Łódź, Polen (Eurosport.no):
Etter å ha imponert for Viking hvor han var lånt ut fra Molde i første halvdel av 2018-sesongen, ble Leo Skiri Østigård hentet til Brighton i august i fjor. Der har han spilt for den engelske klubbens U23-lag den siste tiden. Da vi møter han i den polske byen Łódź i forbindelse med U20-VM, forteller han om det spennende året og planene videre.
FIFA U-20 World Cup
Selvkritisk «Paco» etter VM-exiten: – Jeg har hovedansvaret
31/05/2019 KLOKKEN 17:53
– Kulturen er selvfølgelig litt annerledes i England og jeg har fått vært med en del med A-laget og trent med dem. Men nå videre er det ulike muligheter som man må se på. Man har lyst til å spille på et førstelag og det kommer mest sannsynlig til å skje etter dette mesterskapet her, så får man se hvor det blir. Det er vanskelig å si nå. Og Brighton har fått ny trener, så det blir spennende å komme tilbake å se om man er enda nærmere enn man var tidligere, sier Østigård til Eurosport.no.
Han forteller at han har lært mye og har hatt godt av det siste året i utlandet.
– Det er noe man må gjennom når man er ute i den store fotballverden, så jeg angrer ikke på det og tror det vil hjelpe meg gjennom resten av karrieren. Det er jeg ganske sikker på.
Østigård er klar over at det som en 19-årig midtstopper kan være vanskelig i Premier League, men åpner opp om muligheten for et utlån.
– Det er muligheter for et lån til klubber i Europa, så jo bedre jeg gjør det her jo bedre klubber kan jeg kanskje få og det er selvfølgelig noe jeg ønsker. Jeg har ikke tenkt noen mer enn det. Man får gjøre det best mulig i kampene man spiller, så får en vente å se, sier 19-åringen.
Saken fortsetter under:

Premier League-spill er målet

Han mener selv at han har utviklet seg på tiden i Brighton, hvor han er under kontrakt til sommeren 2021. Men med kun spill på U23-laget, innrømmer han at han gjerne vil spille på et førstelag.
– Man kan si at jeg har spilt på et U23-lag og alt det der, men sånn i ettertid så har jeg utviklet meg i den grad at jeg føler jeg har fått gjort ting jeg har blitt bedre på. Det ønsker jeg å vise nå. Det er mange spillere som har spilt i den U23-ligaen der som er Premier League-spillere nå. Å si at nivået til U23 er for dårlig går ikke an å si, for det har jeg merket selv, sier han før han fortsetter:
– Jeg tror jeg har gjort et godt valg og jeg står ved det, så får en se i fremtiden. Men selvfølgelig håper jeg at jeg kan spille på et førstelag nå, det er det jeg ønsker. Jeg har fått unna det året med å lære hvordan det er i England og det tror jeg har vært viktig både for meg og for Brighton. En dag så håper jeg selvfølgelig å spille i Premier League og det skal jeg klare.
– Det er det som er målet?
– Ja, det er selvfølgelig det som er målet. Jeg har sett hvordan nivået er der og jeg føler ikke at det er en umulig oppgave for meg. Men det vil ta tid og jeg er midtstopper og man må være smart med valgene sine. At det vil ta lengre tid enn for en spiss, er bare slik livet er. Jeg har en plan med karrieren min og nå er neste steg å spille på et førstelag en plass i Europa, så får man se om man lykkes med det eller ikke. Og dette er et fint mesterskap å vise seg frem på, sier han og sikter til U20-VM som avholdes i Polen i disse dager.
Saken fortsetter under:

– Ønsker å spille på høyest mulig nivå

I slutten av februar i år, meldte TV 2 at Strømsgodset var interessert i Østigård på et lån. På spørsmål om han angrer på at det ikke ble noe av et utlån til Eliteserie-klubben, svarer han:
– Nei, det er ikke noe man kan angre på. Jeg var i Viking i min tid og koste meg der, ble veldig glad i den klubben og etter det så dro jeg til Brighton. Jeg valgte å bli i England og det står jeg for nå og jeg tror at det var et greit valg av meg. Jeg trengte litt ferie. Jeg hadde hatt en periode på to år uten en ferie, så det var noe jeg prioriterte. Men selvfølgelig, hvis Eliteserien er det beste nivået du kan spille på og det er det jeg får etter dette mesterskapet så er det en mulighet, men det er ikke det jeg tenker på nå. Jeg ønsker å spille for en klubb i Europa der jeg er på et førstelag og vet at jeg kan spille, forteller Østigård til Eurosport.
– Tenker du på en retur til Eliteserien?
– Når du har kommet deg ut i Europa, så ønsker man selvfølgelig ikke å dra tilbake til Eliteserien med det første. Man ønsker selvfølgelig å spille på høyest mulig nivå og hvis det er Eliteserien, så kan det være en mulighet. Men det er ikke noe jeg tenker på, man vil selvfølgelig til noe som er større, sier han.
Østigård og resten av U20-landslaget spilte mot Uruguay i den første kampen i gruppespillet. Kampen endte 3-1 til Uruguay. Nå venter New Zealand i neste kamp mandag.
Sett denne?
FIFA U-20 World Cup
Bekreftet: U20-guttas kalasseier etterforskes for kampfiksing
31/05/2019 KLOKKEN 07:29
FIFA U-20 World Cup
Reagerer på kampfiksing-spekulasjoner: – Det er respektløst
30/05/2019 KLOKKEN 19:55