Populære sporter
All sport
Vis alt

Slakter Drammenspatriotenes manglende åpenhet: – Har åpnet opp for konspirasjonsteorier

Jonas Bergh-Johnsen

Oppdatert 03/04/2020 klokken 11:28 GMT+2

Et 15 år langt ekteskap er ved veis ende etter at det denne uka ble klart at investorgruppa Drammenspatriotene og Strømsgodset Toppfotball går hvert til sitt. Det er historien om solskinn og seriegull som gikk til mørkegrått tordenvær og nedrykksstrid på Marienlyst stadion. Samtidig føler klubbledelsen at de har sittet som skyteskiver uten å kunne ta til motmæle.

Godset

Foto: Scanpix

  • Gjenopplev OL, «Kampene vi husker» fra Eliteserien og store tennisøyeblikk på Dplay: Se vårt sendeskjema
Montasje: Godset.no/Scanpix
Et 15 år langt ekteskap er ved veis ende etter at det denne uka ble klart at investorgruppa Drammenspatriotene og Strømsgodset Toppfotball går hvert til sitt. Det er et forhold som har gått fra de helt høye topper med seriegull som kronen på verket, til de siste måneder (og år) med svakere resultater og en meget betent atmosfære mellom supportere og investorer.
Lurte på hvorfor folk ikke ble rasende tidligere
Men fra 1. april ble det endring. Nå er seriemesteren fra 2013 samlet i én klubb igjen, ute er dualmodellen der selskapet Strømsgodset Fotball (eid av Drammenspatriotene) har stor innflytelse på beslutningene som foretas på Marienlyst stadion.
Det er rundt halvannet år siden patriotene varslet at de ikke ville være med utover avtalens løpetid (som opprinnelig var til 31.12.2020), og helt siden da har partene forhandlet, med ujevne mellomrom og i et frustrerende langsomt tempo, sier mangeårig profilert Godset-supporter, Håvard Lilleheie.
– Det er ekstremt gledelig og helt nødvendig at det ble en enighet nå. Det har tatt veldig lang tid og det har vært mye «kål» på veien. Jeg synes faktisk det var rart at det gikk så lang tid før det smalt, jeg lurte på hvorfor folk ikke ble rasende tidligere, men det skjedde til slutt. Det har vært «Ingen kommentar, ingen kommentar» i hele denne prosessen, og da blir folk til slutt utrolig lei, sier komikeren til Eurosport.

Surnet forhold mellom klubb og investorer

Den dårlige atmosfæren han sikter til har gitt seg utslag i protestmarkeringer fra Strømsgodset-supportere, som blant annet har hengt opp bannere rundt omkring i byen og på stadion.
«Kort vei fra patriot til idiot», «Fra patriot til bøddel» og «Drammenspatriotene» der S'en er omgjort til dollartegn, har vært blant de knalltøffe meldingene fra fansen, men Lilleheie påpeker at også klubbens forhold til investorene har vært anstrengt de siste årene.
– Det har ikke bare vært en surning blant supporterne, det har også vært en surning mellom klubb og investorer. Når du ser det utenfra så har det altså vært så utmattende - for det er jo noen av oss som bruker mer tankekraft på den klubben enn vi egentlig burde. Jeg synes det er en stiv pris å betale (10 millioner kr), men nå kan vi endelig sette punktum og klubben kan kjøre videre. Det er på høy tid, sier Lilleheie.

Tar ut mer enn de har investert i klubben

Avtalen som nå er undertegnet innebærer altså at Strømsgodset skal betale ut 10 millioner kroner til Drammenspatriotene.
Det betyr at investorgruppa faktisk totalt sett har tatt mer penger ut av klubben enn de har spyttet inn. Regnestykket blir: 50 millioner investert (siste krone puttet inn var i 2009). Ut: Knappe 55 millioner kroner (hvorav de siste ti millionene altså gjenstår).
44,9 millioner er tatt ut siden 2009, mesteparten i årene hvor Strømsgodset gikk med solide overskudd grunnet sportslig suksess og eventyrlige treff på spillersalg.
Strømsgodsets daglige leder, Dag Lindseth Andersen, bekrefter at det har vært utfordrende å forholde seg til Drammenspatriotenes innflytelse også for klubbens ledelse de siste årene.
– Jeg kan naturligvis se den frustrasjonen (Lilleheie forteller om), og så kan jeg bekrefte at det har vært en veldig frustrerende tid også for oss som jobber i klubben. Vi skal jo drive klubben fra måned til måned, også har man det hengende over seg at det er en uavklart situasjon. Det har vært en belastning og tøft, men nå er vi strålende fornøyd med at det har kommet en avklaring. Så ser vi også at det at prosessen har trukket ut har skapt frustrasjoner, og det samme med den manglende kommunikasjonen underveis har skapt utfordringer, sier den daglige lederen.

Lav medieprofil = kommunikasjonsstryk

Drammenspatriotene har kjørt en veldig lav medieprofil i samtlige av sine 15 år på investorsiden, og har knapt gjort et eneste intervju i hele perioden. Det har ikke endret seg etter at kritikken har begynt å hagle fra supporterne.
– Fra Drammenspatriotenes side har det vært det samme hele veien, både i gode og dårlige tider, de har ikke kommunisert mye. Men det er klart at i denne situasjonen har det blitt veldig tydelig at det mangler brikker i puslespillet. Også har vi sittet her og ikke kunnet si så mye om det, men nå er vi én klubb igjen, som drives av én klubb og vi kan snakke som én klubb, sier Lindseth Andersen.
Eurosports kommentator, Kenneth Fredheim, mener kommunikasjonsstrategien til investorene står til stryk:
– Mangelen på kommunikasjon har vært helt avgjørende for det sinnet og den usikkerheten som har vært blant supporterne. Total nedstenging av kommunikasjon som har vært Drammenspatriotenes strategi, det er veldig, veldig sjeldent en god idé. Det åpner opp for spekulasjoner om motiver og nær sagt konspirasjonsteorier. Det er ikke å anbefale fra et kommunikasjonsståsted, det kan vi slå fast, mener Fredheim.

Mener alt ville vært ok med bedre avtale

Samtidig understreker han at uten Drammenspatriotene kunne Godset vært helt ferdig på toppnivå.
– Strømsgodset kunne vært en bydelsklubb, de var i praksis konkurs da de kom inn i 2005, sier Fredheim.
Lilleheie forsøker også å se saken fra investorenes side:
– Jeg kan forstå at de synes kritikken oppleves som urettferdig for patriotene, for de har helt rett i opplevelsen deres, som er at de reddet klubben og førte oss inn i den unike solskinnshistorien det var. Men jeg syns det er røft at klubben skal ut med ti millioner. Jeg syns det er dumt at det ble sånn og det er trist at man ikke klarte å snakke godt nok sammen tidlig nok, sier Lilleheie.
Før han legger til:
– Hvis de ikke hadde kommunisert, men endt opp med en avtale som er god for klubben hadde ingen etterlyst kommunikasjon. Da hadde folk vært fornøyd. Men når du som fan opplever konflikt mellom klubbstyret og investorer så kommer engstelsen. Jeg synes det var rart at det tok så lang tid. Jeg var redd for klubben, sier Lilleheie.

Sittet som skyteskiver

Lindseth Andersen setter ord på følelsene av å sitte mellom barken og veden, der klubbens administrasjon har holdt en lav profil når kritikken har haglet fra supportere mot både investorer og at klubben har gjort for lite for å løse situasjonen.
– Det er ingen tvil om at administrasjonen har følt sterkt på den frustrasjonen. At vi nærmest sitter som skyteskiver uten å kunne gjøre noe for å komme videre. Derfor er vi så veldig glade for at det kom en avklaring nå. Selv om usikkerheten med korona har kommet på toppen av dette, så er i alle fall dette ute av verden, mener mannen som har vært daglig leder i Godset siden 2016.
Kenneth Fredheim forstår at det har vært vanskelig for klubben å kritisere Drammenspatriotene offentlig.
– Det har det garantert vært, særlig når situasjonen har vært så uoversiktlig. Det er godt for Godset at det ikke er en tidsbegrensning på utbetalingene av de pengene, for ti millioner kroner er mye, det. Nå kan man vente til man får en «ny Martin Ødegaard» å selge, sier Fredheim.
Nå håper klubbens daglige leder på arbeidsdager der han kan kanalisere kreftene i en annen retning enn Drammenspatriotene.
– Det å forklare denne avtalen er det jeg har brukt mest tid på siden jeg kom inn i klubben for 3,5 år siden, det er en pedagogisk øvelse av dimensjoner. Selv folk tett på klubben har slitt med å forstå hvordan ting henger sammen, så komplisert har det vært. Men nå skal vi kommunisere tydelig fra klubbens side framover, understreker Lindseth Andersen.
Eurosport har vært i kontakt med styreleder i Drammenspatriotenes datterselskap Strømsgodset Fotball AS, Finn Egil Holm. Han skriver i en SMS at siste avsnitt i meldingen som gikk ut tirsdag kveld gjelder, der det heter:
«Partene er enige om at det ikke vil bli gitt ytterligere kommentarer om prosess og avtaledetaljer utover det som fremkommer i denne pressemeldingen.»
picture

Indre bane møter Alexander Sørloth

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame