LERKENDAL (Eurosport.no): For ni år siden var Carlos Vela og Nicklas Bendtner to av de største talentene i en stjernespekket Arsenal-årgang, med profiler som Jack Wilshere, Aaron Ramsey og Alex Song på laget.
Torsdag kveld møtes de to gamle kompisene igjen på fotballbanen, når Rosenborg tar i mot Real Sociedad til avgjørende dyst i Europa Leagues gruppe L.
Eliteserien
Ny sterk Rosenborg-seier: – Se på Åge Hareide. Han lukter gull!
19/09/2021 PÅ 18:04

Livet som 16-åring i Arsenal

Bendtner ankom London med store forventninger knyttet til seg da han som 16-åring ble hentet fra Kjøbenhavns Boldklubb til Arsenal høsten 2004. I likhet med klubbens andre nyankomne unggutter ble han innlosjert hos en engelsk familie, hos det dansken selv omtaler som «en riktig sjov, varm dame»
Bendtner gikk i gang med å lære språket utover det du gjør i den danske folkeskolen, og var klar for det store steget fra dansk juniorfotball til de nybakte The Invincibles – Arsenal hadde nettopp gått 2003/04-sesongen ubeseiret i Premier League.
Forhåpningene var ikke mindre til Carlos Vela da han ankom Arsenals treningsanlegg Colney november året etter. Toppscorer og verdensmester med Mexico i U17-mesterskapet sommeren 2005, etter å ha beseiret Brasil i finalen, og med et renommé som et av Mexicos største talenter.
Se Bendtners møte med Eurosport i videovinduet (saken fortsetter under):

Bendtner

Foto: Eurosport

– En god avslutter

De to fant fort tonen i Arsenals ungdomsavdeling, forteller Bendtner til Eurosport dagen før skjebnemøtet med Real Sociedad.
– Han var en riktig god kompis for meg i Arsenal, vi snakket mye sammen og han var en av de jeg var mest sammen med, i tillegg til Kieran Gibbs og Henri Lansbury. Han er en topp fyr!, smiler 29-åringen.
Bendtner var en stor og sterk spiss som Wenger ville utvikle teknisk. Vela var en begavet, liten tekniker som trengte å tilvenne seg livet i det fysisk tøffere England.
– Han var en god spiller. Jeg husker de var veldig glade for å ha ham i Arsenal. En liten, teknisk spiller, en veldig god avslutter, noe vi har sett at han har tatt med videre i karrieren, beskriver dansken.
Etter å ha fått arbeidstillatelse i orden og vært på utlån til spansk fotball (Celta, Salamanca og Osasuna) var Vela klar for debuten i Arsenal høsten 2007. Da hadde Bendtner allerede debutert for Arsenal to år tidligere, spilt en hel sesong på lån i Birmingham under Steve Bruce og rukket å notere seg for to mål for Danmarks a-landslag.

– Scoret jeg hattrick?

I sin første kamp fra start, mot Sheffield United i Ligacupen, dannet Vela spisspar med den høyreiste dansken. Eurosport viser Bendtner bildene fra 6-0-seieren september for ni år siden. Det vekker gode minner.
– Scoret jeg hattrick? Se den 11ern, det var et godt lag den gangen, ler dansken.
– Jeg husker godt noen av situasjonene herfra. Er det nå han chipper? Carlos elsket å chippe, han er veldig god til det, følger han opp når han ser på høydepunktene.
Og ganske så riktig, Vela lobbet inn ett av sine tre mål. Dansken ble stående med to. Arsenal vant 6-0. Jack Wilshere scoret det siste målet.

Trent med de beste i verden

Man kan gjerne argumentere for at verken Bendtner eller Vela har fått karrierer som kan måle seg med forventningspresset de hadde på seg da de ankom England som 16-åringer. Velas perioder i Arsenal stagnerte før han forlot klubben til fordel for Real Sociedad etter et mislykket låneopphold i West Bromwich.
– Jeg kan ikke svare 100 % på hans vegne, men når man ikke får førstelagsfotball så må man prøve noe nytt. Det var kanskje det som skjedde med ham, tror hans gamle lagkompis.
I Baskerland har Vela derimot hatt stor suksess, i 2013/14-sesongen nettet han 16 mål og ble linket til Spanias aller største klubber. Det overrasker ikke Bendtner.
– Jeg tror at når du har vært i en klubb som Arsenal, Barcelona eller Manchester Utd i ung alder, så vet de at du kommer fra et akademi og en fotballfilosofi som kan passe inn mange steder. Det er fordi du har trent og spilt med noen av de beste i verden, og du har utviklet ditt fotballspill på en annen måte en du vil mange andre steder, beskriver han.
Han mener lagoppstillingen fra 6-0-kampen mot Sheffield United underbygger argumentasjonen hans.
– Det er ingen tvil om at det var mye talent i det laget, som vises i deres videre karrierer i store ligaer i Europa. De fleste på det laget dratt videre til Spania, Tyskland, noen ble i Premier League - og noen har blitt glemt, om man kan si det.

– Unik treningsutdanning

Han peker på utdanningen de fikk i Arsenal som nøkkelen til videre karrieresuksess.
– Den måten vi ble trent på fra da jeg var 16 er det mange ting jeg opplever at fotballtrenere ikke gjør nå om dagen. Det kan være så enkelt som å spille ballen på riktig fot, som Wenger var veldig opptatt av. Hvis man ikke spilte på riktig fot så ble øvelsen stoppet med én gang.
Nå får Bendtner blod på tann og legger ut om terpingen på detaljer som skiller treningen hans i Arsenal fra det han har opplevd i andre klubber.
– For eksempel har du en venstreving, selv om han er høyrebeint, skal du spille på hans venstrefot for å ikke tape fart. Hvis du spiller på høyre så ødelegger du angrepet, så og si, beskriver han.
– Det samme gjelder tempoet i ballen. Med en mann i ryggen skal den ha en viss fart, hvis lagkompisen kan vende opp, skal du ballen ha en annen fart. Det er små, små, små detaljer som hvis du får drillet det nok ganger så sitter det. Det er noe jeg ikke har opplevd andre steder enn i Arsenal.

Samme i Barcelona og PSG

I verdens største klubber finner du det samme, påpeker spissen.
– Du kan si det samme om Barcelona, hvor det ser så enkelt ut, men andre lag forstår ikke hvordan de gjør det. Men det er fordi alle avleveringer er helt korrekte, fordi de har blitt så coachet i det gang på gang på gang. PSG gjør noe av det samme med det laget de har nå, sier Bendtner.
Det er 13 år siden han flyttet til London. Siden har han vært Europa rundt og i dagens RBK-lag er han den soleklare ledestjernen. Derfor prøver han å øse av sin kunnskap til lagets yngre spillere.
– Jeg har prøvd å dele mine erfaringer så godt som mulig, å hjelpe de unge med å se og forstå disse tingene. Men det er vanskelig å lære spillere som har nådd en viss alder å lære noe helt nytt, så det er nok mer hensiktsmessig å hjelpe de yngre spillerne.
Torsdag kveld skal hans Rosenborg ut i et knalltøft møte med hans gamle kompis Carlos Vela og Real Sociedad – kun seier er godt nok for at håpet om avansement skal leve videre.
Eliteserien
RBK-kometen om stjernesammenligningen: – Pleide å kalle meg selv Lukaku
29/08/2021 PÅ 11:38
Eliteserien
Kometen var lagkompis med Haaland: – Jeg var liten og teknisk, han var høy og tynn
26/08/2021 PÅ 10:19