Like før jul ble det kjent at John Anders Rise hadde valgt å slutte som daglig leder i HamKam fra og med 1. februar. For en drøy uke siden meldte Hamar Arbeiderblad at TV 2s håndprofil Bent Svele er aktuell for jobben, og at han ikke var blant de 16 som søkte, men ble kontaktet av klubben.
Svele forteller nå til Eurosport at han skal snakke med styreleder Rune Strand igjen i begynnelsen av denne uken.
OBOS-ligaen
Ville betale for matchballen han ble nektet etter hat trick – nå får han den i posten
06/04/2022 KLOKKEN 09:38
– Vi skal sette oss ned og se om vi kan bli enige. Det er vel i grunnen det som er greia. Hadde det ikke vært spennende, hadde jeg sagt nei med en gang, sier han til Eurosport.
Svele, som er i bosatt i Furnes rett utenfor Hamar, påpeker flere ganger at ingenting er avklart. Hele tiden uttaler han seg med et forbehold om «hvis og dersom».
– Hva er det som trigger med en slik type jobb, da?
– Jeg synes det er spennende og en optimisme i Hamar, med Rekdal og et lag som var bra i høst.
– Samtidig er jo slik at alltid har vært optimisme mellom sesongene, det er det samme om du ringer folk i Kristiansand eller Bergen; dette er den beste tiden å være trener og spiller på. Man har aldri trent bedre og aldri signert bedre, som alle sier på denne tiden, sier Svele med det sedvanlige glimtet i øyet.
Før han raskt legger til:
– Det er en stor merkevare i Innlandet og på Hamar, og et godt og kjent lag i Norge. Det er mange ting som ligger til rette for at man kanskje kan være med å løfte det litt. Jeg synes «set up'en» virker fornuftig i klubben, og det er gjort en veldig god jobb, både av de i styret, av John Anders og de på sport den siste perioden, som gjør at det kanskje er grobunn for å stabilisere og løfte det.

Roser Rekdal

Samtidig roser han Kjetil Rekdal for jobben han gjorde med klubben forrige sesong.
– Ofte er jo Kjetil en garanti for ålreite resultater. Det ligger noe uforløst på Hamar på det å bli stabile og skape litt resultater og få en oppblomstring blant publikum. Men igjen, dette er kun generelle betraktninger, og så får vi se.
Svele er aller mest kjent fra tiden som håndballspiller, med 120 landskamper og 355 mål, og spill i flere norske klubber i tillegg til spanske Caja Madrid og Malaga. Han ble også kåret til Årets spiller i Eliteserien i 1984, 1988 og 1992.
59-åringen, som også har vært å se i NRK-satsingen «Familiens ære» med datteren Mia, har i tillegg vært daglig leder i flere håndballklubber og andre selskaper. I tillegg til naturligvis å være en profilert kommentator i tospann med Harald Bredeli hos TV 2.
– De aller fleste kjenner deg fra håndballen. Hva kan du bidra med i en fotballklubb?
– Fotball er jo også idrett, er det ikke det, da, spør Svele og humrer.
– Jeg har jo idrettsbakgrunn, og hvis jeg skal gjøre dette, handler det om å bygge et lag og utnytte både tingene som er her i dag og mulighetene, at alle finner samme enden av tauet. Mange steder er man veldig flinke til å snakke om hva som var og hvordan det var, men det er nåstatus og videre fremover som gjelder.
– Og så skal jeg vel ikke blande meg ekstremt inn i sport. Håper jeg. Vi får finne ut av om vi skal gjøre dette først. Det er der vi ligger, det er ting jeg må ha på plass også, som hvilke forventninger det er til hva jeg skal gjøre, og jeg har sagt hele tiden at jeg har brukt nærmest hele mitt voksne liv på håndball og kommentering, og det ligger mitt hjerte veldig nært, så vi må finne en løsning på det.
En kombinasjon med det, bør kunne la seg gjøre, særlig når man vet at for eksempel hovedtrener Rekdal titt og ofte er å se som ekspert og gjest i programmer i fotballsammenheng.
– Det er en fin profilbygging for en klubb å ha en trener som mener noe og kan sette litt dagsorden. Han pleier jo ikke å pakke inn alt han sier, heller, ler Svele.
– Det gjør vel ikke alltid du heller ...?
– Neeei, jeg har vel ikke alltid gjort det, sier han med et smil.

Ønsker liv og røre

Med en lang bakgrunn fra idretten og TV-jobbing, er det derfor interessant å spørre hva han, på generelt grunnlag, mener om Fotball-Norge og «klimaet» der.
– Jeg synes folk må kunne tørre å melde uten at alle skal bli forbanna. Det må være takhøyde, selvfølgelig innenfor rimelighetens grenser. Samtidig er det underholdningsbransjen, og du lever av å selge billetter. Hvis ingen gidder å se på, er det for flatt. Liv og røre er bare fint og morsomt, sier Svele.
Han mener det også er spennende og interessant med tanke på forretningsmodellen, innenfor fotballen, når det kommer til for eksempel spillerutvikling og -salg.
– Det er jo en bit rundt det hele, i forhold til andre idretter. Det er potensial i å utvikle spillere som andre vil kjøpe. Det er spennende rent forretningsmessig.
Trolig kommer det en avklaring på om han ender som daglig leder i HamKam i løpet av den nærmeste uka.
OBOS-ligaen
Dansk-norsk forsvarsspiller vender hjem – tilbake i barndomsklubben
14/03/2022 KLOKKEN 10:56
OBOS-ligaen
Alt var mørkt etter marerittbeskjed – så kom den sjokkerende gladmeldingen
14/03/2022 KLOKKEN 05:53