– Har dere aldri solskinn i Bergen?
Nicklas Bendtner slår seg rolig ned, mens vi kobler ham opp med mikrofon og lys. Rosenborgs nye spiss har plukket opp at det befinner seg en bergenser i rommet. Han har allerede lært en ting og to om onsdagens motstander i Mesterfinalen og retter spørsmålet direkte til ham.
– Hvordan overlever dere det?, spør han.
Kvalifisering Eliteserien
Ordknapp om skadesituasjonen timer før skjebnekampen
14/12/2021 PÅ 18:57
29-åringen smiler og er i godt humør. Han virker ikke som den superstjernen det har blitt skrevet side opp og side ned om i europeisk presse det siste tiåret.
– Vi tenkte egentlig å ta deg med på en omvisning i Trondheim. Men du har vel sett så mye allerede? Nidarosdomen, den svære domkirken for eksempel?
Bendtner ser ut som et spørsmålstegn.
– Den er ikke så stor hvis du har vært litt rundt i Europa, skyter Rosenborgs mediesjef Harald Pedersen inn.
Og nettopp rundt i Europa har Eliteseriens nye attraksjon vært.
Bendtner slo igjennom i Birmingham, på utlån fra Arsenal, som han etter hvert fikk 100 kamper for. For en fotballspiller som har vært spydspiss i klubber som Arsenal, Juventus og Wolfsburg, er det ganske spesielt at han nå sitter i en stol på Lerkendal og forbereder seg på Eliteserie-sesongen 2017.
– Jeg tror Trondheim og jeg blir en fin match, sier Bendtner.
– Man er der man er, og jeg ser ikke for mye tilbake. Nå ser jeg fremover nå. Akkurat nå var dette det riktige valget for meg, og jeg tror det kommer til å bli helt supert. Jeg håper det blir en god sesong for Rosenborg, men også for meg personlig, forklarer han.

– Får noe jeg har manglet

Fotball-Norge gikk nærmest i kollektivt sjokk da den regjenrende seriemesteren presenterte sin nye nummer ni i begynnelsen av mars i år. Men for hovedpersonen selv, var overgangen egentlig ganske naturlig.
– Rosenborg har noe som jeg har manglet en stund i karrieren, nemlig fotballglede og familiefølelse. Samtidig som de har de fotballmessige kvaliteter som jeg har lett etter. Det er et av Norges beste lag og har tradisjoner for å skape store profiler som etter hvert selges til utlandet. Jeg liker det de prøver å få til her, og det vil jeg gjerne være en del av, sier han.
(Artikkelen fortsetter under bildet)

Bendtner3

Foto: Eurosport

Bendtner forteller at han har funnet seg godt til rette sammen med sine nye lagkamerater, til tross for at dansk og norsk gjerne ligner litt mer i skriftspråk enn i tale.
– Jeg forstår det meste som blir sagt, men det er noen jeg prater mer med enn andre. Det er jo ikke like lett å forstå alle dialekter, så det kommer litt an på hvor i Norge de kommer fra. Men det meste går bra så lenge man prater langsomt, sier han.
Det er imidlertid ikke alle som har bestemt seg for at det er den beste løsningen for å gjøre seg forstått.
– Mush tror han snakker enormt god «dansk-norsk», men det vil jeg påstå han ikke gjør. Men vi forstår hverandre likevel, ler den joviale dansken.
Nicklas Bendtner utenfor banen har vært et kapittel i seg selv. Det har ikke skortet på famøse fortellinger og usjarmerende avisoppslag. Etter et 1-3-tap for Manchester United i 2009, fant bildene av en beruset Arsenal-spiss med buksene på knærne sin vei til omtrent hele den engelske pressen. For ganske nøyaktig ett år siden fikk dansken sparken i Bundesliga-klubben Wolfsburg.

Attraksjonen Bendtner

Nå er han altså kommet til Norge for å få ro og finne tilbake til den spilleren han en gang var. For det er ingen tvil om at Nicklas Bendtner en gang i tiden var ett av Europas aller heteste spisstalenter.
– Jeg synes jeg har blitt tatt godt imot og følt at jeg er på rett sted fra dag én. Jeg har ikke vært her så veldig lenge, men den perioden jeg har vært her har vært god. Laget virker veldig bra og menneskene rundt klubben virker veldig dyktige. Jeg har hatt et godt forhold til Kåre (Ingebrigtsen, journ.anm.) helt siden første gang vi møttes i København, vi forstår hverandre godt og jeg tror begge ser veldig frem til dette samarbeidet, forteller han.
(artikklen fortsetter under bildet)

Nicklas Bendtner

Foto: AP

Umiddelbart etter overgangen til norsk fotball bestemte Rosenborg seg for å skjerme sin nye stjerne fra pressen. Senere har man blitt enige om å gi drypp i kontrollerte former. Men at samtlige medier her til lands ønsker å få en bit av Rosenborgs nye posterboy, er ikke noe som stresser hovedpersonen nevneverdig.
– Jeg har vært vant til stor medieoppmerksomhet helt siden jeg var ung, og det synes jeg egentlig at jeg har håndtert fint hele veien. Jeg vet at det kommer til å være mye oppmerksomhet rundt hva jeg foretar meg her også, men det er ikke noe jeg tenker veldig mye over. Jeg konsentrerer meg om å levere på banen, sier Bendtner, som nå har fått en litt mer seriøs mine.
Det tar imidlertid ikke lang tid før smilet er tilbake.
– Jeg har ikke fått tid til det ennå, men jeg skal sørge for at norske medier først og fremst kommer til å skrive om det som skjer på banen, sier han.

– Vil leve et vanlig liv

Å være fotballspiller og stadig flytte på seg, er ikke alltid like enkelt. Det er mye nytt man skal bli kjent med, både i klubbene, men også i sine nye hjembyer, og historiene er mange om de som ikke har funnet seg til rette i sine nye hjem. Bendtner er ikke den typen som liker å sitte for mye inne, men forteller at det ikke plager ham å bli gjenkjent når han tar seg en tur ut.
– Jeg kommer til å leve livet mitt som jeg har gjort alle andre steder i verden. Jeg har allerede rukket å besøke et par caféer i byen. Jeg kommer nok til å bruke byen mye til å gå ut og spise, ta meg en kaffe eller slike ting. Jeg har egentlig har fått gå ganske uforstyrret i gatene her. Det er selvsagt noen selfies og sånn, og det er ikke noe problem, smiler dansken, som forteller at han gleder seg til å trekke på seg den hvite drakten og få et ordentlig møte med Rosenborgs mest hardbarkede supportere.
– Jeg har bare hørt gode ting om Rosenborgs supportere. Spillerne her har fortalt meg at de er veldig lidenskapelige og ekte, så jeg gleder meg enormt mye til å spille foran dem, sier han.

Klar for Bergen

Bendtners første mulighet til det kommer førstkommende søndag da Odd gjester Lerkendal, men før den tid skal han en liten tur til regntunge Bergen og Mesterfinale-møtet med fjorårets serietoer Brann.
– Jeg har ikke tenkt så mye på nivået til lagene vi kommer til å møte. Jeg har konsentrert meg mest om å lære mine nye lagkamerater å kjenne og at de skal bli kjent med meg. Hvor jeg har spilt og hvem jeg har spilt med tidligere, er ikke viktig. Nå er jeg her og vi skal fungere som en gruppe, sier han.
Men selv om han ikke kan kalle seg ekspert på norsk fotball helt ennå, så har han full kontroll på hvilken status klubben han spiller for har her til lands.
– Jeg kjenner selvsagt godt til Rosenborg som har vært et stort lag i Norge i mange år, og som har prestert godt i Champions League tidligere. De har hatt en liten down-periode siden de var på sitt aller, aller beste, men er fremdeles en av Norges desidert største klubber, sier «The Lord».
Mesterfinalen mellom Brann og Rosenborg ser du på Max og Eurosport Player onsdag fra kl. 18:30.
Eliteserien
Glimt-spilleren tatt på senga av Knutsens idé: – En spennende tanke
05/12/2021 PÅ 09:55
Eliteserien
Berget poeng på overtid etter marerittminutter: – Vi sliter
21/11/2021 PÅ 18:21