• Jarstein mot Kroos: Se Tyskland - Norge mandag klokken 20.00 på Eurosport Player og TVNorge.
Den siste uken har debatten herjet om hvorvidt det har vært en ukultur på det norske landslaget etter suksessperioden på 90-tallet etter boken «Landslaget», skrevet av forfatter Birger Løfaldi, kom ut. Gamle helter har kranglet og kommet med sine meninger.
Men hva er egentlig tidenes norske landslag? Eurosports kommentator Kenneth Fredheim og Eurosports fotballekspert Bengt Eriksen har plukket ut de de mener er tidenes beste XI. Forutsetningene er at de har plukket spillere fra 70-tallet ettersom de begge er født i 1965.
UEFA Nations League
«Reservene» viste seg tilliten verdig: – En magisk følelse
12/06/2022 KLOKKEN 20:57
– Vi er ikke i stand til å vurdere spillere fra det store bronselaget, Jørgen Juve og Arne Brustad. En spiller som Thorbjørn Svenssen. Vi har kun forholdt oss til spillere som vi har sett, sier Fredheim.
Det er trangt om plassen. Spillere som Einar Jan Aas, Ole Gunnar Solskjær, Harald «Dutte» Berg, Øyvind Leonhardsen, Stig Inge Bjørnebye, Lars Bohinen, Jan Åge Fjørtoft, Brede Hangeland og John Arne Riise er ikke plukket ut på laget.
Enig/uenig? Ta diskusjonen på Twitter og merk tweeten med #ESNball eller si din mening i kommentarfeltet på Eurosports Facebook-side.
Under kan du lese hvilke elleve spillere som er plukket ut og hvorfor. Her er laget tatt ut i en 3-5-2 formasjon:
Se hele vurderingen her. Saken fortsetter under videoen:

– Vi kommer ikke på noen bedre keepere

På plassen helt bakerst i laget er det ingen tvil. Eurosports duo mener det er ikke er andre norske keepere som var bedre enn denne mannen.
Erik Thorstvedt: (97 landskamper / 0 mål)
– Erik «The Viking» Thorstvedt spilte 97 landskamper og han var med i VM i 94. En bauta. Vi kommer ikke på noen bedre keepere. Han hadde stor innvirkning på gode norske resultatene på 90-tallet, sier Eriksen.
– Det er veldig lite kontroversielt å velge Erik bak der, supplerer Fredheim.
  • King mot Hummels: Se Tyskland - Norge mandag klokken 20.00 på Eurosport Player og TVNorge.

– En av Bundesligaens store spillere

I rekken foran Erik Thorstvedt har Eriksen og Fredheim plukket ut tre bautaer. Rune Bratseth blir forsvarssjef, mens Henning Berg og Ronny Johnsen blir minerydderne.
Henning Berg: (100 landskamper / 9 mål)
– Henning har en fantastisk CV. Mester med to klubber i England, sier Fredheim.
Rune Bratseth: (60 landskamper / 4 mål)
– Rune var «Der Elk». Han var en av Bundesligaens store spillere. Han var helt sentral på landslaget og vår beste spiller i VM i 1994, forklarer Fredheim, og får støtte av Eriksen.
– Hodestyrken hans, farten, ikke minst overblikket og lederegenskapene. Alt tegner for at han styrer troppene, forklarer Eriksen.
Ronny Johnsen: (62 landskamper / 3 mål)
– Ronny hadde en fantastisk landslagskarriere han også, mener Eriksen.
– Han var viktig for United laget som vant «the treble», forteller Fredheim.
Saken fortsetter under bildet:

Her er Norges lagoppstilling til kampen mot England i 1993. Norge vant 2-0. Hele fire spillere på dette laget er på tidenes norske landslag.

Foto: Scanpix

– Uten ham ville det ha vært en bensinstasjon inn til Åråsen

På midtbanen har Fredheim og Eriksen plukket ut spillere med mye offensiv kraft, men med tanke på trioen bak midtbanen mener Eurosports duo at laget tåler å ha en god del offensive spillere.
Tore Andrè Flo: (76 landskamper / 23 mål)
– Han har de fleste et godt forhold til. Kampen i Marseille, for eksempel, forklarer Eriksen.
  • Jarstein mot Müller: Se Tyskland - Norge mandag klokken 20.00 på Eurosport Player og TVNorge.
Tom Lund: (47 landskamper / 12 mål)
– En gudbenådet fotballspiller. På 70-tallet da Bayern München og Ajax vant europacupen om hverandre, var de på jakt etter Lillestrøms store spiller, Tom Lund. Det er Lillestrøm-folk som har sagt at uten ham på laget ville de ha spilt i 4. divisjon og så ville det ha vært en bensinstasjon inn til Åråsen. Han er en av tidenes beste Lillestrøm-spillere og en av de beste gjennom tidene i Norge, forklarer Eriksen.
– Han er den eneste på dette laget som kun spilte i Norge. Han kommer med her foran profiler som hadde store utenlandskarrierer, men Tom Lund var noe veldig, veldig spesielt. han var en artist, han var en målscorer, en tilrettelegger. Det er ikke langt unna at han gjorde Lillestrøm til en toppklubb alene, supplerer Fredheim.
Saken fortsetter under bildet:

Hallvar Thoresen og Tom Lund jubler for scoring mot England i 1981.

Foto: Scanpix

Kjetil Rekdal: (83 landskamper / 17 mål)
– Vi skal jobbe med ham, slik at vi måtte ta ham med, sier en spøkefull Fredheim, og ler.
– Han er en spiller som alle trenger. En oppsynsmann, en gneldrebikkje og en som du visste ville vinne. Han hadde stor fotballforståelse og tok ofte litt usynlige jobber. Han sørget for å ha fortet inntakt, mens resten gikk i angrep. Med 83 landskamper er han soleklar i rollen som et anker på midtbanen, begrunner Eriksen.
Erik «Myggen» Mykland: (78 landskamper / 2 mål)
– Vi har ham med først og fremst fordi han var en utrolig god defensiv spiller, begrunner Fredheim.
– Også «Myggen» var en utrolig klok fotballgutt. Fotrapp var han og flyttet seg kjapt hit og dit. Han var flink til å lese spillet. Han stod nesten oppe i skoen på motstanderen med en gang og rappet til seg ballen før han satte i gang angrep, men han var også teknisk god selv om han ikke scoret noe mer enn to mål. En veldig god spiller. Fikk mange landskamper og fikk være med på mye i kraft av sine ferdigheter, sier Eriksen.
Hallvar Thoresen: (50 landskamper / 9 mål)
– Samme landslagsperiode som Tom Lund. Scoret 2-1 målet da vi vant mot England i 1981, mens Lund scoret det andre. Han har en eventyrlig karriere. Dro til Twente som 17-åring og gikk videre til PSV hvor han ble kaptein på et lag med verdensstjerner. Han er, etter det jeg vet, fortsatt den utlendingen som til dags dato har scoret flest mål i PSVs historie. Der har det vært noen profiler opp igjennom årene, forklarer Fredheim.
– Han spilte vel sammen med Ruud Gullit blant annet. Han var eventyrlig god. Jeg husker at vi satt å så på Sportsrevyen, som vi den gang fikk se på søndager. De klippene som var internasjonalt, da var det stjernebilder av Hallvar Thoresen. Enten var han tilrettelegger eller så dro han opp angrep hvis han ikke bare scoret selv, begrunner Eriksen.
Saken fortsetter under bildet:

Tore Andrè Flo scorer mot Brasil i VM i 1998.

Foto: Eurosport

– Han scoret i nesten annehver landskamp

Her var det trangt om plassen og flere store profiler måtte vike plass for disse to fantastiske stjernene.
Odd Iversen: (44 landskamper / 19 mål)
– Hver på sin måte dro begge de to utvalgte laget sitt. Odd med formidable 19 mål på 44 kamper. En uttelling på 43 prosent. Han scoret i nesten annehver landskamp. Det er sterkt. Mange av de kampene spilte han med et bein som var operert av en veterinær. Han måtte jo teipes i tre timer for å i det hele tatt kunne fungere. Likefull var det et killerinnstinkt som gjorde at den ballen skulle i mål. Det skjedde også ofte, begrunner Eriksen.
– Han har også rekorder som aldri vil bli slått. I 1968 scoret han 30 seriemål på 18 kamper, sier Fredheim.
John Carew: (91 landskamper / 24 mål)
– Dette var lokomotivet i mange år hvor landslaget der landslaget, for å si det litt enkelt, spilte ballen opp til Carew og deretter så hvordan det gikk med ham. Så måtte han sloss med tre/fire motstandere. Han fikk over 90 kamper, men i lange perioder var han beinet vårt. Med ham ute, lurte vi på hva vi skulle gjøre nå. Han var stor, sterk og så hurtig at det var veldig vrient å holde ham i sjakk, rett og slett. Han kunne løpe fra deg, han kunne hoppe høyere enn deg og han kunne skyte hardere enn deg.
– Han var noe unikt i internasjonal sammenheng også. Hvis du ser på CVen hans med klubbene han har hatt opp igjennom karrieren, ble han hentet fra den ene storklubben til den andre. Han blir en av de spillerne der du kan diskutere om han tok ut potensialet sitt?
  • King mot Müller: Se Tyskland - Norge mandag klokken 20.00 på Eurosport Player og TVNorge.
UEFA Nations League
Vil jobbe med hodene før kampen mot «Söta Bror»: – Grøten er litt tyngre å tygge
10/06/2022 KLOKKEN 12:23
UEFA Nations League
Stopperkrise for Sverige før Norge-møte: Henter inn RBK-spiller
10/06/2022 KLOKKEN 07:53