Populære sporter
All sport
Vis alt

Hovland skal spille med sin egen «analysemann»: – Spesielt

Joakim Opphus

Oppdatert 13/09/2022 klokken 19:24 GMT+2

Viktor Hovland spiller denne uken Italian Open på neste års Ryder Cup-bane. Der kan han han få en liten fordel de første to rundene. Han skal nemlig spille med sin egen analyse- og statistikkmann Eduardo Molinari.

Eduardo Molinari og Viktor Hovland

Foto: Getty Images

  • Følg Viktor Hovland i vårt livesenter på Eurosport.no fra og med torsdag kl. 13:30
Viktor Hovland spiller denne uken sin andre strake turnering i Europa. Forrige ukes BMW PGA Championship endte på skuffende vis for nordmannen.
Han håper å revansjere den sure avslutningsrunden i London i denne ukens Italian Open, som spilles på neste års Ryder Cup-bane, Marco Simone Golf Club, like utenfor Roma.
På de to første rundene i skal Hovland spille med Matt Fitzpatrick og italienske Edoardo Molinari.

– Litt spesielt

Molinari har de siste årene fått et rykte for sin store kompetanse når det kommer til alt av golfstatistikk og golfanalyse. Under pandemien utviklet den utdannede ingenøren fra det polytekniske universitetet i Torino dataprogrammet «StatisticGolf».
Programmet er en side hvor spillerne kan notere ned alt av data fra spillet sitt. Tallene blir analysert av programmet og ved hjelp av resulatetene de viser kan Molinari komme med sin råd til spillerne.
Flere av verdens spillere har henvendt seg til italieneren for hjelp. En av de er Viktor Hovland. «Dodo» Molinari har vært Hovlands analysemann og hjulpet nordmannen på alt av statistikk siden januar i år. Nå skal de altså spille sammen på både dag én og to i Italia.
– Det er gøy det. Vi hadde jo tippet at det ble en av Molinari-brødrene på forhånd. Han har jo også et samarbeid med Fitzpatrick i likhet med Viktor, sier Discoverys golfekspert Marius Thorp.
– Det er jo litt spesielt (å spille med egen analysemann, journ.anm). Men jeg tror når man kommer ut på banen og spiller så blir fokuset på eget spill, sier han videre.
Molinari er assisterende kaptein på neste års Ryder Cup-lag og Thorp mener han spiller sammen med Hovland og Fitzpatrick i Italia er naturlig.
– Det er et ønske om kapteinene spiller med nøkkelspillere for å lære dem bedre å kjenne og diverse før neste år. Det samme skjedde under fjorårets turnering på Wentworth når Viktor spilte med Padraig Harrington, som var Ryder Cup-kaptein da.
– De snakker garantert med hverandre i forkant og de spiller nok en treningsrunde sammen også. Det kan hende han får litt tips før runden. Men underveis så blir nok ikke det noe faktor, tror Discoverys golfkommentator Per Haugsrud.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Kommentatorene tar av etter vanvittig Hovland-innspill: – Dagens slag

Første møtet

Molinari var i begynnelsen av august gjest i Discoverys golf-podcast FORE!. Der fortalte han om hvordan samarbeidet mellom de to begynte og deres første møtet i forkant av US Open i 2021 på Torrey Pines.
– Jeg så Jeff (Smith, Hovland trener, journ.anm) sammen med Viktor på chipping-greenen. Jeg sa hei til Jeff og han introduserte meg til Viktor. Og Jeff sa til Viktor «du bør høre hva Eduardo har å si og hva han gjør. Jeff visste at jeg jobbet med statistikk for noen andre spillere på det tidspunktet, sa Molinari i Discoverys podcast om hans første møtet med Hovland.
Videre forteller han at de endte opp med å spille en treningsrunde med Hovland. Underveis på runden spurte Hovland italieneren om alt av statistikk og hvilke type slag som var best på de ulike hullene. «Det føltes nesten som et intervju» sa Molinari på podcasten.
– Både Viktor og Shay var veldig interessert og stilte de riktige spørsmålene og hørte nøye etter på hva jeg hadde å si. Etter US Open tok vi samme fly tilbake til Europa og Tyskland hvor han skulle spille BMW International Open.
picture

Eduardo Molinari, trener Jeff Smith, caddie Shay Knight og Viktor Hovland under treningsrunden i forkant av US Open 2021 på Torrey Pines. (Foto: Getty Images).

Foto: Getty Images

Samarbeidet

På flyet utvekslet de to nummer og underveis i uken i Tyskland ga Molinari nordmannen en rekke tips og triks på en bane som Hovland ikke hadde spilt før. Det endte som kanskje noen husker med at Hovland vant turneringen til slutt.
– En uke etter seieren fikk jeg en tekstmelding fra Viktor hvor han sa «jeg har lyst å snakke med deg. Jeg må vite nøyaktig hva du gjør og hvordan du jobber, sa Molinari.
De to fortsatte og snakke sammen gjennom året før Hovland sa at han ønsket å inngå et samarbeid med Molinari fra starten av 2022-sesongen.
– I starten av hver turneringsuke så sender enten Viktor eller Shay en SMS og spør hva jeg tenker om de ulike hullene og hva som er beste taktikk på hvert hull.
En av ekspemplene på Molinaris samarbeid med Hovland kom under Genesis Invitational i februar i år. På banens hull 15 hadde Hovland en helt annen stragei enn resten av feltet. Han valgte å sikte seg ut på fairwayen på hull 17 (til høyre) for å gi seg selv en bedre vinkel inn.
– Han ville tjene 0,2 slag på feltet hver runde ved å spille ned hull 17 i stedet. Gjør det fire over runder, og det blir nesten et slag, fortalte Molinari til Golf Digest strategien som han og Hovland hadde klekket ut sammen.
Hovland kalte taktikken en «No-brainer» i intervjuet etter runden:
picture

Hovland om den uvanlige tilnærmingen: – Det er en «no-brainer»

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame