Det har blitt snakket om nærmest en revolusjon av gode unge norske fotballspillere de siste årene og det er lett å være enig når vi ser Martin Ødegaard, Erling Braut Haaland og Sander Berge, levere i store ligaer. Men hvordan er egentlig status, er alt så rosenrødt? Jeg hadde i en bloggserie tenkt å presentere årskullene 1995 – 2000. Hvilke var best som 15-åringer og hvilke er best i dag? Ser vi noe sammenheng? Er det avgjørende å være god når man er 15?
Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
4 TIMER SIDEN

Disse fem var de som var lengst fremme da Øivind Nilsen tok ut G15-landslaget i 2012

1. Sander Svendsen
Klubb 2012 – Molde
Klubb 2020 – Odense
Da: Svendsen var maestro og stjernen på dette laget. Det meste kretset seg rundt han. Tilhørte Molde på dette tidspunktet og fikk sin Eliteseriedebut årete etter, før han fylt 16år:
Karrieren til nå: Spiller for danske Odense og fikk en flying start i fjor høst etter overgangen. Svendsen har over 90 kamper med Molde, men mange som innbytter, og han kalrte aldri å etablere seg å bli en nøkkelspiller i den drepende konkurransen. Det gjorde at han i 2017 meldte overgang til Hammarby. Ei heller der klarte han å etablere seg helt og i fjor spilte han vårsesongen i Odd på lån. Der leverte han så pass bra at Odense kjøpte han ut fra Hammarby for 2.5MNOK 1 ½ år før avtalen gikk ut.
2. Mathias Gjerstrøm
Klubb 2012 – Strømsgodset
Klubb 2020 – Kongsvinger
Da: Gjerstrøm var en nøkkelspiller på midtbanen med sitt gode driv. En spiller som egentlig hadde de fleste egenskapene. Fungerte også som kaptein noen kamper.
Karrieren til nå. Spiller på Kongsvinger i OBOS-ligaen og kan fort danne sentral midtbaneduo med -96 landslagets Harald Holter. Gjerstrøm er en spiller jeg bare gått og ventet på skal slå igjennom i Strømsgodset, men det skjedde aldri. En spiller som har bra ferdigheter, herlig driv og god forståelse. De fleste ingredienser for å lykkes. Siden er spørsmålet om han er tøff nok med seg selv. Det er fort der skoen klemmer litt
3. Henrik Bjørdal
Klubb 2012 – AAFK
Klubb 2020 – Zulte Waregem
Da: Tilhørte AAFK og var kraftfull i spillestilen allerede som 15-åring. Et herlig driv i sitt spill og han var en av Nilsens nøkkelspillere på landslaget
Karrieren til nå: Debuterte som 16-åring for AAFK i Eliteserien og spilte fast i sesongene etter det. Bjørdal var tidlig utviklet og han hadde ingen problemer med det fysiske spillet på det øverste nivået. Var god som 17- og 18-åring i Eliteserien. Han valgte å flytte til engelsk fotball og Brighton som 19-åring, men der ble konkurransen for tøff og han var blant annet på utlån til IFK Göteborg under den perioden. 2018 signerte han for belgiske Zulte Waregem og der spiller kraftpluggen fortsatt.
4. Håkon Lorentzen
Klubb 2012 – Brann
Klubb 2020 – Åsane
Da: Målkonge på landslaget og Lorentzen scoret faktisk hele 17 mål på de tre første landslagsårene. Han gikk fra Løv/Ham til Brann det året han fylte 15. Det var store forventninger i Bergen til Lysluggen og han debuterte for Brann i Eliteserien året etter G-15 landslagsdebuten.
Karrieren til nå: Lorentzen er i Åsane og karrieren har ikke hatt den ventede utviklingen, etter at han som unggutt øste inn mål på landslaget. Etter debuten som 16-åring i Brann klarte han aldri å etablere seg i årene etterpå. Han var blant annet en tur på utlån i Åsane for å få fart på karrieren. 2017 gikk han til Sandefjord, men ei heller der klarte han å spille seg til en fast plass og det ble like mye spill på 2.lget som på 1.laget. De siste to sesongen har han spilt i Åsane og var i fjor en viktig brikke på laget som rykket opp i Obosligaen.
5. Eirik Haugan
Klubb 2012 – Molde
Klubb 2020 – Østersund FK
Da: Spillende stopper på Molde og Landslaget. Kunne også bli benyttet som back enkelte kamper, grunnet hans gode føtter.
Karrieren til nå: Haugan har nok gått under radaren på de fleste, men spiller på høyeste nivå i svensk fotball og har tidligere Viking trener Ian Burchnall som coach. Haugan var nær å slå seg inn i Moldes A-stall i ung alder, men valgte etterhvert å forlate Molde til fordel for Marseille. Der ble konkurransen for tøff og når han vendte hjem igjen tre år senere måtte han ta til takke med Hødd. Der har han gått bakveien via 2.divisjon til Allsvenskan og Østersund FK. Der han i fjor fikk en god del kamper på øverste nivå.

Disse 5 er per dags dato de beste spillerne i -97 kullet – det er uhyre jevnt mellom dem

1. Henrik Bjørdal
Klubb 2012 – AaFK
Klubb 2020 – Zulte Waregem
Da: Tilhørte AAFK og var kraftfull i spillestilen allerede som 15-åring. Et herlig driv i sitt spill og han var en av Nilsens nøkkelspillere på landslaget
Karrieren til nå: Debuterte som 16-åring for AAFK i Eliteserien og spilte fast i sesongene etter det. Bjørdal var tidlig utviklet og han hadde ingen problemer med det fysiske spillet på det øverste nivået. Var god som 17- og 18-åring i Eliteserien. Han valgte å flytte til engelsk fotball og Brighton som 19-åring, men der ble konkurransen for tøff og han var blant annet på utlån til IFK Göteborg under den perioden. 2018 signerte han for belgiske Zulte Waregem og der spiller kraftpluggen fortsatt. i 2019 og det har hverken han eller dem angret på.
2. Patrick Berg
Klubb 2012 – Bodø/Glimt
Klubb 2020 – Bodø/Glimt
Da: Unggutten med de magiske fotballgenene var i skorpa til G-15 landslaget, men fikk først debutere året etter.
Karrieren til nå: Spiller for Bodø/Glimt og styrer midtbanen på en av Norges beste lag per dags dato. Berg har nesten 100 kamper for førstelaget til Glimt, men det var først i fjorårssesongen han tok tak i taktpinnen på midtbanen og ble den nøkkelspillere som Glimt-supporterne har drømt om.
3. Sander Svendsen
Klubb 2012 – Molde
Klubb 2020 – Odense
Da: Svendsen var maestro og stjernen på dette laget. Det meste kretset seg rundt han. Tilhørte Molde på dette tidspunktet og fikk sin Eliteseriedebut årete etter, før han fylte 16 år
Karrieren til nå: Spiller for danske Odense og fikk en flying start i fjor høst etter overgangen. Svendsen har over 90 kamper med Molde, men mange som innbytter, og han kalrte aldri å etablere seg å bli en nøkkelspiller i den drepende konkurransen. Det gjorde at han i 2017 meldte overgang til Hammarby. Ei heller der klarte han å etablere seg helt og i fjor spilte han vårsesongen i Odd på lån. Der leverte han så pass bra at Odense kjøpte han ut fra Hammarby for 2.5 millioner, 1 ½ år før avtalen gikk ut.
4. Andreas Hanche-Olsen
Klubb 2012 – Stabæk
Klubb 2020 – Stabæk
Da: Hanche-Olsen tilhørte Stabæk på dette tidspunktet og var i skorpa rundt G-15 landslaget, men nådde ikke helt opp
Karrieren til nå: Hanche har vært Stabæk tro hele veien og har fått et stort ansvar i Bærumsklubben. Ble kaptein på Eliteserielaget i meget ung alder og har spesielt det siste året hatt stor utvikling. Den knalltøffe 23-åringen følges av flere europeiske klubber og kan være Stabæks neste eksport ut av Norge.
5. Julian Ryerson
Klubb 2012 – Lyngdal
Klubb 2020 – Union Berlin
Da: Lyngdal-gutten var aldri nær G-15 landslaget og måtte vente til det ble G-18 før han fikk debutere med flagget på brystet, når han vel fikk sjansen, spilte han seg raskt til en plass i de bakre rekkene.
Karrieren til nå: Spiller for Union Berlin i tysk Bundesliga. Han startet blant annet den klassiske opprykkskampen mot Stuttgart i fjor. Den anvendelige spilleren sliter med å spille seg til fast plass, men har fått tre kamper fra start og flere innhopp for hovedstadsklubben. Noe som er godt gjort i en meget sterk liga. Gikk til Viking som 17-åring og fikk eliteseriedebuten to år etterpå. Ble raskt en viktig spiller på Viking for han forsvant fra klubben til fordel for tysk fotball.
Få Fantasy-tips her:

Fantasy FK: De beste spissvalgene, RBK-spilleren alle må ha og treningskampene

Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 PÅ 18:00
Joacims blogg
Vurderer samtlige klubber før Deadline Day: – De har gått på veggen
30/08/2021 PÅ 07:14