LUBLIN/OSLO (Eurosport.no):
Norge – Honduras 12-0
For gruppas tabelljumbo Honduras ble mildt sagt ingen match for «Paco» Johansen og hans unggutter. Det sørget for tidenes største seier i et U20-VM. Forrige rekord var fra 1997, da Brasil slo Belgia 10-0.
FIFA U-20 World Cup
Bekreftet: U20-guttas kalasseier etterforskes for kampfiksing
31/05/2019 PÅ 07:29
Og ja, du leser faktisk riktig. Det endte 12-0, etter en total maktdemonstrasjon fra Norge.
Kort oppsummert:
Erling Braut Haaland scoret etter 7, 20, 36, 43, 50, 67, 77, 88 og 90 minutter. Altså ni mål. Eller tre hattrick om du vil.
– Jeg tenker først og fremst at vi skulle scoret flere og at jeg skulle ha scoret ti mål, men jeg er fornøyd med ni, sa Erling Braut Haaland etter kampen.
Det betyr at han nå er toppscorer i mesterskapet. På spørsmål om han tror han kommer til å beholde den tittelen gjennom VM, svarte han:
– De får jo flere kamper enn meg om vi ikke skulle gå videre, men det ligger vel en mulighet der, sa han til Eurosport etter kampen.

Roses av medspillerne

19-åringen får også ros av landslagssjefen.
– Overrasket han deg i dag?
– Nei, han imponerte meg. Men det har han gjort stadig vekk. Jeg har kjent Erling i snart to år og jeg kjenner til kapasiteten hans. Han som alle andre, tror jeg er avhengig av å få mestringsopplevelser i kampe og det gjorde han i dag. Og da ser du hva som bor i han, også er det å gjøre det på stadig høyere nivå i karrieren både på kort og lang sikt, men du ser jo det at det kan bli en god spiss av han, sa Pål Arne Johansen til Eurosport etter kampen.
– Kan Haaland bli toppscorer i VM?
– Sjansene er gode, ja.
Også lagkamerat Kristian Thorstvedt som spilte sammen med Haaland på topp lot seg imponere av spisskjempen.
– Han er en syk spiller. Han har alt, han er stor, sterk, rask og har en god skuddfot. Jeg kan ikke nevne en ting han ikke er god på. Han betyr ekstremt mye, det ser man i dag, når han scorer ni mål i en kamp. Det er jo helt villt, sa Thorstevdt til Eurosport etter kampen.
– Hvordan er det å spille på lag med han?
– Det er motiverende. Han er alltid påskrudd og oppmuntrer sine egne. Man får lyst til å spille fotball når man er der ute med han.

Trenger hjelp til å gå videre

Dermed er altså status følgende:
Norge har gjort sin del av jobben. Målforskjellen er nå positiv (13-5) og står med tre poeng. De beste treerne fra de seks gruppene går videre. I morgen spiller resten av lagene i de andre gruppene sine kamper. USA og Nigeria spiller sine kamper i kveld, som mange regner med skal ta seg videre som beste treer.
Hvis disse landene går på poengtap, kan det åpne muligheter for Norge. Sluttspillet kan også være innen rekkevidde om Saudi-Arabia tar poeng mot Panama eller Sør-Korea/Portugal taper.
Svaret får man trolig ikke før fredag kveld.
Det er forøvrig ingen andre spillere i et U20-VM som har scoret like mange mål på én kamp, som Haaland.
I tillegg scoret Leo Skiri Østigård, Jens Petter Hauge og Eman Markovic for Norge.
– De går jo bare ved siden av, spillerne til Honduras. Det her er helt villt å se på, utbrøt NRK-kommentator Christian Nilssen da Norge satte inn 7-0.
Han var ikke mindre sjokkskadet på stillingen 10-0.
– Jeg har aldri sett slik overkjøring i et mesterskap. Honduras bare lar Norge spasere inn mål på mål. Det er helt ellevillt.
Sett denne?
FIFA U-20 World Cup
Reagerer på kampfiksing-spekulasjoner: – Det er respektløst
30/05/2019 PÅ 19:55
FIFA U-20 World Cup
Rekdal om Haaland: – Sensasjonelt og magisk
30/05/2019 PÅ 19:33