Januar begynner å nærme seg slutten og vi har fått en del overganger i norsk fotball. Fortsatt er det relativt få og det er to grunner til det.
Den ene er at fjorårssesongen ble avsluttet veldig sent. Den andre er klubbenes usikre økonomi. Derfor har ikke dette vinduet inneholdt de mest spektakulære overgangene, men noen interessante har det blitt.
Her tar jeg for meg de spillerne som har ankommet nye klubber og rangerer overgangene. Jeg har ikke tatt med lånespillere som vender tilbake.
Joacims blogg
Vurderer de beste Bosman-spillerne: – Et under at han ikke er i utlandet
23/11/2021 KLOKKEN 15:49
Spillerne er først og fremst rangert ut fra hvilken betydning jeg tror de får i sin nye klubb allerede kommende sesong, men det er også tatt hensyn til potensial og muligheter for vidresalg.
Derfor er for eksempel Jonathan Augustinsson, som er en bedre spiller enn Vetle Dragsnes, rangert lavere enn sistnevnte på denne listen. Det er fordi jeg tror Dragsnes vil bety mer for LSK enn hva Augustinsson vil komme til å gjøre for RBK.
21. Conrad Wallem fra Arendal til Odd.
Indreløper som også kan spille kant. Holdningssterk spiller med stor løpskraft. Fortsatt litt uferdig og vil først og fremst være en utviklingsspiller som er med for å se og lære.
20. Leopold Wahlstedt fra Arendal til Odd.
Wahlstedt har vært bunnsolid lengst bak hos Arendal de to siste sesongene, og har fortjent en sjanse på et høyere treningsnivå. For han vil det nå bli kamper på Odds andrelag, ettersom Rossbach er et ubestridelig førstevalg i Odd.
19. Uranik Seferi fra Kvik Halden til LSK.
Den unge haldenseren er en interessant kantspiller som er god til å utfordre en mot en. Han har et herlig rykk og har alle muligheter til å kunne etablere seg i Eliteserien etterhvert. Jeg tror likevel at den kommende sesongen kommer litt for tidlig for Seferi, så han må nok se og lære i 2021 for det meste.
18. Ole Sæter fra Ranheim til RBK.
Man må bare elske slike sagaer, og bare den burde gitt Sæter karakter 10 og førsteplassen på denne lista. Jeg tror likevel at han må belage seg på at det blir mye læring i 2021. Starten i RBK har vært verst tenkelig, med skade og mulig operasjon. Til tross for det er Sæter et bevis på at man aldri skal gi opp og ei heller aldri høre på dem som vet alt. En utenkelig overgang for bare ett år siden.

Ole Sæter

Foto: Eurosport

17. Snorre Strand Nilsen fra Raufoss til KBK.
Strand Nilsen ble signert i fjor sommer av KBK. En offensiv back med gode ferdigheter som produserer mye målpoeng. Han var mye skadd i 2020 og må nok belage seg på å tilpasse seg Eliteserien i 2021. Han har også meget gode Bent Sørmo foran seg i køen.
16. Solomon Owusu fra Raufoss til Odd
Owusu har vært en berikelse for Raufoss. Det finnes ikke noe artigere enn når spillere som møtt mye motgang, men stått på og tatt bakveien til toppfotballen, lykkes. Han har en enorm hurtighet som spisskompetanse og gir Odd ytterligere alternativer i forsvar og på midtbanen. Jeg tror det kan bli tøft å ta en av de faste plassene i startelleveren den første sesongen, men det bør samtidig være en spiller Odd ikke er redd for å bruke, hvis det skulle oppstå skader.
15. Rashad Muhammed fra BB Erzurumspor til Sarpsborg 08.
Lynvingen gjorde suksess i europaspillet hos 08 sist gang han ikledde seg den blå drakten og var sentral da 08 gikk inn i gruppespillet. Det gjorde også at supporterne tok han til sitt hjerte. I Eliteserien, der lagene tok mer hensyn til Sarpsborg, var han rimelig kald og produserte ingen verdens ting. Rashad har hatt et svakt opphold i Tyrkia, og jeg er usikker på hva vi får av han. Angrepsspilleren har en ekstrem fart, men utover det begrenser ferdighetene seg. For meg er han en rollespiller som vil gjøre nytte på bortebane mot de absolutte topplagene. Han er definitivt en spiller lagene må ta hensyn til.
14. Anders Kristiansen fra Royale Union Saint Gilloise (Belgia) til Sarpsborg 08.
Kristiansen er tilbake hos 08 igjen. En klubb han vant bronse med i 2017, i en sesong der han sto samtlige kamper. En keeper som har en annen attitude og tilstedeværelse enn Mitov Nilsson i treningsarbeidet. Han vil også være en sterkere bidragsyter i gruppa. Som keeper er 08 litt svekket ettersom Mitov NIlsson holder et høyere nivå. Kristiansen er, som så mange andre keepere i Eliteserien, relativt lav til keeper å være, og han har også sine svakheter i feltet.
13. Sander Erik Kartum fra Stjørdals-Blink til KBK
Kartum ble jeg forelsket i foregående sesong. Han er god både offensivt og defensivt, og er en typisk toveisspiller med en herlig venstrefot. Det skal bli spennende å se om han tilpasser seg tempoet i Eliteserien med en gang. Det som er urovekkende er at han var inne i en dårlig trend i fjorårssesongen, og at det er første gang han er i en annen klubb enn Blink.

Sander Kartum.

Foto: NTB

12. Eirik Wichne fra Start til Sarpsborg 08.
Wichne hadde en meget god oppkjøring i fjor og ble spådd til å få sitt store gjennombrudd. I seriespillet varierte han litt mer enn forventet og gjennombruddet står fortsatt litt på vent. Han har gode forutsetninger for å bli en solid Eliteserie-back, og kanskje er det i Sarpsborg han får den utviklingen. En hardt arbeidende høyreback med meget godt fysikk og bra tempo.
11. Emil Pálsson Sandefjord fra til Sarpsborg 08.
Det er ikke vanskelig å se at Sarpsborg ønsker å forandre seg tilbake til det gamle gode arbeidslaget. Signeringene denne sesongen tyder på et lag som ønsker å ha fysikk og arbeidsinnsats som det mest grunnleggende. Jeg tror det er riktig for 08 å finne sin stil igjen etter å ha vaklet de siste sesongene. Pálsson passer perfekt inn med sitt fysiske spill på midtbanen, men jeg tror han får det vrient med å spille seg inn i elleveren hos sarpingene. Laget har mange gode i den posisjonen.
10. Markus Solbakken fra HamKam til Stabæk.
Jeg tror Solbakken har gjort et riktig klubbvalg. Han er kommet til en klubb som er spillende, og spiller med to sentrale midtbanespillere. Solbakken er en meget god ballfordeler som også har utviklet spillet uten ball denne sesongen. Han har potensial til å prege Stabæk etterhvert. Hans største problem nå er at Emil Bohinen ikke er solgt, og så lenge han er i klubben vil det bli vrient å ta en plass i elleveren for Solbakken.

Markus Solbakken

Foto: Eurosport

9. Tomas Totland Sogndal fra til Tromsø.
Den høyrebente venstrebacken gjorde suksess i Sogndal og ble hentet til Tromsø. Gutan har få alternativer på sidebackene og Totland kan bekle begge sidene med bravur. En fornuftig signering av TIL. Jeg er ikke urolig for at han ikke skal ta nivået, men han vil ikke prege Eliteserien på samme måte som han preget Obos-ligaen.
8. Adam Andersson fra Häcken til RBK.
Andersson var inn og ut av Häcken foregående sesong og trengte et miljøskifte for ikke å gå seg helt fast. Han kan bekle begge backer, men er høyrebent. Andersson har et bra tempo og er god en mot en. Han kommer til å kjempe mot Reitan om høyrebackplassen, hvis ikke Hareide omskolerer Augustinsson til stopper.
7. Magnus Lekven fra Vålerenga til Odd
Rutinerte Lekven gir Odds unge og gode midtbane ytterligere et alternativ. Samtidig kan kjøpet av Lekven gi rom for et salg av Vebjørn Hoff som enda ikke har forlenget avtalen med Skiensklubben. Lekven kan spille både sentralt og som indreløpe, og har et høyt laveste nivå. Han kommer fra en meget god sesong som fast spiller på et bronselag.

Magnus Lekven

Foto: Scanpix

6. Ibrahima Kone Haugesund fra til Sarpsborg 08.
En spiller som floppet i FKH, men som kan slå gjennom hos 08. Et fysisk monster og en spillertype som Sarp virkelig har savnet de siste sesongene. Gode avslutningsferdigheter, ok tempo og meget god i luften. Smart signering av Sarpingene.
5. Jonathan Augustinsson fra Djurgården til RBK.
Augustinsson er et safe kjøp. Han har et meget høyt laveste nivå, men mangler kanskje det absolutte toppnivået. Svensken vil garantert gjøre en god jobb for trønderne. Spørsmålet er om han bidrar nok til at RBK kan være like offensiv som laget har vært med tidligere venstrebacker på laget. Det er et klart steg opp fra Konate, men Augustinsson er litt svakere enn Meling.
4. Vetle Dragsnes fra Mjøndalen til LSK.
Kind Mikalsen har vært mye skadet de siste sesongene, noe som gjort at LSK har spilt med en høyrebent venstreback. Denne sesongen ønsket de få inn en naturlig venstreback. På det nivået LSK befinner seg er det vanskelig å se at de kunne fått noe spesielt bedre enn lokale Dragsnes. En spiller som stadig har tatt steg, og som kanskje har vært Mjøndalens beste og jevneste spiller de siste sesongene. Fortsatt litt undervurdert. Så får vi se om han går til et lag som er noe spesielt bedre sportslig enn det han forlot. Per dags dato er jeg meget usikker på det.

Vetle Dragsnes

Foto: Scanpix

3. Stefano Vecchia fra Sirius til RBK.
Trollgubben fra Sirius har en helt fenomenal sesong bak seg og var Allsvenskans Zinckernagel. Han spiller et litt vanskelig spill med små marginer, men har en evne til å komme ut med ballen i beina fra de ulike situasjonene. Ferdighetene og toppnivået er udiskutabel. Spørsmålet er om han tåler den tøffe treningen. Det er ingen hemmelighet at Vecchia har slitt med skader opp i gjennom. Han slo derfor ikke i gjennom før foregående sesong, i 25 en alder av 25. Dette blir enten himmel eller helvete.
2. Kevin Kabran fra Start til Viking.
Kabran så ikke akkurat lykkelig ut da han ble presentert som Viking-spiller, men jeg tror ekteskapet kan bli lykkeligere enn hva åpningsbildet viste. Viking har gode tradisjoner med å få venstrekanter på beina, og Kabran har vist at han har egenskaper til å kunne gå forbi de fleste høyrebacker i Eliteserien. Skapte enormt med sjanser i fjor og i en mer stabil klubb med et trygt grunnsystem kan han virkelig vise seg å være en god signering.
1. Egil Selvik fra Odd til FKH
Dette synes jeg er en meget interessant signering av FKH. Selvik har alle attributter for å bli en toppkeeper i Eliteserien. Med jevnlig spilletid tror jeg at han vokser frem som en topp-5 keeper allerede kommende sesong.

Egil Selvik

Foto: Scanpix

Joacims blogg
Karakter på spillerne: Han begynner snart å nærme seg landslagstroppen
27/10/2021 KLOKKEN 12:11
Joacims blogg
En «no-brainer» – men nå må de legge vekk Eggen-sammenligningen
20/09/2021 KLOKKEN 18:00