Blodig smell for Norge – OL-drømmen henger i en syltynn tråd

Joakim Opphus

Oppdatert 26/09/2023 klokken 21:51 GMT+2

Norge røk på et surt tap borte mot Portugal i den andre kampen i Nations League. Dermed skal det ekstremt mye til dersom laget tar seg til OL i Paris neste sommer.

Norges trener Leif Gunnar Smerud etter 3-2-tapet for Portugal. Foto: Fredrik Varfjell / NTB

Portugal - Norge 3-2 (2-1)
Etter uavgjort mot Østerrike trengte Leif Gunnar Smerud og Norge en opptur mot Portugal. Det fikk de ikke.
– Det er kjipt å stå her med ett poeng. Vi skulle vinne mot Østerrike, og hadde muligheter i dag. Det er skuffende at vi verken fikk et godt resultat eller en god prestasjon, sier Norge-treneren til NRK etter kampen.
Norge, som måtte klare seg uten en skadet Caroline Graham Hansen, tapte 3-2 etter blant annet to straffescoringer fra Carole Costa.
Frida Maanum og Elisabeth Terland scoret for Norge, som igjen misbrukte flere store sjanser. Med ett poeng på to kamper er Norge fem bak gruppas lederlag og storfavoritt Frankrike. Målet må nå bli å legge Portugal og Østerrike bak seg og unngå nedrykk eller kvalifisering om fortsatt A-status.
Terland hadde flere store sjanser ut over scoringen, den siste i det 87. minutt.
Tapet gjør at det ser meget mørkt ut med tanke på en OL-billett. Norge står med ett poeng etter to kamper i Nations League. Gruppen toppes av Frankrike på seks poeng og det er bare vinner av gruppen som fortsatt er med i kampen om en plass i OL neste sommer.
Norge møter Frankrike to ganger i oktober og er avhengig av å vinne begge to for å holde liv i OL-håpet.

Blodig sammenstøt

Kampen fikk en dramatisk innledning da Sophie Román Haug etter vel to minutter pådro seg nesebrudd i et sammenstøt med Portugals keeper Inês Pereira. Begge måtte ha behandling i flere minutter og måtte byttes ut.
«Sophie Roman Haug har fått seg en kraftig smell i ansiktet og har trolig pådratt seg et brudd i nesen med et kutt. Hun har dratt til et sykehus for å bli sjekket av øre-nese-hals-lege» opplyste NFF på X/Twitter.

Spørsmål rundt dømmingen

Pereira nådde ballen brøkdelen av et sekund før hun traff Haug, og det ble blåst frispark mot den norske spilleren i situasjonen. Norges assistenttrener Ingvild Stensland sa i et intervju med NRK i pausen at Norge burde blitt tildømt et straffespark.
Det samme synes Smerud som ble spurt om dommerne etter kampen.
– Jeg skal ikke kommentere dømmingen, men jeg har sett bedre dommere, sa han til NRK.
– Den andre (straffen til Portugal) er klar, men når Sophie blir knallet ned, så ser det ut som en straffe. Jeg synes også den første straffen Portugal fikk, ser billig ut, sier Smerud.

Måtte legge om

Terland kom inn for Roman Haug, men Norge fikk ingen god start på kampen. Portugal dominerte, og etter en halv omgang la Leif Gunnar Smerud om fra 4-2-3-1 til 4-5-1 for å få bedre kontroll.
Det er ikke VAR i kvinnenes Nations League, og i det 27. minutt fikk Norge en ny avgjørelse gjennom seg da Terland ble spilt gjennom av Maanum og scoret. Hun ble vinket av for en offside som så tvilsom ut.
I det 32. minutt kunne Norge likevel juble. Laget gjenvant ballen gunstig, og Ingrid Syrstad Engen spilte fram til Reiten, som sentret til Maanum. Fra 17 meter lempet hun ballen i lengste kryss.
Ledelsen varte bare litt over fem minutter. Da var det mange tapte dueller og dårlige klareringer i det norske laget, og det endte med at Andreia Jacinto satte inn et klareringsforsøk fra Reiten. Chelsea-spilleren burde kanskje hatt frispark da hun ble meid ned av Diana Silva, men fem norske spillere var på ballen i det angrepet, uten å få den unna.
Hør den siste episoden av Indre bane her:

Straffedrama

Mer norsk misnøye med dommeren ble det i det 42. minutt. Aurora Mikalsen og Tuva Hansen så ut til å ha kontroll på Ana Capetas innlegg mot Silva. Mikalsen var også på ballen før den portugisiske spilleren gikk i bakken, men det ble straffespark.
Brann-keeperen hadde hendene på Carole Costas straffespark også, men ballen gikk inn.
– Vi må få løftet presset litt så det blir spill på motstanders halvdel, sa Stensland til NRK da hun i pausen varslet to norske bytter.
Det ble bedre fra de norske i den andre omgangen. I det 58. minutt kom Elisabeth Terland alene med keeper etter et flott framspill fra Guro Reiten, men keeper svarte med en flott redning. Ett minutt senere var det Frida Maanum som spilte Terland gjennom, og da satt 2-2.
Forut for målet overså dommeren et frispark begått av innbytter Lisa Naalsund.
De norske hadde grunn til misnøye igjen da Amado falt i en løpsduell med Harviken slik at Costa kunne bli tomålsscorer.