Populære sporter
All sport
Vis alt

Ikke skremt av rekordholdernes fiaskosesong: – Vet hva vi står overfor

Vegard Kjøllmoen Steien

Publisert 07/10/2022 klokken 20:28 GMT+2

Suverene Brann har allerede sikret seg et opprykk til Eliteserien og er stadig på jakt etter nye rekorder. Men historien viser at det ikke nødvendigvis er lett å gå fra konge i OBOS-ligaen til kriger i Eliteserien.

Eirik Horneland

Foto: NTB

Brann har levert en fantomsesong, og det starter å bli en god stund siden de sikret opprykket til Eliteserien, til tross for at det fremdeles gjenstår fire kamper av sesongen. Likevel har klubben dundret på videre i påvente av neste års Eliteserie-comeback.
De suverene seriemesterne kan sikre seg tidenes høyeste poengsum på nivå to i norsk fotball. Aalesund innehar den nåværende rekorden. I 2019 kronet de en forrykende opprykkssesong med 79 poeng etter 25 seire, fire uavgjorte og kun ett tap.
– Det er lov å tenke på rekorden, men det er ikke det som motiverer meg i hverdagen. Det som motiverer meg er utviklingen av enkeltspillere og utviklingen av laget, sier Branns hovedtrener Eirik Horneland til Discovery.
Brann trenger åtte poeng på de siste fire kampene for å gå forbi poengrekorden til AaFK.
– Rekorden til Aalesund på 79 poeng er ganske ellevill. Jeg synes vi har vunnet mange fotballkamper og gjort en knallsesong, men det er fremdeles langt fram til den rekorden, fortsetter Horneland og ler.

Fra braksuksess til kjempefiasko

– Husker du hvordan det gikk med Aalesund-laget etter rekordsesongen?
– Ja, det gjør jeg, svarer hovedtreneren.
For dersom Brann lider samme skjebne som suverene AaFK gjorde, har de god grunn til å frykte poengrekorden i OBOS-ligaen. Selv om tangotrøyene var i en helt annen liga på nivå to i 2019, ble møtet med den norske fotballeliten brutal.
Lars Bohinen fikk sparken etter å ha tatt sju poeng på de første 15 kampene. Lars Arne Nilsen tok over, men heller ikke han klarte å få skuta på rett kjøl før en ny sesong i OBOS-ligaen var et faktum. Sunnmørsklubben endte helt sist i Eliteserien med fattige elleve poeng da det skulle telles opp til slutt.
– Jeg tror det var en rekke grunner til det. De mistet flere nøkkelspillere som var vanskelig å erstatte. De kom også skjevt ut. Kommer du skjevt ut, er det vanskelig å hente seg inn i igjen. Det handler først og fremst om å bevare det laget man har og eventuelt styrke det med en spiller eller to, sier Horneland om AaFK-nedturen i 2020-sesongen.

Ikke bekymret

Brann-treneren er ikke bekymret for at hans lag vil lide samme skjebne, og han er heller ikke bekymret for at spillertroppen har blitt overmodige av å være suverene i kamp etter kamp denne sesongen.
– Jeg tror vi er veldig bevisste på hva vi går inn i og hva vi står overfor. De fleste av oss har vært mye i Eliteserien med Brann, så vi vet at det er et helt annet nivå som venter oss. Men jeg tror at vi kan klare å løfte oss neste år.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Skuffet Isnes etter seieren røk på overtid: – Det koker innvendig

Peker mot andre lag

Det positive for alle fotballglade bergensere er at det er mange andre lag som har klart å ta nivået etter å ha rykket direkte opp igjen til Eliteserien. Flere lag har kommet sterkere ut av en god OBOS-ligasesong.
– Lillestrøm og Viking har klart å bygge videre på sesongene sine. Det er det vi er bevisste på. Vi må klare å bygge videre på det vi har startet på. Vi må bli veldig mye bedre enn det vi er nå for å hevde oss og ta nye steg, påpeker Horneland.
Lillestrøm gikk rett fra OBOS-ligaen til en 4. plass i Eliteserien så sent som i fjor. Denne sesongen er de nok en gang med og kjemper om medaljene, men Branns hovedtrener gir ikke garantier for at det blir medaljejakt i Bergen allerede neste år.
– Brann er ikke en klubb som bare skal overleve i Eliteserien. Det er en klubb som sakte, men sikkert skal bygge seg opp til å være med i toppen av norsk fotball. Men det er langt dit for oss. Vi er veldig klare over hvor vi står i nuet og hva som kreves for å klatre ytterligere i norsk fotball, forteller 47-åringen.
Han legger til:
– Det vil alltid være liten tålmodighet i omgivelsene, spesielt rundt en klubb som Brann. Vi må bygge det sakte, men sikkert for at det skal være holdbart over tid.

Tror Brann holder seg

Selv om AaFKs skrekkhistorie kan være nok til å skremme de mest pessimistiske i fotballbyen Bergen, tror ikke Discoverys OBOS-ligaekspert at fansen har noen reell grunn til å være bekymret.
– Jeg tenker i utgangspunktet at Brann kommer til å havne omtrent midt på tabellen, sier Amund Lutnæs.
Han er av samme oppfatning som Eirik Horneland på hva som gikk galt da Aalesund forsøkte å bygge videre på kjempesesongen.
– Jeg synes Brann har et bedre lag enn det Aalesund hadde. AaFK gjorde en del endringer på laget som gikk opp. Det kommer ikke Brann til å gjøre. I tillegg kommer de til å hente én til to kvalitetsspillere, så jeg tror de kommer til å klare seg veldig greit i Eliteserien neste år, fortsetter eksperten før han legger til:
– Det er faktisk ganske mange rutinerte spillere i dette Brann-laget. Om de blir et topplag til neste år, er jeg mer usikker på.
Artikkelen fortsetter under videoen.
picture

Her blir Knutsen overrasket på direkten: – Helt sinnssykt

Ingen store omveltninger

Eirik Horneland og resten av Brann-gjengen er allerede i gang med å forberede seg til neste års sesong. Hovedtreneren er opptatt av at de skal bruke den siste perioden av OBOS-ligasesongen godt, samtidig som at de trenger knallhard matching av gode lag gjennom vinteren.
– Selvfølgelig er vi nødt til å forsterke oss i logistikken for å utvikle grunnstammen i laget også, legger han til.
For allerede nå kan Brann-sjefen røpe at det trolig kommer inn et par nye navn som skal røres inn i en ellers godt krydret Brann-gruppe. Mange nye bekjentskap blir det dog ikke.
– Hvis vi skal forsterke denne gruppa, så er det ganske komplisert. Vi har en sterk gruppe allerede, men det er alltid godt å få inn et par nye ansikter. Mer er det ikke snakk om. Vi er klar over at det vil ta noen sesonger å nærme oss toppen, så vi må ta ett steg om gangen. Det er ikke snakk om at det kommer til å bli noen voldsomme omveltninger i Bergen.
Sett denne?
picture

Rekdal etter målkalaset: – Blir 20 år eldre

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame