Et meget spesielt år for Eliteserie-klubbenes sportssjefer er over. Grunnet koronasituasjonen ble begge overgangsvinduene flyttet, og permitteringer hos de ulike lagene gjorde at det var mange hensyn å ta. Det økonomiske handlingsrommet var mindre og flere klubber var avhengige av salg for å redde årets budsjett. Men det har til tross for usikker økonomi vært en del signeringer og salg under årets sesong.
Joacims blogg
Vurderer de beste Bosman-spillerne: – Et under at han ikke er i utlandet
23/11/2021 KLOKKEN 15:49
Hvilke sportssjefer har gjort den beste jobben i 2020? Jeg har satt karakter fra 1-10 på de ulike sjefene i Eliteserien. Der er det tatt hensyn til kjøp og salg, samt hvilke økonomiske muskler man har til rådighet.
1/10. Bjørn Erik Melland – Aalesund
Sunnmøringene imponerte enormt under opprykkssesongen 2019, men det er mulig at resultatene lurte sportssjefen. For jobben har stått til stryk og Aalesund gikk inn i 2020 med et svakere lag enn det man hadde i OBOS-ligaen foregående sesong. De nye spillerne som skulle erstatte Thrandarson, Gueye, Ramsteijn og Brunstad Fet har vært tynn suppe. Bolkan Nordli og Bizoza kan komme unna slakterkniven, men utover dem er det ikke noe annet enn fullstendig stryk til jobben som har blitt gjort. AaFK fikk riktignok solgt Fridjonsson og Gretarsson i september-vinduet, noe som ga litt penger inn i kassa, men det skal sies at disse overgangene ble tvunget frem fordi man ikke hadde forlenget med disse på et langt tidligere tidspunkt. Nå ble det kaffepenger tilbake. Nei, det er umulig å gi noe annet enn bunnkarakter for logistikkjobben som er gjort. I hvilken som helst annen privat virksomhet hadde neste stoppested vært NAV.
1/10. Atle Roar Håland - Start
Hva skal man egentlig si om Start? Denne gangen har man ikke brukt like store summer som tidligere, men spillerne som har blitt signert har vært av varierende kvalitet. Schulze, som ble signert tidlig i fjor høst, har sammen med Makrini gjort jobben sin. Utover det så har det vært svakt, og man har ikke klart å tette hullet etter Damion Lowe eller finne den målscorer laget så sårt trengte. Det jeg dog husker mest av Start denne sesongen er spillerne som forsvant ut, og det er også den største grunnen til den lave karakteren. Isaac Twum, Afeez Aremu og Damion Lowe var spillere med potensial og en stor oppside. Aremu forsvant for småpenger til Tyskland, Lowe gratis tilbake til USA og Twum er et eget kapittel. Han ble solgt til sin argeste konkurrent i bunn, Mjøndalen – og det for fattige 300.000 kroner. Klubben sparte i tillegg lønn og en mulig sum man måtte ut med til Twums moderklubb ved et visst antall spilte kamper. Men uansett var dette ekstremt klønete håndtert og kostet dem plassen i Eliteserien. Siden får man spørre seg selv om det var verdt å selge Twum, eller om de 12-18 millionene man taper på grunn av å ikke være i Eliteserien er verre.. Gjør man slike manøvrer fortjener man heller ikke være i Eliteserien.
2/10.Jostein Flo - Strømsgodset
En sesong som har vært preget av økonomisk usikkerhet etter at Drammenspatriotene trakk seg ut etter et mangeårig samarbeid. Flo og Godset hadde et magisk høstvindu i fjor som reddet klubben i Eliteserien. Denne sesongen må man være ærlig å si at det har vært to nitriste vinduer av Drammensklubben. Spillerne som har kommet inn har ikke klart å heve laget en eneste prosent. Det positive får være at man fikk noen fattige kroner for Jakob Glesnes som gikk til USA og at man fikk rensket opp litt stallfyll. Noe av det stallfyllet ble for øvrig hentet i sommervinduet. Men samlet er dette ikke godt nok, og det var nære det ble nedrykk også i 2020.
3/10.Eirik Opedal – FK Haugesund
Opedal solgte Sondre Tronstad i januar og fikk for det inn kjærkomne kroner til en klubb som har en anstrengt økonomi. Foruten Tronstad gikk det en haug av spillere ut etter 2019. Martin Samuelsen var den mest profilerte av dem, de andre var langt fra noen krise å miste. Det har ikke vært mange nykommere som har satt sitt preg på FKH denne sesongen. Ulrik Fredriksen er en spiller som på sikt kan bli god for FKH og Peter Therkildsen har vært positiv utover høsten. Foruten disse har det vært tørt høy.
3/10. Rune Soltvedt - Brann
Et hav av spillere inn og ut i Brann denne sesongen og det speiler vel også resultatene ute på banen. Null stabilitet og et lag som leverer langt fra forutsetningene. Det var heller ikke denne sesongen de store spillersalgene skulle komme. Komsoon ble solgt for lommepenger til Tyrkia og ved salget av Berisha fikk man heldigvis tilbake mye av pengene man hadde betalt for han. Inn har det kommet en drøy førsteellever. Klubben har riktignok vist til en nye profil da man hentet tre unge bergensere. Robert Taylor har vært den beste av de etablerte spillerne, men for en klubb som har forutsetninger til å slåss om medaljer forventer man mer enn dette.
4/10. Tore Andersen - Odd
Etter et første vindu som må betraktes som OK pluss med Kasper Lunding og Bakenga inn, slo man i vanlig ordning til med noen mindre gode signeringer i høstvinduet. Rodic, Simovic og Petersen gjorde aldri noe stort avtrykk. Det positive var salget av Birk Risa og at man endelig fikk kapitalisert litt av den gode utviklingsjobben man gjør. Risa har tatt store steg siden han kom til Odd, og salgssummen på nærmere 6 millioner får betegnes som bra. Lånet av Kitolano som erstatter var også godkjent.
4/10. Mikael Dorsin – RBK
Mange store navn har blitt hentet inn med rå makt. De pengene som RBK har spandert i disse vinduene kan kun de færreste drømme om. Resultatet, en fjerdeplass og et spill som ikke hadde sjarmert en stein, er naturligvis meget skuffende og til nå har de fått ut mer eller mindre null for investeringene. Zachariassen har vært en åpenbaring og en av seriens beste spillere. Holse har også vært mer enn godkjent. Utover disse har det vært trist og samtlige har mer eller mindre underprestert. Skjelbred, Eyjolfsson og Henriksen er spillere man forventer mye mer av. Meling og Trondsen er solgt, men totalregnskapet viser nok nok minus, ut fra hva man betalte for dem. Et økonomisk meget tungt år om man ser på spillerlogistikken i Rosenborg.
5/10. André Nevstad – Mjøndalen
Jeg var litt tidlig til å rope ut Mjøndalen til en av de beste klubbene i det første vinduet. Lars Olden Larsen sluknet helt og Ibrahim ble heller aldri noen suksess. Makani har dog vært meget solid og Nakkim har spilt fast hele sesongen. Høstvinduet var derimot med på å gjøre at Mjøndalen reddet karret til seg 14. plassen. Twum og Sveen har begge vært med på å heve midtbaneleddet til Mjøndalen. Spillersalg eksisterer ikke i Mjøndalen.
5/10. Thomas Berntsen – Sarpsborg 08
Etter et 2019 som må stå som det mørkeste året i Sarpsborg 08s spillerlogistikk-historie, har 2020 vært bedre. Samtidig er de fortsatt ikke helt tilbake på godt gammelt nivå. Berntsen og Sarpsborg har solgt for over 30 millioner, og i en tid der økonomien er svak hos norske klubber er det som en gave fra oven. Det er fremfor alt salgene som gjør logistikken mer vellykket denne sesongen, men det har også blitt hentet inn en del interessante spillere. Anton Saletros er meget god og vil bli en tilgang på sikt. Lånespillere Dyrestam, Heintz og Molins holdt også klasse, til tross for at Molins bare fikk vise små glimt. Utover disse ble det hentet av variert kvalitet.
5/10. Inge André Olsen/Torgeir Bjarmann - Stabæk
Som vanlig har det vært mye aktivitet hos Stabæk, men det har vært «ömsom vin og ömsom vatten». Klubben er per i dag et luftslott i påvente av et nytt stadion, og er avhengig av spillersalg. Hanche-Olsen, Brynhildsen, Vetlesen og Askildsen har sørget for livsnødvendige penger inn i klubbkassa. Stabæk har vel ikke maksimert potensialet i disse salgene, men det er uansett klart godkjent. Spillere inn til klubben har vært av veldig varierende kvalitet. Fra interessante Konstadinov og Ottesen til bunnpunktet Romain Gall.
6/10. Kenneth Leren – Kristiansund BK
KBK lever litt sitt eget liv på overgangsmarkedet. Sjelden store signeringer og sjelden store spillersalg. 2020 ble nok et slikt år, men jeg synes man hentet spennende spillere i det første vinduet. Faris er upolert, men man ser potensialet. Olaus Skarsem er superinteressant og her synes jeg KBK hentet en spiller som har gått litt under radaren. Den evigunge poteten Amin Askar er verdifull i ethvert lag. I tillegg fikk de tilbake Diop. KBK kan se seg fornøyd med året som har gått.

8/10. Jørgen Ingebrigtsen – Vålerenga
Endelig har Vålerenga drevet god spillerlogistikk. Få spillere inn, men de som har kommet er av god kvalitet. Oldrup Jensen, Bjørdal og Kjartansson har alle hevet laget betraktelig. Enga har i tillegg rensket ordentlig opp blant spillere som ikke var gode nok for laget. I en økonomisk krevende sesong har det ikke vært noen spillersalg, men det er flere spillere som har økt sin markedsverdi i løpet av denne sesongen, og salg vil komme i 2021. To fornuftige og gode vinduer av Enga.
9/10. Aasmund Bjørkan – Bodø/Glimt
Hva skal man egentlig si om Glimt. Denne sesongen har de overbevist på så og si samtlige områder. Inn har blant annet Kasper Junker, Alfons Sampsted, Brunstad Fet, Marius Høibråten og Ola Solbakken kommet. Samtlige relativt ukjente, men har endt opp som meget sentrale for årets suverene serieseier. Samtidig har de solgt for over 50 millioner kroner. Glimt anno 2020 har nesten vært fasit i klubbdrift. Hatten av.
Fikk du med deg thrilleren i romjula?

Se høydepunktene: Mjøndalen sikret fornyet Eliteserie-kontrakt etter femmålsthriller


Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
27/10/2021 KLOKKEN 12:11
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 KLOKKEN 18:00