Populære sporter
All sport
Vis alt

Tror på tidenes Eliteserie-salg: – Vanskelig å finne begrensninger for hvor langt han kan nå

Adrian Nordvik

Oppdatert 06/11/2022 klokken 16:02 GMT+1

David Fofana har hatt en god sesong på topp for årets seriemester. Nå spekuleres det på hvor god den unge angriperen kan bli og hvor han spiller neste år.

David Datro Fofana

Foto: NTB

  • Se alt fra de resterende Eliteserierundene på discovery+
Molde-juvelen David Fofana står denne sesongen med 13 scoringer og tre målgivende på 22 kamper. Det er mer enn Erling Braut Haaland klarte i sin beste sesong for blåtrøyene. Han endte på tolv scoringer i 2018- før han gikk til RB Salzburg.
Molde har en rik historie når det kommer til å selge spisser til utlandet, og ivorianeren blir nok sett på som det største salgsobjektet for seriemesteren.
Discoverys ekspert Christian Gauseth har tidligere snakket varmt om den unge angriperen.
– Han er den råeste spilleren som noensinne har spilt i Eliteserien, var Gauseths sin dom tidligere i sesongen.

Blir han?

Det gjenstår nå kun to runder igjen av årets Eliteserie-sesong. Ekspertene er spent på om Fofana drar i vinter eller venter til neste års sommervindu.
– Jeg føler meg trygg på at Fofana blir tidenes dyreste spiller fra Eliteserien, men om han kommer til å gå for 100 eller 200 millioner er ikke godt å si. Han er definitivt den mest verdifulle spilleren i ligaen akkurat nå. Historisk er vel sommervinduet bedre enn vintervinduet, men jeg kan godt forstå det om Fofana selv vil dra fra Molde etter denne sesongen. Så er jeg veldig spent på om han har tålmodighet nok til å ta et mellomsteg slik som Haaland gjorde, eller om han hopper på et tilbud fra et av de svakere Premier League-lagene, for eksempel, sier Discoverys kommentator Asbjørn Myhre.
– For Fofana og Molde sin del så håper jeg han blir til neste sommer. Da får han utviklet seg mer, samtidig som at summen Molde kan få for han fort kan bli enda høyere om han går i vintervinduet, sier Discoverys fotballekspert Petter Bø Tosterud og fortsetter:
– Når det gjelder hva Molde kan forvente av overgangssum for han så handler det om timingen og hvor mange klubber som er på samtidig. Men det vil overraske om ikke overgangsrekorden til Erik Botheim står i fare for å ryke den dagen Fofana drar.

Vanskelig å finne begrensninger

Erling Moe har tidligere sammenlignet Fofana med superspissen fra Jæren. Til TV2 sa Molde-treneren følgende i juli:
– Fofana kom veldig ung til oss og han brukte god tid på å gjøre seg kjent, både med fotballen og alt det andre. Han viser mer og mer progresjon. Slik var det litt med Erling også. Han brukte tid til å bygge kropp og personlighet. Akkurat der ser jeg noen likheter.
Discovery sine eksperter forstår at det oppstår sammenlingninger med Haaland, men at det fortsatt er vanskelig å spå hvor god Fofana kommer til å bli.
– Haaland har kanskje mer rå kraft og styrke i spillet sitt og er foreløpig en bedre avslutter, mens Fofana har en utrolig balanse og er eksepsjonelt god til å føre ball i stor fart. Og han har helt klart utviklet seg både taktisk og teknisk i løpet av to år i Molde, sier Myhre og fortsetter:
- Så skal vi huske at Fofana er et par år eldre enn Haaland var da han dro til Salzburg. Mye kan skje i fotball, men det er selvsagt urimelig å forvente at han skal bli en like dominerende spiller som Haaland er blitt. Men han har det meste som skal til for å bli en god spiss i en god klubb i en topp fem-liga.
Med den fysiske pakken Fofana har så er det vanskelig å finne begrensninger for hvor langt han kan nå. Det er forståelig at sammenligningen med Haaland kommer, samtidig er det litt urettferdig, sier Tosterud.

Har en jobb å gjøre

Ekspertene mener at det er positivt at Molde har gitt Fofana tid til å utvikle seg, og at de får igjen for det nå. Samtidig har spissen fortsatt en lang vei å gå.
– Etter målet mot Hoffenheim i februar i fjor trodde vel alle at han skulle gå rett inn og herje i Eliteserien, men han har brukt tid på å tilpasse seg - og Molde har latt han få tid. Begge parter har vært tålmodige og nå får de betalt, sier Asbjørn Myhre.
– Han er et vanvittig spennede talent, men det betyr ikke at alt kommer til å gå på skinner for han i årene fremover. Han har en jobb å gjøre her selv for å kunne nå sitt potensial, avslutter Tosterud.
Se video:
picture

Se høydepunktene: Sen Fofana-dobbel sikret tre poeng for Molde

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame