Etter to sesonger med mer tid på de komfortable Audi-skinnsetene på Ingolstadt-benken enn som burvokter for laget som ble nummer 17 i årets Bundesliga, har Ørjan Håskjold Nyland fått nok.
– Det ble et veldig negativt år, men jeg har utviklet meg og trent godt – det er viktig for det som skal skje framover, sier Nyland til Eurosport.no
– Hva skjer framover?
VM-kvalifisering
Samlet spillerne på banen like etter kampslutt: – Skuffelsen er stor
16/11/2021 PÅ 22:40
– Det er et spørsmålstegn for meg også. Situasjonen er ikke optimal og jeg har følere ute for framtiden, sier han.
Det er to år siden han ble hentet fra Molde av trener Ralph Hasenhüttl for å utfordre den etablerte og populære målvakten Ramazan Özcan i Ingolstadt. Det maktet ikke Nyland i sin første sesong og han ble stående med sju opptredener.

Skulle bli førstekeeper

I fjor sommer forlot både Özcan og Hasenhüttl klubben (treneren har i år gjort enorm suksess med sensasjonslaget RB Leipzig), og Nyland ble satset på som førstekeeper av den nyansatte Markus Kauczinski, som kom fra Karlsruher.
Det holdt i nøyaktig ni serierunder med 19 baklengs og kun to poeng som fasit. Da fikk Kauczinaki sparken og Nyland måtte ta plass på benken under den nye sjefen, Maik Walpurgis.
Der har han sittet siden, med unntak av et to kamper på tampen av sesongen.
– Først og fremst er det veldig trist. Vi har vunnet kamper mot topplag, men vært for dårlige mot lagene rundt oss. Det startet bra i høst som førstekeeper, men treneren ble sparket og situasjonen snudd på hodet, oppsummerer Nyland.

Vil bli satset på

Selv om han har kontrakt i to år til er Nyland interessert i å finne seg en arbeidsgiver der han blir satset på. I dagens landslagstropp er han ikke alene om å være på flyttefot denne sommeren, men 26-åringen sier det ikke preger praten i korridorene på spillerhotellet i Sandvika.
– Samtaleemnet går mest i kampen på lørdag og hvordan vi skal slå Tsjekkia, men vi hører selvsagt hvordan de andre opplever ulike land, kulturer og klubber. Vi bryr oss om hverandre, men det blir ikke så mye overgangssnakk, sier den tidligere Hødd- og Molde-spilleren.
Likevel tar han på alvor signalene fra landslagssjef Lars Lagerbäck om at det fra høsten blir slutt på at spillere med minimalt med spilletid for klubblaget får være med i den norske troppen.
– Det har vært sagt tidligere også og det er et argument som ikke er vanskelig å forstå. Tidligere så var laget bygget rundt en stamme og det ønsker trenerne å gjenskape. Så til høsten så må nok spillerne som er med her spille minst 80 prosent av kampene for klubblaget. Så det er klart det betyr noe for min egen framtid, medgir Nyland.

– Kastet bort altfor mange sjanser

Han er opptatt av at Norge må komme tilbake på vinnersporet i kampene mot Tsjekkia og Sverige.
– Kvaliken har startet så skjevt at følelsen av å vinne, samt rankingpoeng, er det som gjelder. Å vinne fotballkamper igjen og få tilbake selvtilliten er målet, sier han.
I forrige kvalik var Norge solide over en lengre periode, der man blant annet holdt nullen fem ganger på rad i 2015 med Nyland i mål bak Even Hovland og Vegard Forren som midtstoppere. Det blir en nøkkel å forbedre det defensive igjen, tror den høyreiste målvakten.
– Ferdighetene har vi. Men når vi slipper inn mål før kvarteret er spilt gang etter gang så preger det kampene. Vi har kastet bort altfor mange sjanser og sluppet til altfor lett. For å si det enkelt må vi minimere antall feil på egen halvdel – og på motsatt halvdel, konkluderer han.
VM-kvalifisering
VM-drømmen brast for Norge – sjanseløse i Rotterdam
16/11/2021 PÅ 21:39
VM-kvalifisering
Solbakken fra start – slik stiller Norge mot Nederland
16/11/2021 PÅ 18:40