• Se Fotball Direkte: OBOS-ligaen mandag fra kl. 17:30 på discovery+ og MAX
Mens Grorud kan rykke ned til 2. divisjon denne helgen, er bynabo KFUM Oslo fortsatt for alvor med i opprykkskampen til Eliteserien. Men de to klubbene har mer til felles enn at de begge er fra samme by.
For både Grorud og Kåffa har rett og slett et ordentlig «luxusproblem».
OBOS-ligaen
Overtok lån med opsjon i høst – nå gjør klubben overgangen permanent
30/11/2022 KLOKKEN 12:58
Grunnen til at de to hovedstadslagene ikke kan spille på sine egne hjemmebaner handler nemlig om et ord på tre bokstaver: Lux. Lux er en måleenhet for belysningsstyrke, og brukes ofte for å måle lysstyrken på arbeidsplasser blant annet.
Arbeidsplassene til Grorud og KFUM, nemlig kamparenaene Grorud Arctic Match og KFUM Arena, når ikke opp til kravene som er satt for antall lux. Derfor er Grorud nødt til å spille hjemmekampene sine på Consto Arena i Mjøndalen, mens Kåffa får låne Intility Arena av Vålerenga.
Heller ikke Kongsvinger spiller på sin opprinnelige hjemmearena om dagen. Der byttes det nemlig kunstgress, noe som gjør at hjemmekampene er flyttet fra Gjemselund til Kongsvinger-hallen.
Også det tredje Oslo-laget Skeid har slitt med baneforholdene denne sesongen. Les mer om kokostiltaket på Nordre Åsen her: – Et eksperiment på toppfotballen
Saken fortsetter under.

Stort intervju: Suksesstreneren om Oslo-fotballen, opprykk og Eliteserie-interessen

– Ikke rettferdig

Anleggssjef i Norges Fotballforbund (NFF), Øyvind Trygge Moltubakk, forklarer at det er flere faktorer som gjør at det ikke kan spilles fotball på de tre arenaene i høst.
– Det er litt forskjellige utfordringer for de tre klubbene. KIL har byttet dekke, der anleggsperioden har blitt lenger enn det som var forskuttert. Det er en litt annen case enn de to lagene i Oslo, sier han og utdyper:
– For Grorud sin del handler det om flomlyset. Det gjør det også for KFUM, men de er i en slags mellomfase før den nye arenaen kommer på plass. Ordentlig flomlys koster mye penger, og det er i såfall en kostbar investering. Dessverre for Kåffa har de en arena på det nedre sjiktet av OBOS-ligaen. Så er spørsmålet hvor KFUM skal spille om de rykker opp til Eliteserien neste år.
Discoverys fotballekspert Petter Bø Tosterud stusser over at OBOS-ligaen nok en gang er i den situasjonen at flere lag ikke får spilt på sin egen hjemmebane. Tidligere sesonger har lag som Skeid og Strømmen vært nødt til å spille på andre hjemmearenaer.
– Jeg synes det er veldig rart at vi nok en gang har kommet dit at flere lag ikke kan spille på sin egen hjemmebane. Dessverre har vi blitt vant til det i flere sesonger nå. Det er synd, for kampene som spilles nå i høst er veldig avgjørende, sa Discovery-ekspert Petter Bø Tosterud under Fotball Direkte: OBOS-ligaen-sendingen mandag.
– Det er ikke rettferdig når viktige kamper blir påvirket slike ytre faktorer, la han til.
Saken fortsetter under.

Her blir Knutsen overrasket på direkten: – Helt sinnssykt

Store økonomiske forskjeller

Anleggssjefen i NFF sier at han forstår frustrasjonen hos OBOS-eksperten og andre i og rundt ligaen, og erkjenner at dette er en stor utfordring på Norges nest øverste nivå.
– Dette er absolutt en utfordring, og noe aktørene i norsk fotball må sette seg ned og ta internt. Klubbene er hele tiden involvert i utformingen av bestemmelsene, så det er et felles ønske om at kravene settes der de gjør, også til flomlys, forteller Øyvind Trygge Moltubakk til Discovery, før han fortsetter.
– Jeg er ganske sikker på at de fleste klubbene i norsk toppfotball vil at standarden skal heves, men da handler det igjen om økonomi. Det er store økonomiske forskjeller i norsk fotball, forklarer Øyvind Trygge Moltubakk til Discovery.
I tillegg spiller kamptidspunktene inn, ettersom det er et krav om at kampene – spesielt i de to siste rundene – skal spilles samtidig. Tilbake i 2019 var blant annet Tromsdalen nødt til å spille kampene sine klokken 13:00 utover høsten, grunnet lysforholdene i nord.
Det er nok neppe et ønske fra noen av klubbene å spille kampene klokken 14:00 eller 13:00 på en mandag.

Isnes: – Fantastisk på alle måter

KFUM Oslo har, i likhet med Grorud, for lav lux på sine flomlys over KFUM Arena, noe som gjør at de er nødt til å spille på Intility. Det synes Kåffa-trener Jørgen Isnes ikke gjør noe som helst.
– Det er fantastisk på alle måter. Vi må få lov til å prate opp et produkt som er bedre enn det vi har på Ekeberg nå, for det er realiteten der vi står nå. Vi trives med å spille på Initility. Det er en tett og fin stadion, i tillegg til at matta er stor - og det liker vi godt, understreker Isnes overfor Discovery.
KFUM-sjefen legger ikke skjul på at de selvsagt hadde ønsket å spille på sin egen hjemmebane, men at en er nødt til å se seg selv i speilet slik situasjonen er nå.
– For oss handler det om at vi har hatt de samme lysene over banen i alle år. Vi er overhodet ikke inne i den enkleste tiden om dagen, og det blir veldig spennende å se med strøm- og gassprisene i vinter, sier Isnes.
Mandag «tar Kåffa imot» opprykksrival Stabæk til toppkamp på Initility. Den kampen ser du på discovery+ og Eurosport Norge fra klokken 18!
Så du denne?

Skuffet Isnes etter seieren røk på overtid: – Det koker innvendig

OBOS-ligaen
Klubbhelten bekrefter FFK-dialog: – Eneste klubben for meg i Norge
28/11/2022 KLOKKEN 15:03
OBOS-ligaen
Hansen klar for ny trenerjobb: – «Gærneste» i norsk fotball
24/11/2022 KLOKKEN 11:23