Populære sporter
All sport
Vis alt

Disket i ekstremvarme i 2019: Dette har han lært inn mot OL

Publisert 05/08/2021 klokken 19:14 GMT+2

Kappgjenger Håvard Haukenes fikk kjenne på ekstreme temperaturer under VM i Doha i 2019. I Tokyo-OL vil det være like tøffe, om ikke enda tøffere forhold som møter bergenseren.

Håvard Haukenes

Foto: Scanpix

  • Se Håvard Haukenes i aksjon torsdag kveld fra kl. 22:30 på TVNorge og discovery+
TOKYO / OSLO (Discovery):
– Følelsen er akkurat som å sitte i en badstue hvor veggene kommer nærmere og nærmere og ovnen kommer opp i mot fjeset, og du kjenner at nå er det hardt.
Slik beskriver kappgjenger, Håvard Haukenes, hvordan det var å konkurrere i VM i Doha i 2019 til Discovery.
Kappgang-konkurransen i Doha ble avholdt om natten for å slippe unna den verste varmen. Men likevel var temperaturen rundt 30 grader og med en luftfuktighet tett opp mot 90 prosent.
Det er de samme forholdene som venter for Haukenes i OL. Selve konkurransen vil skje i Sapporo, 800 km lenger nord i Japan, og ikke i Tokyo. Han tror derimot ikke at forholdene vil være noe mindre krevende selv om øvelsen flyttes for å unngå varmen i Tokyo.
– Det vil fortsatt være fuktig og veldig varmt. For å være best mulig forberedt handler det om å balansere mellom væsketapet og inntaket av væske. En måte å finne ut av den balansen på er å bruke Olympiatoppens varmerom, forteller Haukenes.
Flere av utøverne som reiser til OL har tatt i bruk dette varmerommet som skal simulere det tøffe klima som de vil møte i Japan.
Haukenes tror det er den personen som har en best mulig plan og best mulig rutiner når det kommer til nedkjøling og som mestrer å opprettholde væskebalansen best, er også den samme som vil gå til topps i OL.
picture

Elvestad ble utfordret av prinsessen: – Jeg har så knuste testikler

Varmen førte til disk

Etter å ha fått advarsel tre ganger tidligere i løpet under VM i Doha i 2019, ble den fjerde advarselen etter 40 km dråpen og Haukenes ble diskvalifisert ti km før mål. Den ekstreme heten under Doha-VM var en stor del av hvorfor han ble disket under konkurransen tror han selv.
– Jeg må innrømme at jeg slet veldig i Doha. På slutten av løpet fikk jeg problemer med teknikken på grunn av heten. Så disken den var korrekt den. Selv om det suger å si det, fortelle bergenseren.
Teknikken er noe 31-åringen har fokus på før OL.
– Det handler om å kontrollere bevegelser i ekstreme forhold. Det er det jeg må trene på for å være best mulig forberedt før konkurransen. I kappgang kan man føle at teknikken sitter og at det føles bra, men når man ser på video etterpå så ser det kanskje ikke så bra ut likevel. For min egen del så har jeg måttet bruke video mye mer for å analysere min teknikk mer i treningsarbeidet.
I tillegg til Doha i 2019 har Haukenes blitt diskvalifisert i VM også i 2017 og 2013. Faren for å bli disket var noe som han tenkte mye på tidligere.
– Før tenkte jeg veldig mye på det og jeg ble satt ut av det. Jeg ble redd for dommerne på en måte, men de er jo der egentlig for å hjelpe deg. Advarslene er ment som et «nå må du skjerpe deg ellers så tar vi deg ut».
picture

Rørt trenerpappa: – Gleder meg til å være litt far igjen

Medalje innen rekkevidde

I OL-sammenheng har det gått betydelig bedre for kappgjengeren. I OL i Rio gikk han inn til en meget sterk sjuendeplass.
– Jeg har gode minner fra Rio, men du kan ikke leve på det resten av livet. Selv om det er et veldig fint minne og det var en sinnsyk bra konkurranse. Selvfølgelig har jeg lyst til å gjøre det bedre enn i Rio, forteller Haukenes.
– Er det mulig?
– Det er mulig, men det er masse mål som må legges ned. Jeg føler jeg er på rett spor, men som sagt er det den tekniske biten som må bli bedre.
– Det må være godt å vite at du har mer å gå på der og at hvis du knekker den teknikk-koden så er kanskje medalje innen rekkevidde?
– Dét er det, men å konstant tenke på å ta medalje, det blir et litt negativt fokus. Men det er selvfølgelig det jeg ønsker.
Discoverys friidrettsekspert Ingvill Måkestad Bovim tro at erfaringen Haukenes tok med seg fra Doha er viktig med tanke på hva han vil møte i Japan.
– Nå har han fått mer erfaring med varme og høy luftfuktighet enn før Doha. Med så lang konkurranse under de krevende forholdene er det vanskelig å forutse hvem som kommer først til mål, men ut i fra forutsetningene er topp åtte en god plassering, sier Måkestad Bovim.
Sett denne?
picture

Skal følge suksessoppskriften under OL: – Må være på tå hev

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame