Populære sporter
All sport
Vis alt

Stor vurdering: Hvor god var de beste i 1995-kullet da de var 15 år sammenlignet med i dag?

Joacim Jonsson

Publisert 06/06/2020 klokken 11:56 GMT+2

I denne bloggserien tar Eurosports ekspert, Joacim Jonsson, en titt på landslagskullene født fra 1995 til 2000. Hvem var de heteste i en alder av 15 sammenlignet med i dag?

Joacim Jonsson og Alexander Sørloth

Foto: Scanpix

Det er blitt snakket om nærmest en revolusjon av gode unge norske fotballspillere de siste årene og det er lett å være enig når vi ser Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge, levere i store ligaer.
Men hvordan er egentlig status, er alt så rosenrødt?
I denne bloggserien tenkte jeg å presentere og gå gjennom årskullene 1995 – 2000. Hvilke spillere var best som 15-åringer og hvilke er best i dag. Ser vi noe sammenheng? Er det avgjørende å være god når man er 15. Og hvilke kull har vært de beste?
Jeg starter med 1995-kullet. Disse fem var de som var lengst fremme da Bård Flovik tok ut dem til gutter-15 landslaget i 2010.
1. Mads Møller Dæhli:
Klubb 2010 – Lyn
Klubb 2020 - Genk
Da: Den lille ballvirtuosen sjarmerte samtlige med sin eminente teknikk og Manchester United falt pladask for lysluggen. Året etter debuten på guttelandslaget, ventet nye utfordringer i Manchester for Lyn-gutten.
Karrieren til nå: Mads Møller Dæhli har til nå hatt en flott karriere, men den har kanskje ikke tatt av som mange trodde, etter at han debuterte på Norges A-landslag som 18-åring. Han klarte aldri å slå seg inn i den drepende konkurransen hos Manchester United og dro hjemover til Solskjær og Molde som 18-åring. Der preget han Molde og Eliteserien med sitt gode pasningsspill, men etter kun etter et halvt år i klubben fulgte han med Solskjær til Cardiff og Premier League. Han ble der kun et år, før han dro videre til tysk fotball. I Tyskland har han spilt i Freiburg og St. Pauli, før han i år dro videre til belgisk fotball og Genk. Han har hatt langvarige skadeavbrekk de siste årene som gjort at han aldri fått den nødvendige kontinuiteten. Men Dæhli er kun 25 år og har mange gode år igjen. Han har allerede 23 A-landskamper for Norge.
2. Qamer Kaka:
Klubb 2010 – Vålerenga
Klubb 2020 – Craiova
Da: Kaka signerte proffavtale med Vålerenga samme dag som han fylte 15, og de fleste på Valle trodde man hadde skutt gullfuglen. Bare noen uker senere debuterte han i NM som den da yngste spilleren noensinne på engas A-lag. Ett og et halvt år senere fikk han også Eliteserie-debuten, men utviklingen ble aldri som forventet.
Karrieren til nå: Etter en brokete karriere i Norge med spill i Raufoss, Hønefoss, Sarpsborg og KBK, uten å riktig klare å prege Eliteserien tok Kaka steget til Romania i 2017, der er han fortsatt. Han er nesten glemt bort i Norge, men spiller for topplaget Craiova siden juni i 2019, der han har vært ut og inn av laget.
3. Herman Stengel:
Klubb 2010 – Stabæk
Klubb 2020 – Strømsgodset
Da: Den tredje gutten på denne meget gode midtbanen hos -95 laget. Disse tre var et hode høyere enn de andre. Stengel også han med eminente ferdigheter og stor løpsstyrke. Hokksund-gutten scoret for Stabæks 2.lag i 2.dvisjon før han fylt 15år. Alt tilsa at han skulle bli klubbens neste store spiller. Stengel var også på prøvespill i Manchester United sammen med listens nr.1 Møller Dæhli.
Karrieren til nå: Stengel har rundt 200 kamper i norsk Eliteserie, noe som er svært solid, og han er en av nøkkelspillerne på Strømsgodset. Men både han og omgivelsene trodde nok at lysluggen skulle ha nådd enda lengre på dette tidspunktet. Han ble viden kjent i norsk fotball, da han som 15-åring kom i sentrum i den beryktede Pall Gunnarsson overgangen fra Stabæk til Vålerenga. Hovedstadsklubben kjøpte etter sigende en opsjon på 4 millioner kroner på den da 15-årige Stabæk-spilleren. Han gikk også til Vålerenga, men det først tre år senere og da som Bosman-spiller, etter at kontrakten med Stabæk hadde løpt ut. Hos VIF ble det aldri noen suksess og foran 2018-sesong gikk han til Strømsgodset, der han fortsatt spiller.
4. Marius Høibråten:
Klubb 2010: Lillestrøm
Klubb 2020: Bodø/Glimt
Da: Kaptein på dette landslaget og hadde nettopp skrevet under for LSK. Høibråten skulle bli vår neste store stopper og han debuterte i Eliteserien allerede som 16-åring.
Karrieren til nå: Høibråten skrev for kort tid siden under for fjorårets sensasjon Bodø/Glimt. Stoppestedene har vært mange. Året etter Eliteserie-debuten i 2011, ble han leid ut til Strømmen i OBOS-ligaen for å få verdifull matching. Når han som 18-åring skulle slå igjennom hos LSK stoppet det litt opp. Han fikk riktignok tosifret antall kamper den sesongen, men klarte aldri å etablere seg helt. Det var dog litt kontroversielt da han overraskende skrev under for Godset som Bosman etter 2013-sesongen. Hos Godset spilte han en god del kamper, men ble aldri den nøkkelspilleren han og kubben hadde forventet og han ble solgt videre til Sandefjord sommeren 2018. Der vokste han frem som en nøkkelspiller og var viktig i fjorårets opprykkssesong fra OBOS-ligaen. Så viktig at Glimt mente han var moden for spill der.
5. Mithilan Ahilan:
Klubb 2010: Rommen
Klubb 2020: Lagt opp
Da: Spilte på Rommens meget gode 95-lag og den solide stopperen var en bærebjelke på guttelandslaget. Rommen vant blant annet den anerkjente Nike-turneringen og Mithilan var en av turneringens aller beste spillere. Noe som også ble belønnet med et treningsopphold i Manchester United. Han gikk som 16-åring til Stabæk og spilte der i junioralderen, uten å klare å slå seg inn i A-stallen. Deretter gikk ferden videre til Kjelsås.
Karrieren til nå: Sluttet som spiller allerede som 22-åring etter noen middels sesonger i Kjelsås, der han var inn og ut av laget. Har satset på en sivil karriere. Jobber idag som IT-konsulent hos NTF og er på den måten fortsatt med i fotballen. Jobber også som spillerutvikler i Grorud IL.

Disse 5 er per dags dato de beste spillerne i -95 kullet

1. Aleksander Sørloth:
Klubb 2010: RBK
Klubb 2020: Trabzonspor
Da: Tilhørte RBK og var et stort talent. Mange har hørt om feidene mellom Sørloth og Sagosen på håndball- og fotballbanen. Men han var aldri med på dette landslaget som 15-åring. Han fikk noen få kamper på U-16, men var aldri etablert den sesongen heller.
Karrieren til nå: Sørloth herjer i Trabzonspor, der han er på lån fra Crystal Palace og europeiske toppklubber står i kø for å kjøpe han ut. Men Sørloth måtte gå bakveien for å slå igjennom i norsk fotball. Han klarte aldri å etablere seg på RBK og det var først på utlån til Glimt som han fikk sitt virkelige gjennombrudd. Groningen var raskt ute med og signere han. Der gjorde han det helt greit, men det var i Midtjylland han skulle få sitt definitive gjennombrudd og som gjorde at Crystal Palace kom med en fet seddelbunke på bordet. I Premier League viste det seg at nivået var for høyt på det tidspunktet, og han dro til Tyrkia på lån. Hva som skjer fremover er umulig å spå, men han er per nå en av Norges heteste spillere.
2. Mads Møller Dæhli:
Klubb 2010 – Lyn
Klubb 2020 - Genk
Da: Den lille ballvirtuosen sjarmerte samtlige med sin eminente teknikk og Manchester United falt pladask for lysluggen. Året etter sin debut på guttelandslaget, ventet nye utfordringer i Manchester, og Lyn-gutten.
Karrieren til nå: Mads Møller Dæhli har til nå hatt en flott karriere, men den har kanskje ikke tatt av som mange trodde, etter at han debuterte på Norges A-landslag som 18-åring. Han klarte aldri å slå seg inn i den drepende konkurransen hos Manchester United og dro hjemover til Solskjær og Molde som 18-åring. Der preget han Molde og Eliteserien med sitt gode pasningsspill, men etter kun etter et halvt år i klubben fulgte han med Solskjær til Cardiff og Premier League. Han ble der kun et år, før han dro videre til tysk fotball. I Tyskland har han spilt i Freiburg og St. Pauli, før han i år dro videre til belgisk fotball og Genk. Han har hatt langvarige skadeavbrekk de siste årene som gjort at han aldri fått den nødvendige kontinuiteten. Men Dæhli er kun 25 år og har mange gode år igjen. Han har allerede 23 A-landskamper for Norge.
3. Sondre Tronstad:
Klubb 2010 – Start
Klubb 2020 – Vitesse
Da: Tronstad tilhørte Start på dette tidspunktet og var i skorpen til G-15 landslaget, men fikk ingen kamper som 15-åring. Spilte noen få kamper på G-16 landslaget uten å etablere seg helt.
Karrieren til nå: Tronstad gikk i vinter til Vitesse og tok direkte en fast plass på lagets midtbane. Men før han havnet i Nederland var karrieren litt brokete. Han fikk kamper i OBOS-ligaen og Eliteserien for Start som 17- og 18-åring, men når kontrakten gikk ut etter 2013-sesongen meldte han overgang til Huddersfield. Perioden i England var lærerik, men det ble ikke mye fotball på Huddersfields A-lag. Når han vendte hjem, valgte han FK Haugesund og mange var nok usikre på hvor mye sørlendingen kunne bidra med, men han har vokst for hvert eneste år og de to siste sesongene har han vært en av Eliteseriens beste midtbanespillere.
4. Fredrik Aursnes:
Klubb 2010 – Hareid
Klubb 2020 – Molde
Da: Spilte for Hareid og er en litt mer late bloomer enn de andre guttene på disse listene. Aursnes var god , men aldri riktig nære som 15-åring. Når han ble tatt ut som 17-åring, takket han nei for at han ville isteden prioritere klubblaget Hødd.
Karrieren til nå: Nøkkelspiller på Molde og kan være vår neste eksport ut av Norge. Løpsmaskinene har vært en av Eliteseriens beste midtbanespillere de siste sesongene. Spilte for sin lokale klubb Hareid frem til året han fylte 16 og valgte deretter Hødd. En klubb han vant NM med og var nøkkelspiller på midtbanen hos i fire sesonger. Etter det gikk ferden videre til Molde der han etablerte seg med en gang, og har blitt en av lagets aller viktigste spillere. Jeg er rimelig trygg på at siste ordet ikke er sagt rundt Aursnes.
5. Anders Trondsen:
Klubb 2010 – Lillehammer
Klubb 2020 - RBK
Da: Lillehammer-gutten Trondsen var god også som 15-åring, men konkurransen på midtbanen var grotesk og han fikk som oftest spille andrefiolin.
Karrieren til nå: Finner seg ikke til rette i RBKs system og enten må Trondsen selges eller omskoleres til venstreback. Han debuterte som 17-åring i Eliteserien for Stabæk og året etter i OBOS-ligaen spilte han fast. Det gjorde han også i Eliteserien 2014, men alt for sjelden på sin favorittplass, sentralt på midtbanen. Når Bradley ville gjøre venstreback av han i 2015 valgte han å forlate klubben til fordel for Sarpsborg 08 i en overgang verdt to millioner overgang, som var Østfold-klubbens desidert største gjennom tidende. Der etablerte han seg raskt som nøkkelspiller og RBK kastet et to-sifret antall millioner på bordet, da de hentet han i sommervinduet 2017. Til tross for at han aldri hatt den forventede suksessen i RBK, fikk dem et bud på 30 millioner fra Atalanta. Noe trønderne meget overraskende takket nei til. Så gjenstår det å se om han fem år etter at han nektet å spille venstreback, er der at han endrer og kanskje ser han en landslagsplass i det fjerne.
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame