Bilino Polje stadion, hjemmebanen til NK Čelik Zenica i Bosnias fjerde største by. En liten og intim fotballarena kjent for sitt massive trykk og sine intense supportere. Lunt plassert i en industriby i et land som ikke er direkte ukjent for sin røffe supporterkultur.
Bosnia-Hercegovinas VM-kvalifiseringsoppgjør mot Gibraltar var intet unntak. Hjemmelaget tok en etter hvert forventet og komfortabel 5-0-seier, til hjemmefansens store fornøyelse – og det kan man nesten være glad for.
For i midten av det hele var en norsk debutant; Svein-Erik Edvartsen.
VM-kvalifisering
«Sønner av Drillos» gjorde jobben for Norge – Haaland ble historisk
07/09/2021 KLOKKEN 20:39
Den norske toppdommeren fikk lørdag sin debut i VM-kvalifiseringen da 37-åringen hadde hovedansvaret på den minste av to arenaer som det bosniske landslaget bytter på å bruke.
Edvartsen og hans utvalgte fikk en relativt komfortabel kamp å håndtere, med et til slutt overlegent hjemmelag.
Den eneste gangen dommerkvartetten fikk ekstra oppmerksomhet var etter gjestenes 2-0-scoring, få minutter før pause.
Mens Vedad Ibišević løp jublene avgårde, stod hele Gibraltars forsvarsrekke igjen med armen i været, overbevist om at scoringen ikke skulle vært godkjent.
Produsenten var rask med å fokusere på Edvartsens assistent på linjen Jon Michael Knutsen, men reprisene viste imidlertid at det norske dommerteamet gjorde en god vurdering da de lot spillet gå. For selv om det ikke var noen gibraltiske representanter på riktig side av den bosniske storscoreren, stod Hertha Berlin-spissen på linje med Edin Višća da han mottok den målgivende pasningen.
Artikkelen fortsetter under videoen
– Det ser i første øyekast ut som det skulle vært offside, men vi sitter jo med repriser etterpå som viser at det var helt rett. Det er marginale avgjørelser som man må ta som dommer. Ryggmargrefleksen er gjerne at man drar opp flagget der, men god kommunikasjon mellom Knutsen og Edvartsen gjorde at flagget ble værende nede, sier Eurosports kommentator Lars Martin Andresen.
Edvartsen er ikke en av dommerne som er tatt ut til å dømme til neste helgs Eliteserie-åpning. Ut fra det Andresen så lørdag kveld, synes han det er litt merkelig.
– Han viser jo at han er i form med kampen i dag, og han er en dommer med masse erfaring, så det er litt rart at han ikke skal brukes. Det er fire kamper i sesongen som er viktig å være med. Det er første serierunde, 16. mai, serieavslutningen og cupfinalen, så jeg stusset litt over det, sier Andresen.
Eurosport har vært i kontakt med Edvartsen som opplyser om at han i henhold til FIFAs reglement ikke har lov til å uttale seg om kamper som arrangeres i Det internasjonale fotballforbundets regi.
Dommersjef Terje Hauge er på plass i Luxembourg for å overvære oppgjøret Luxembourg-Frankrike lørdag kveld og har følgelig ikke fått sett Edvartsens opptreden. I en SMS til Eurosport skriver dommersjefen at det er gledelig hvis det norske teamet har gjort en god jobb.
Også Eurosports fotballekspert Thomas Myhre reagerer på at Edvartsen ikke er valgt ut til å dømme den første Eliteserie-runden.
– Han er god nok for Pierluigi Collina (UEFAs dommersjef, journ.anm.), men ikke god nok for Terje Hauge, det er merkelig. Han er veid og funnet for lett for den første runden, men vi får helt sikkert se Svein-Erik i senere runder, sier Myhre, som likevel må erkjenne at det er noe spesielt med å være med på sesongens første Eliteserie-runde når ekspertkollega Bengt Eriksen påpeker det.
PS! Avdija Vršajević, Višća og Ermin Bičakčić ble ytterligere navn på hjemmelagets scoringsliste.
VM-kvalifisering
FIFA oppretter ikke sak mot Norge etter Qatar-protesten
25/03/2021 KLOKKEN 12:52
VM-kvalifisering
Stort øyeblikk for vikarkaptein Haaland
24/03/2021 KLOKKEN 23:37