OSLO:
1.april begynte Inge André Olsens nye liv i danske Aalborg etter en mannsalder som spiller og leder i Stabæk.
OBOS-ligaen
Opp på direkte opprykk – puster HamKam i nakken
32 MINUTTER SIDEN
Med små ressurser, men med et bugnende utvalg av stadig nye talenter, forvaltet han bæringenes overgangspolitikk i stor grad på egenhånd.

Utsrakt bruk av tallanalyse


Selvsagt samarbeidet han med trenerapparatet, daglig leder Jon Tunold, og styret i Stabæk, men han forteller om andre arbeidsmåter i sin nye klubb.
– Vi jobber på en litt annen måte her i Danmark enn vi gjorde i Stabæk. Det er flere som er involvert i rekruttering. Vi bruker data og screening i større grad, sier han på telefon til Eurosport.
Særlig på analyse- og datafronten er det en helt ny hverdag for sørlendingen, med større og mer avanserte ressurser tilgjengelig.
– Vi har en fyr her som er veldig god på data og som kjører inn de parameterne og ønskene vi har på for eksempel en midtbanespiller. Der vil det dukke opp spillere som vi ikke har anledning til å hente på grunn av pris, så fjerner vi dem og så sitter vi igjen med en håndfull spillere. I 90 prosent av tilfellene tar vi vekk spillere som ikke passerer de kriteriene som er lagt inn i systemet vårt, som altså er basert på statistikk, forklarer han.

Sjekker Eliteserie-spillere i dataverktøyet

Før helgen skrev Eurosport at Aalborg har pekt seg ut Ifeanyi Mathew som en mulig forsterkning på midtbanen.
– Det er fortsatt en av flere spillere som vi ser på og jobber med, sa Olsen da.
Nigerianeren er en spiller Olsen naturligvis kjenner godt til, men som ikke er like profilert i Danmark. Da er det godt å kunne benytte seg at statistiske verktøy for å dobbeltsjekke om det fungerer.
– En «benchmark» er når vi kjører systemet på Stabæk-spillere som de her nede ikke kjenner godt, men som jeg har kjent i lang tid, så treffer analysene veldig godt. Det er betryggende, sier han.

Ikke lenger alene i orkesteret nedover Karl Johan

Olsen tror de er kommet lengre på bruk av tallmateriale i Danmark enn det han er vant med fra Norge.
– Her i klubben vil jeg tro det er et steg videre, jeg har aldri vært borti det i Norge, men jeg vet at det er flere som er ute etter å få output på data. Her syns jeg vi har kommet langt, vår mann får ut tall og data som gjør at rapportene er så presise at jeg skulle tro jeg hadde skrevet dem selv, sier han.

Samtidig er det flere som skal involveres når det hentes spillere i Aalborg enn det han var vant med i Stabæk.
– I Danmark er det mange flere speidere som jobber rundt forbi. Rundt a-laget kjører vi mye på data, så ser vi på spillerne på video etterpå og der er trenerne våre involvert. Men det er helt i orden at jeg slipper å spille enmannsorkester nedover Karl Johan lengre, det er fint at andre kan spille trommer, så kan jeg nøye meg med gitaren, avslutter han.
Sett denne?

Kapteinen skrev ny kontrakt for å gi noe tilbake – har planen klar for lønna

OBOS-ligaen
Løper fra egen banehalvdel og scorer: – Veldig godt gjort
40 MINUTTER SIDEN
OBOS-ligaen
Tror ikke sine egne øyne: – Det er det verste jeg har sett! Hæ?
EN TIME SIDEN