OSLO / BERGEN (Eurosport)
Brann innkalte til et ekstraordinært årsmøte tirsdag kveld, der det eneste punktet på agendaen var å avgjøre om det skulle legges kunstgress på Brann Stadion før seriestart.
Eliteserien
Gauseth oppsummerer: Million-solbriller og Eliteseriens Rafael Nadal
14 TIMER SIDEN
Det var tilløp til dårlig stemning og krangling, og den første timen gikk med til å avgjøre om møtet i det hele tatt skulle finne sted eller utsettes til høsten. Etter en avstemning ble møtet likevel avholdt, og etter lange diskusjoner der de fleste medlemmene som ba om taletid debatterte imot forslaget, med krasse beskyldninger mot prosessen og argumenter rundt både miljøaspektet, klubbens sjel og tradisjoner, ble forslaget nedstemt.
Etterpå var daglig leder Vibeke Johannesen skuffet over beslutningen som ble fattet med 130 mot 107 stemmer.
– Jeg har vært veldig tydelig på at jeg mener vi kunne løst treningshverdagen ved å legge kunstgress inne på stadion, og forbedret arbeidshverdagen til trenere og spillere, og tilrettelegge for de ambisjoner vi har som klubb. Da hadde dette vært en løsning, men jeg tenker at at konkurrentene våre er glade for at de fremdeles har noen konkurransefordeler i tiden fremover. Jeg har fått noen spøkefulle meldinger om det, sier Johannesen til Eurosport.
For det er dårlige treningsforhold som er hovedargumentet til klubben. Hun legger ikke skjul på at hun mener avgjørelsen er dårlig for Brann på kort sikt.
– Det er selvfølgelig mange detaljer som kreves for at vi skal bli bedre, og når vi stiller krav til spillere og trenere, så er det litt synd at de ikke kan ha gode treningsfasiliteter og at vi som arbeidsgiver og klubb ikke kan legge til rette for det. Jeg vet at dette gjør oss mindre attraktive for spillere. For det er rett og slett elendige forhold.

Føler ikke mistillit

Den daglige lederen hadde på det tidspunktet ikke sjekket om det var kommet inn noen reaksjoner fra den sportslige avdelingen, men mener at selv om det har blåst rundt Brann og vært store uenigheter, har hun opplevd de ansatte som svært samlet.
– Det er ingen tvil om at de ansatte har vært mer samlet, med alt fra banemannskap til spillere, for de vet at kravene fra supporterne og byen er så store og at når rammebetingelsene er så krevende som er, så er det vanskelig å oppnå de resultatene de ønsker, sier hun og legger til:
– Så det er kanskje det mest skuffende for min del som daglig leder, at jeg ikke klarte å få formidlet det på en slik måte at vi kan legge til rette for det.
Mange av medlemmene på møtet, og supportere i for eksempel sosiale medier, har ytret seg kritisk til hvordan Brann har håndtert hele prosessen. Ord som hastesak og uansvarlighet gikk igjen.
– Vi må helt klart lære av det. Vi visste om dette i november da vi fikk endelig beskjed fra kommunen om at det ikke så bra ut for treningsforholdene. Vi visste at det ville være en risiko i å prøve å få til dette før seriestart, men vi mener det er en så viktig beslutning med tanke på treningshverdagen vi ønsker å oppnå, at vi ville prøve å få det til.
– Og så står vi midt i en pandemi der det ikke har vært så lett å skape møteplasser, og da var risikoen der for at vi ikke klarte å få frem budskapet på en god nok måte. Og det ser vi jo i kveld. Vi har i hvert fall prøvd. Virkelig. Men det er sikkert mange ting vi kunne gjort på en annen måte. Det får vi sette oss ned med medlemmene og lære av, rett og slett.
– Føler du at dere i ledelsen har den tilliten dere trenger fra medlemmene, når et forslag dere har jobbet så hardt for blir nedstemt?
– Det der er alltid et spørsmål når man har en oppgave som vi har, og det er et stort engasjement rundt denne klubben her. Det som jeg har lært meg, er i hvert fall at det er stort engasjement og uenighet, for det var jo 130 mot 107 stemmer. Og jeg kan ikke være redd for å prøve å utfordre og finne gode løsninger, for at det kan være noen som er uenige med meg.
– For det vil det alltid være rundt en klubb som Brann, så jeg ser ikke på det som noen mistillit fordi noen er uenige med meg. I Bergen tør vi å diskutere høylytt, og så går vi videre.

Ikke lagt dødt

Johannesen innrømmer at hun tror de manglende stemmene kunne vært vippet til deres fordel om de hadde hatt mer tid og prosessen hadde vært mer åpen fra start av.
– Og så tror jeg at uansett hvor lang tid vi hadde brukt på det, så er det noen som bare er imot at vi gjør det. For det er det som er deres forhold til klubben. Og det må vi også respektere, for det er utrolig mange variabler i det kjærlighetsforholdet der. Vi må gjøre det på riktig måte når vi skal berøre noe som noen har så sterke følelser til.
Hun trekker frem at de jobber med toppidrett til daglig når hun snakker om å hente marginer. Nå var dette en tapt kamp, og så må de se videre.
– Nå må vi snu om og jobbe med de forutsetningene vi har. Vi har så mye fokus på marginer og toppidrett hver eneste dag, så vi glemmer kanskje litt den romantikken som skal være rundt en klubb. Vi får ta med oss at det var kjærligheten som seiret, og så får vi jobbe for de marginene innenfor de mulighetene vi har.
Likevel vil hun ikke fastslå at kunstgress på Brann Stadion er lagt dødt for alltid.
– Jeg tror ikke vi kan si at det er lagt dødt. Vedtaket i dag var at det ikke skal legges kunstgress til seriestart i 2021. Så nå fortsetter vi å jobbe med treningsforholdene. Jeg skal ikke sette det på agendaen i dag, men jeg tenker at vi må ha en dialog med de involverte og se hvordan det utvikler seg. Blir det ikke bedre her ute, og vi ikke finner alternativer ... Alle har fått med seg at det er dårlige treningsforhold og kunstgress kan være en løsning. Og så får vi ta det derfra.

Tok selvkritikk og beklaget

Styrelder Eivind Lunde sa følgende til Eurosport etter at møtet var avsluttet:
– Det er en viss skuffelse, rett og slett. Vi ønsket å ta et skritt i riktig retning når det gjaldt treningsunderlag. I gjentatte evalueringer fra spillere og trenere er det blitt påpekt at underlaget for dårlig. Faktisk er det blitt påpekt siden 2013, med de første møtene om temaet.
Styrelederen har også sitt å si om kveldens møte.
– Jeg synes det var litt dumt at vi måtte gå gjennom en avstemning om utsettelsesforslag, men vi valgte å gjøre det så vi i hvert fall fikk det av veien. Helst ønsket vi å kjøre årsmøtet etter planlagt agenda. Det fikk en sløyfe via den avstemningen, som kostet en time. Det var kanskje unødvendig, men ... Jeg tror ikke det er tilfeldig. Jeg tror det er planlagt. Det er slikt som skjer, man bruker den muligheten man har til å presse gjennom et syn. Det går ofte på valgteknikk og taktikk.
Han innledet møtet med å beklage at medlemmene ikke ble involvert på et tidligere tidspunkt. Flere tok for eksempel opp at de måtte lese Bergensavisens avsløring for å kjenne til forslaget.
– Vi har tatt kritikk på at vi kjørte dette som en hastesak og at medlemmene gjerne ble litt for sent involvert. Men ut fra det, så mente vi at dette var en viktig sak for klubben og at vi måtte gjøre dette forsøket. Som jeg sa i innledningsappellen måtte vi prøve nå. Hadde vi klart det nå, hadde vi klart det til denne sesongen. Og det var de løsningene vi så for oss.

– Settes kanskje tilbake sportslig

Også han tror utfallet ville blitt et annet med en mer åpen prosess tidligere.
– Ja, jeg tror vi ville fått en litt mer reflektert og balansert dialog, men det hadde tatt mye lengre tid. Så utfallet til denne sesongen tror jeg tiden var for kort, rett og slett. Kritikken har gått på at medlemmene ikke fikk tillit til de undersøkeksene vi hadde gjort, og det er ofte fordi at det ikke synker inn til mange nok, og selvfølgelig også fordi at vi kanskje har gjort en for dårlig presentasjonsjobb.
Heller ikke han vil legge saken helt død.
– Nei, altså, dette får klubben leve med. Nå er det vanskelig å trene på den gressmatten vi har, og det betyr at vi hele tiden må lete etter alternativer. Når det hele tiden ikke er godt nok, så blir det store utfordringer i å finne treningsflater. Det gjør at vi kanskje settes litt tilbake sportslig og det er jo litt kjipt å kanskje måtte redusere ambisjonene.
– Er det denne avgjørelsen her som er forskjellen på Brann som et topplag og en middelhavsfarer de neste to-tre sesongene?
– Jeg håper ikke at du får rett på det spørsmålet. Vi har fortsatt ambisjoner om å være en toppklubb i Norge. Vi har et godt trenerapparat og gode spillere, så jeg håper vi skal klare å ligge i toppen av norsk fotball likevel.
Eliteserien
Fikk ikke spilletid av Rekdal – nå lånes han ut til gamleklubben
19 TIMER SIDEN
Eliteserien
Keeperhelten reddet ett poeng: – Alle sin drøm
EN DAG SIDEN