Populære sporter
All sport
Vis alt

Tripic om gale supportere, eget rom på treningsfeltet og store navn: – Jeg fikk sjokk

Sondre Skandsen

Publisert 21/02/2020 klokken 14:48 GMT+1

Etter at Zlatko Tripic (27) har slått seg til ro i Tyrkia, har han skjønt én ting: det er alt annet enn rolig på tyrkiske fotballkamper.

Zlatko Tripic

Foto: NTB

– Det er en helt ekstrem supporterkultur her nede. Jeg fikk helt sjokk når jeg opplevde det. Det er så mye piping og støy på tribunen, at det er en helt annen verden i forhold til Norge, forteller Tripic på telefon til Eurosport.no.
– Du kan nesten ikke snakke med medspillerne dine på banen, for det er så mye lyd. Det er det kuleste ved å spille her.
Man kan trygt si at mannen fra Lyngdal har landet på beina i Göztepe - hans nye tyrkiske klubb - både sportslig og utenfor treningsanlegget.
Først fikk han fem minutter i debuten borte mot Antalyaspor. Så startet han, og scoret, i den påfølgende cupkampen. 27-åringen var riktignok uheldig med et overtråkk og var ute med skade de to neste kampene. Nå er han tilbake i Göztepes kamptropp igjen - et lag som er ubeseiret i fem kamper på rad og nylig slo Besiktas. Det flyter rett og slett bra for Zlatko Tripic om dagen.
– Jeg har fått på plass alt. Bolig, bil og alt. Jeg bor 20 minutter unna treningsanlegget. Alt det praktiske er i orden.
– Jeg prøver å bli kjent med både lagets forventninger, byen og kulturen i Tyrkia. Men det har gått veldig bra til nå, sier Tripic, som har kontrakt til sommeren 2021.

«Sinnssyk» stadion og personlig rom på treningsfeltet

Han har fått Premier League-ringrev Cameron Jerome og den tidligere portugisiske landslagskeeperen Beto som lagkamerater. Men det er likevel rammene rundt fotballaget som har satt mest spor i en landsens mann fra Vest-Agder.
– Nå har de fått en helt sinnsyk stadion med plass til 50 000. Det virker som det er 100 000 der. Det er noe av det sykeste jeg har opplevd i mitt liv.
Og de dagene det ikke er kamp, merker han fort at han ikke lenger er i Eliteserien.
– Vi har et stort treningsanlegg. Alle spillerne har hvert sitt avslapningsrom. Det er som et hotell, ler han, før han trekker fram et nytt eksempel på at han har det fint:
– I Norge har man kanskje én eller to fysioer. Her har man to fysioer og tre massører, pluss en lege. Alt er større. Tyrkia er veldig kjent for å bruke penger på anlegg, fasiliteter, hoteller og flyreiser. Ting skal være veldig proft.
Den eneste tingen ved tyrkisk fotball som virker noe folkelig, er valget av bil.
– Folk kjører faktisk Hyundai, Renault og Golf. Det er faktisk ikke det som er førsteprioritet hos folk her, forteller Tripic.

– Store navn, korte kontrakter

Han forteller om et land som har et helt annet syn på klubbdrift. Mens man i Norge liker å planlegge for framtiden og å bruke lang tid på å ta avgjørelser, kan det gå litt fortere i Tyrkia. Amin Askar var inne på noe av det samme, da han snakket med Eurosport om tyrkisk fotball tidligere i vinter.
– Jeg skjønner hva Askar mener med kokos. Det er ikke så mye struktur, men veldig mange gode enkeltspillere og prestasjoner. Du ser på spillere som Lukas Podolski som kom til Tyrkia nå, for eksempel. Han har det fortsatt.
– Du møter utrolig mange gode fotballspillere her. Det er mye vanskeligere enn i Eliteserien. Det er rett og slett et helt annet nivå. Cameron Jerome er jo spissen vår. I nesten hver eneste klubb her er det en tidligere Premier League-spiller. Tyrkia er jo kjent for å hente store navn på ikke særlig lange kontrakter.
Akkurat det har Tripic null problem med.
– Det er jo dritkult. Den tyrkiske ligaen er ikke så kjent for nordmenn. Men hvis du kikker litt på de ulike lagene, så er det jo noen ekstreme navn der. Det er utrolig kult og lærerikt å få se dem. Du ser hvorfor de har hatt karrieren de har hatt. Det er inspirerende, forteller han.
– I Norge er det mange unge som får sjansen. Her er gjennomsnittsalderen rundt 30. Her er det de gamle som spiller. De er etablerte og har lang erfaring. De kommer hit som modne fotballspillere.

Blir allerede gjenkjent på gata

På spørsmål om han har rukket å få en slags kjendis-status i Izmir, kystbyen der Göztepe kommer fra, er svaret klart:
– Jaja, mange ganger. Det er noe av det som har sjokkert meg litt. Jeg har jo knapt spilt og blir gjenkjent allerede.
– Her blir man gjenkjent overalt. Det er politieskorte til stadion. Det er en helt annen verden.
For eksempel:
– Jeg skulle kjøpe en ny telefon noen dager etter jeg scoret det første målet mitt for klubben. Da spurte selgeren om å få et bilde med meg, og jeg skulle til og med få rabatt.
Tripic høstet ros av lagkompisen før han vendte nesa mot sydligere strøk:
picture

Løkberg hyller Tripic: – Kanskje beste spilleren jeg har spilt med

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Relatert
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame