• Se Eliteserien og OBOS-ligaen 2021 på Discovery+. Start sesongåpner mot Sandnes Ulf lørdag kl. 20.00. Skaff deg tilgang her!
KRISTIANSAND (Discovery)
Joey Hardarson er i gang med sin tredje sesong som sjef for «heltane fra Sørlandet», den andre i OBOS-ligaen. Etter det tunge nedrykket forrige sesong har flere profiler forlatt Sparebanken Sør Arena, deriblant Kevin Kabran (Viking), Jesper Daland (Cercle Brugge), Kasper Skaanes (Brann) og Erik Wichne (Sarpsborg 08).
OBOS-ligaen
Sandnes Ulf forsvarte tabelltoppen mot blodfattige Stabæk: – Fulgte planen til punkt og prikke
25/04/2022 KLOKKEN 17:56

Vil bygge videre

På spørsmål om hvilken utgave av Start publikum kommer til å se i 2021, svarer trener Joey Hardarson at det kommer til å bli en tropp med ungt og lokalt preg.
– Jeg håper vi får se et lag med masse engasjement, og at vi kan bygge videre på det vi har holdt på med de siste par årene med intensitet i spillet vårt både offensivt og defensivt, sier islendingen med 47 kamper som spiller for klubben.
Han forventer at det innimellom kan være lag som kommer til å legge seg bakpå for å forsvare seg mot gultrøyene denne sesongen.
– Det er noe vi må håndtere med godt offensivt grunnspill. Vi ønsker å styre kampene med ballen i laget.

Tapet av Jesper Daland

Torsdag ble det klart at midtstopper-juvelen Jesper Daland (21) er klar for belgiske Cercle Brugge. Til tross for det, er ikke Hardarson bekymret for dekningen i det bakerste leddet.
– Vi har både Vegard (Bergan) og Joachim (Jørgensen) som har mye erfaring fra Eliteserien. I tillegg til Peter Reinhardsen som kan spille midtstopper har vi til nød Henrik Robstad som kan gå inn og ta den rollen etter behov. Så vi har spillere bak der som vi kan stole på.
Indre Bane-panelet vurderer Start i del 2 av OBOS-spesial. Se hele episoden her:

Indre Bane Spesial: OBOS-ligaen episode 2

Før overgangsvinduet stengte onsdag, hadde ikke Start mange offensive kort å spille på. Med drøye 12 timer igjen av vinduet sa Hardarson dette til Discovery.
– Det er naturlig for oss nå å se etter spillere som kan spille i frontleddet. Per nå har vi fire alternativer på de tre plassene. Det håper vi at vi får gjort noe med, og da spesielt spillere som kan spille på kant aller helst. Det er der det er tynnest.
Å gjøre noe med det – det klarte de. Onsdag kveld signerte sørlendingene dansken Sebastian Buch Jensen på lån fra Midtjylland.

Kvalikhelten blir viktig

Mange sørlendinger husker kanskje godt Discovery-kommentator Petter Bø Tosteruds kommentar da Martin Ramsland (28) avgjorde den elleville kvalifiseringsfinalen mot Lillestrøm i 2019: «Han kommer til å bli større enn Jesus på Sørlandet!» Samme mann er fortsatt tilgjengelig i Kristiansand, og Hardarson tror spissen blir viktig denne sesongen også.
– Formen hans har vært stigende den siste tiden og han sier selv han er i god fysisk form. Jeg tror det er lenge siden Martin har følt at han er i så god form og at kroppen fungerer optimalt. Han har omtrent ikke stått over en eneste trening denne oppkjøringen og vært veldig bra på trening og i kamp i det siste.
En annen spiller som blir viktig for Start denne sesongen er nigerianeren Adeleke Akinyemi (22). 98-modellen, som kom til Start for mye penger i 2018, var utlånt til Kjetil Rekdals HamKam på høstdelen av forrige sesong.
Oppkjøringen til denne sesongen startet ikke optimalt. I januar testet Akinyemi positivt for korona, og brøt karantenereglene da han benyttet seg av klubbens styrketreningsrom. Likevel har «Joey» tro på unggutten.
– Adeleke har tatt store steg nå i vinter. Vi visste ikke helt hvordan det ville slå ut siden han har vært ute og gjennom et helvete med operasjoner og alt mulig rart. Han fikk heller ikke noe god start på sesongen med koronasituasjonen, men han har klart å komme seg ut av det og har vært villig til å jobbe mye selv.
Hardarson forteller at Akinyemi har respondert bra på coaching denne vinteren og at de har prøvd han ut på kant.
– Vi har fått noen positive tendenser på han der. Han har gått fra å være en spiller som vi ikke visste om kunne være med i det hele tatt, til å slåss om en plass på laget.

Konsekvensen av salg

Salget av Jesper Daland føyer seg inn i rekken av mange spillere som har forlatt Start i siste sesongene. Av spillerne som startet kvalikfinalen mot Lillestrøm for halvannet år siden er det bare fem igjen.
– Vi har solgt unna spillere for x antall millioner de siste årene, som aldri før har blitt gjort i klubbens historie. Vi har redusert lønnskostnadene ganske kraftig, og det har en konsekvens, sier Hardarson.
Likevel har treneren tro på at Start skal kunne å rykke rett opp igjen.
– Det er alltid forventninger om at når Start er i OBOS-ligaen skal vi rykke opp. Så må det sees i sammenheng med tropp og kvaliteten på bredden. Sammenligner vi dagens tropp med troppen fra 2019, så er det veldig stor forskjell. Både på erfaring og bredde. Det er noe vi må leve med.
Han tror de rutinerte spillerne han har i troppen kan hjelpe de unge fremadstormende spillerne til å blomstre og han har «vanvittig stor tro» på troppen sin.
– Vi har gode alternativer til en sterk ellever og det er viktig for oss å unngå skader og karantener i størst mulig grad. Klarer vi det, er vi et lag som skal slåss i toppen.
Sett denne?

Tidligere VIF-talent spås stor framtid: – Kan vinne kamper på egen hånd

Forholder seg rolig til kontraktssituasjonen

Den islandske treneren har kontrakt ut 2021-sesongen. Hardarson forteller selv at han forholder seg rolig til hele situasjonen, men håper at samarbeidet fortsetter.
– Ser du for deg at du blir værende i Start?
– Det vil nok prestasjonene og resultatene avgjøre nå i løpet av de neste månedene. Det er ikke noe jeg stresser over. Jeg har et godt forhold til teamet mitt, spillerne og den sportslige ledelsen. Vi er samstemte i hvordan vi ønsker å jobbe og gjøre ting, avslutter han.

Forteller om dyster expected goals-statistikk: – For dårlig betalt

OBOS-ligaen
Sikret årets første seier etter sjansebonanza
18/04/2022 KLOKKEN 15:55
Norgesmesterskapet
Strømsgodset lekte seg til semifinalebillett
19/03/2022 KLOKKEN 21:01