Populære sporter
All sport
Vis alt

ILO vil granske kommende VM-verter – søker Fifa-avtale

Eurosport
AvEurosport

Oppdatert 05/12/2022 klokken 11:51 GMT+1

Gilberg Houngbo i Den internasjonale arbeidsorganisasjonen (ILO) vil ha en større rolle i granskingen av framtidige vertsnasjoner i fotball-VM.

Gilberg Houngbo

Foto: Getty Images

Det uttaler Houngbo i et intervju med nyhetsbyrået AFP. Lederen møtte nylig president Gianni Infantino i Det internasjonale fotballforbundet (Fifa) i den qatarske hovedstaden Doha.
Houngbo er klar på at Fifa og Qatar har gjort betydelige fremskritt, men mener også at mer må gjøres for arbeidsinnvandrere i landet.
Fifa har møtt økt press etter år med kritikk av rettighetene til arbeiderne i Qatar. Det har blant annet handlet om dødsfall på store byggeprosjekter, ubetalte lønninger og arbeid i en uforsvarlig varme.
Houngbo sa han tror «Fifa er fast bestemt på å sørge for at det sosiale spørsmålet, spørsmålet om respekt for arbeidsrettigheter, er viktige spørsmål i avgjørelsen for fremtidige verdensmesterskap».

Optimistisk

Fifa, som fra før samarbeider med FNs høykommissær for menneskerettigheter, sa etter møtet at et dokument om en felles forståelse med ILO ennå ikke er på plass.
– Vi har engasjert oss med ILO i en årrekke, og vi ønsker å sikre at vårt fruktbare samarbeid vil fortsette i framtiden, sa Infantino etter møtet.
Houngbo uttalte at han var «rimelig optimistisk» om en enighet med Fifa om arbeidernes rettigheter.
– Det kan ikke være det eneste elementet i å ta en beslutning, men ILO kan være tilgjengelig for å utføre en slags «due diligence» (selskapsgjennomgang) av alle kandidatlandene for Fifa, sa han.
Houngbo, som er tidligere president i Togo, la til at de samme reglene burde gjelde for OL og andre idretter.
VM i 2026 arrangeres i USA, Canada og Mexico.

Base i Qatar

Ilo har hatt et midlertidig kontor i Doha siden 2018 for å jobbe mot den qatarske regjeringen om reformer og rettigheter for migrantarbeidere i landet, som utgjør nesten 90 prosent av befolkningen på om lag 2,9 millioner.
Houngbo har også vært i samtaler med Qatar om å gjøre kontoret om til en permanent base.
ILO presser blant annet på for å forbedre kontrollen og rapportering på blant annet dødsfall. Regjeringen i landet har sagt at det var 414 dødsfall i forbindelse med arbeidsulykker fra 2014 til 2020. Menneskerettighetsorganisasjoner har operert med flere tusen.
(©NTB)
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame