Det opplyser Norges Fotballforbund i en pressemelding.
– Det er selvsagt trist å avlyse en kamp timer før avspark. Det understreker samtidig alvoret i situasjonen vi står i. Over 500 landskamper i Europa er gjennomført denne høsten. Derfor er vi trygge på at protokollene gir den nødvendige smittevernfaglige rammen rundt kampene som spilles. Når nå helsemyndighetene er usikre på risiko for spredning etter et smitteutbrudd i den israelske troppen og anbefaler å avlyse kampen, så følger vi selvsagt dette, sier Pål Bjerketvedt, generalsekretær i Norges Fotballforbund.
Kommuneoverlegen i Oslo ga så sent som i går grønt lys for at kampen kunne spilles, etter at en israelsk spiller testet positivt på korona. Spilleren ble isolert fra troppen, sammen med andre spillere han hadde spist middag med.
Eliteserien
Fikk gult kort for filming: – Jeg tar det, beklager!
8 MINUTTER SIDEN
– Vi kan bekrefte at det er påvist et smittetilfelle i den israelske troppen. Kommuneoverlegen i Oslo har vært i dialog med den israelske landslagslegen og Helsedirektoratet. Den smittede spilleren er satt i karantene sammen med tre spillere han har vært i nærkontakt med. Kommuneoverlegen har meddelt NFF at kampen kan gå som planlagt i henhold til UEFA-protokollen, skrev NFFs kommunikasjonssjef Yngve Haavik i en SMS til Eurosport tirsdag.
Men i et møte onsdag formiddag og i et påfølgende brev til Norges Fotballforbund mener Helsedirektoratet at det er en risiko for smitte blant spillere og støtteapparat dersom kampen gjennomføres, heter det i meldingen.
Kampen var en del av Nations League, og ville gitt poeng på FIFA-rankingen – som igjen bestemmer seedingsnivå i VM-kvalifiseringen.
Byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, er en av mange som har vært kritisk til at det spilles kamp i hovedstaden i en kritisk pandemisituasjon.
– Jeg må ærlig talt si at det er pussig på alle mulige måter. Jeg må minne om at da vi stengte ned Oslo forrige gang, 12. mars, var det en annen stor begivenhet samme dag: Liverpool – Atletico Madrid, sa Johansen til VG.
Den strenge UEFA-protokollen skulle sørge for en trygg gjennomføring av kampen, i tillegg til dialog med smittevernoverlegen i Oslo.
De israelske spillerne, som ankom Oslo i charterfly mandag ettermiddag, ble testet før avreise og på nytt ved ankomst i Norge.
Spillerne testes syv ganger på uker. Før avreise, ved ankomst og unverveis. Under hele samlingen lever troppen i karantene, med febertester hver dag. De har også en egen «koronalege» med på samlingen, i tillegg til legen som normalt er med.
Kampen skulle hatt avspark om i overkant av fem timer.
– Nettopp på grunn av en streng og effektiv UEFA-protokoll, så har det som har vært av smittetilfeller blitt raskt avdekket og håndtert på en smittevernfaglig forsvarlig måte. Det er også bakgrunnen for at myndigheter over hele Europa tillater kamper i toppfotballen – nasjonalt som internasjonalt. Fordi fotballen tar smittevern på alvor og har ressursene til å følge opp. Vi har selvsagt forståelse for at det settes spørsmålstegn ved gjennomføring av en landskamp når smittetallene nå går opp. Dette er ett av flere dilemma vi har stått i det siste året. I hele år har vi vært opptatt av å gjennomføre aktivitet innenfor smittevernfaglige trygge rammer. Aldri på bekostning av smittevern, sier Terje Svendsen, president i Norges Fotballforbund, i pressemeldingen.
Norges landslagstropp reiser etter planen til Østerrike for å spille Nations League-kamp søndag. Deretter venter en ny bortekamp tre dager senere mot Romania i Bucuresti.
Eliteserien
Moe om gulljakten: – Vi er skuffet i dag
9 MINUTTER SIDEN
Eliteserien
Kaller det flaut og pinlig: – Håper gutta kjenner at det går på stoltheten
10 MINUTTER SIDEN