tidligere enn planlagt.
– Han hadde mye rust som måtte bort etter å ha vært hjemme i Norge på juleferie. Han var vel et par turer i en simulator mens han var der, og det var det. Det eneste han gjorde var å sende meg videoer av hvor hardt han slo!, ler Smith.
Hovland dro rett fra Hawaii til Las Vegas.
– Vi gikk rett på arbeidet med svingen hans. Det var en ganske «easy fix». Når han går en periode uten å spille, så faller han tilbake til en uvane hvor han lukker køllehode i baksvingen. Det forårsaker at han sikter litt mer mot høyre, og da blir det kaos. For han ønsker jo å skru ballen fra venstre mot høyre, og ikke motsatt.
– De siste gangene vi har vært sammen, så har fokuset vært på å fikse den delen av spillet. Vi har vel fikset på det tre ganger de siste to månedene, så jeg har sagt at det nå er på tide at Viktor tar litt eierskap til dette og gjennomfører egne driller i oppvarmingen. Det har han gjort, og ballstrikingen hans har blitt mye mer stabil, sier Smith.
– Hvordan ser en typisk tur til Vegas ut for Viktor?
– Om ballstrikingen ikke er i orden, er det typisk det vi fokuserer på først. Med ham dreier hele spillet seg rundt det. Er han ikke komfortabel med å slå ballen, så ikke prøv å snakk til ham om putting og chipping! Vi kan heldigvis løse det ganske kjapt, og så bruker vi mesteparten av tiden til å chippe og putte ute på banen etter det.
Sett denne? Saken fortsetter under:

Brøt ut i latter av Hovlands vanvittige redningsaksjon

Spår ny opptur i LA

Med hjelp fra Smith er Hovlands ballstriking nå tilbake på førjulsnivå, om ikke bedre. En 2. plass i Farmers Insurance Open ble fulgt opp av en 6. plass i Saudi-Arabia for to uker siden.
Nå venter altså storturneringen Genesis Invitational på ærverdige Riviera Country Club i Los Angeles.
– Det er en skikkelig tøff bane. Utifra det jeg har hørt er forholdene helt upåklagelige, og banen skal være i sin beste stand noensinne. Greenene er jo ganske ondulerte (ujevne/bølgete, journ.anm.) og kommer i tillegg til å være raske og harde. Så puttingen kommer til å bli utrolig viktig denne uken, sier Smith.
– Men dette er også en ballstrikers golfbane. Jeg tror vinnerscoren kommer til å ligge et sted mellom -12 og -14. Og når det er snakk om den typen scorer og denne type baner, liker jeg Viktors sjanser, fortsetter han.
For Hovland har gjentatte ganger vist at han mestrer Tourens tøffeste baner bedre enn de fleste - sist med en 2. plass på Torrey Pines for tre uker siden.
– Han har spilt godt på alle de tøffe banene siden Houston i fjor. US Open på Winged Foot, Torrey Pines nå sist...Så jeg kommer til å ri denne hesten. Jeg skal ikke komme med noen konkrete spådommer, men jeg har troen på en ny god prestasjon på en bane som belønner god driving og godt jernspill, sier Smith.
Hovland slår ut 16:57 torsdag og 21:27 fredag. Hovedsendingen starter 20:00 begge dager på GOLFTV og Eurosport Norge.

Hyller Hovlands superslag: – Utrolig imponerende

The Genesis Invitational
Maratondag for Hovland – brukte nesten ni (!) timer på runden
20/02/2021 KLOKKEN 18:50
The Genesis Invitational
Hovland stilnet etter drømmestart – trygt videre til helgen
20/02/2021 KLOKKEN 01:17