Det har blitt snakket om nærmest en revolusjon av gode, unge norske fotballspillere de siste årene og det er lett å være enig når vi ser Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge levere i store ligaer.
Men hvordan er egentlig status, er alt så rosenrødt? Jeg hadde i en bloggserie tenkt å presentere årskullene 1995 – 2000. Hvilke var best som 15-åringer og hvilke er best i dag. Ser vi noe sammenheng? Er det avgjørende å være god når man er 15. Hvilke kull har vært de beste?
Fantasy FK
Wildcard spesial: Nestors drømmelag begeistrer Junior
EN TIME SIDEN

Disse fem var de som var lengst fremme da det første G15-landslaget ble tatt ut i 2014

1. Abdil-Basit Agouda
Klubb 2014 – Skeid
Klubb 2020 – KFUM

Da: Basit var stjerne på dette kullet som 15-åring. Hadde en fysikk og fart som var overlegen i forhold til sine med- og motspillere. Ble også veldig tidlig flyttet opp i enkeltkamper på -98 landslaget. Tilhørte Skeid på dette tidspunktet.

Karrieren til nå: Spiller for KFUM i OBOS-ligaen. Midtveis i sesongen 2015 gikk Basit til Strømsgodset. Det var en prestisje signering for Godset, da de fleste klubbene i nærområdet ønsket hans tjenester. Han debuterte i Eliteserien som 17-åring og året etter fikk han to kamper. Han klarte dog aldri å etablere seg hos Godset og 2018 gikk ferden videre til Stabæk, men der fikk han kun ta på seg A-drakten i et par NM-runder. Etter et mislykket opphold i Bærum, havnet han hos Jørgen Isnes i KFUM. Der har han fått mer spilletid i OBOS-ligaen.
2. Tord Salte
Klubb 2014 – Viking
Klubb 2020 – Sandnes Ulf
Da: Salte var kaptein og spilleren som holdt sammen forsvaret på G-15 landslaget. Stopperen har nesten 50 U-landskamper.
Karrieren til nå: Salte spiller på Sandnes Ulf på utlån fra Viking. Han forlot Bryne allerede som 16-åring til fordel for Lyons akademi. Konkurransen ble for tøff i den franske storklubben og foran 2018 sesongen ble han lånt ut til Viking. Midtveis i sesongen signerte han en treårs-avtale med Stavanger-klubben. Han spilte mye i fjorårets suksess-sesong, men etter at islandske Andresson var tilbake fra skade valgte Viking å leie Salte til Sandnes Ulf for å få spilletid.
3. Tobias Svendsen
Klubb 2014 – Molde
Klubb 2020 – Molde
Da: Fotrappe og tekniske Svendsen var maestro på dette laget ved oppstarten i 2014. Landskampsgrossist med over 50 kamper i ungdomsårene

Karrieren til nå: Tilhører fortsatt Molde, men der virker han ikke å ha noen fremtid. Svendsen fikk sin A-debut i NM borte mot Brattvåg som 15-åring og sin Eliteseriedebut året etter. Han har dog aldri klart å spille seg inn i varmen i den knallharde konkurransen og har vært på utlån i FKH, Sandefjord og Nest Sotra. Her har han heller ikke klart å sette preg noen og utviklingen har stoppet litt opp.

4. Emil Ødegaard
Klubb 2014 – LSK
Klubb 2020 – Grorud

Da: Førstevalg og Ødegaard imponerte alle med sine igangsettinger. Ekstremt god som distributør. Der er han i topp klasse.

Karrieren til nå: Rykket opp med Grorud i fjor og i år blir det OBOS-fotball på han. LSK-spiller fra barnsben og gikk gradene i LSK til junior, men klarte aldri å slå seg inn på A-laget. Manglet litt i rekkevidde, og feltarbeidet var aldri godt nok for A-spill. Var leid ut en periode til Levanger uten hell, før han meldte overgang til Grorud i 2018. Der har han blitt førstevalg.
5. Arne Holter
Klubb 2012 – LSK
Klubb 2020 – Nardo
Da: Solid duellspiller og en god venstrefot gjorde at han og Salte dannet et solid stopperpar.

Karrieren til nå: Spiller for Nardo i 2.divisjon og kombinerer med litt futsal på vinteren. Gikk hele veien i LSK-systemet og trente tidlig med A-laget, men utviklingen stoppet litt etter sesongen han var 17, da han også mistet landslagsplassen. Midtveis i 2018-sesongen gikk han til Grorud, der han var inn og ut av laget. Midt i fjorårssesongen valgte han studier i Trondheim og kombinerte det med spill i Nardo.

Disse fem er per dags dato de beste spillerne i 99-kullet

Fire av fem gikk gjennom Stabæk-akademiet, og ingen av dem var topp fem som 15-åringer.
1. Emil Bohinen
Klubb 2014 – StabækKlubb 2020 – Stabæk
Da: Var i skorpa rundt G-15 landslaget som 15-åring, men fikk aldri noen kamper. Etablerte seg året etter. Tilhører det enormt gode -99 kullet i Stabæk

Karrieren til nå: Tilhører fortsatt Stabæk og utviklet seg til en av Eliteseriens beste spillere i løpet av fjorårssesongen. Har vært i Stabæk hele ungdomsperioden, men til tross for at han debuterte allerede som 17-åring i Eliteserien har han brukt litt tid på å etablere seg på førstelaget, der han lenge var litt i skyggen av både Vetlesen og Børkeeiet. Men etter at sistnevnte ble solgt til Brøndby, stod Bohinen virkelig frem og begynte å prege Eliteserien. Bohinen var nær å bli solgt i januarvinduet, men forlenget i stedet kontrakten med Bærums-klubben.


2. Leo Østigård
Klubb 2014 – Molde
Klubb 2020 – St Pauli (Brighton)
Da: Molde-gutten fikk aldri noen landskamper som 15-åring, men allerede året etter var han inne i landslagsvarmen. Har etter det spilt nesten 50 U-landskamper.

Karrieren til nå: På utlån i St.Pauli fra Brighton. Østigård klarte aldri å etablere seg i Molde og fikk kun én kamp i 2017. Han signerte en 3-års avtale i 2018, men gikk direkte på utlån til Viking. Der var han knallgod i opprykkssesongen. Så god at Brighton valgte å kjøpe han fra Molde. I Brighton har det blitt smått med spilletid, og han har blitt lånt ut til tyske St Pauli der han gjort sakene sine bra.

3. Kristian Thorstvedt
Klubb 2014 – Stabæk
Klubb 2020 – Genk
Da: Ikke i nærheten av noe G-15 landslag. Hadde mer enn nok å spille en rolle på klubblaget, som riktignok var landets beste.
Karrieren til nå: Spiller for Genk, men veien dit har vært litt annerledes. Etter å ikke ha vært veldig nær en A-kontrakt med Stabæk etter junioralderen, vurderte Thorstvedt College i USA kombinert med fotball. Han tok seg dog en tur til Viking for et prøvespill etter at pappa Erik hadde vært på linjen til Bjarne Berntsen. Det angrer verken Viking eller Kristian på. Etter en sensasjonell sesong i OBOS-ligaen fulgte han opp med en minst like god sesong i Eliteserien. Så god at Genk hentet han etter foregående sesong. Slike historier med spillere som nesten har gitt opp, men slår så kraftig tilbake er det morsomste som finnes.
4. Tobias Børkeeiet
Klubb2014 – StabækKlubb 2020 – BrøndbyDa: Ingen landskamper for Børkeeiet som 15- eller 16-åring, og kun noen få kamper som 17-åring.

Karrieren til nå: Børkeeiet spiller nå på Brøndby. Tilhører det klassiske 99-kullet hos Stabæk. Hadde en enorm utvikling mellom han var 18 og 19. Ingen A-kamper før i 2018-sesongen, men da ble han direkte en nøkkelspiller på midtbanen, med sin majestetiske spillestil. Året etter spilte han vårsesongen, før han ble solgt til Brøndby for 15 millioner.
5. Ola Brynhildsen
Klubb 2014 – Stabæk
Klubb 2020 – Molde
Da: Ola var ikke spesielt nær landslaget som 15-åring, og det var først på G-19 han fikk landskamper

Nå: Tilhører Molde etter en litt kontroversiell overgang før sesongen. Ola har gått gradene i Stabæk og også han tilhører det klassiske 99-kullet. Debuterte i Eliteserien i 2017-sesongen, og de to påfølgende sesongene spilte han mer eller mindre fast på laget.
Eliteserien
Avviser kontakt med KBK-keeperen: – Ville nok kommet om han ble tatt ut
4 TIMER SIDEN
Fotball
Overraskelsesuttak to år etter konflikten: – Ingen svarteliste på spillere
6 TIMER SIDEN