MOLDE (Eurosport.no)
Daniel Berg Hestad fyrer opp Molde-rekruttene en grå lørdagsformiddag i rosenes by. I Akerhallen like utenfor sentrum pisker den tidligere midtbanespilleren klubbens nest beste spillere på en økt lørdag formiddag. Inne i hallen er det fine forhold, men utenfor fosser vannet ned fra oven – det er like grått og mørkt som Moldes serieform med sju tap på de siste elleve kampene.
Eliteserien
Glimt berget poeng på overtid mot erkerivalen
16/05/2022 PÅ 18:01

En viktig høst i møte

Molde 2-sjefen har observert på større avstand enn vanlig, grunnet koronarestriksjoner, at en kamp om seriegullet da MFK reiste til Aspmyra i slutten av juli, har blitt til en suveren vei mot seriegull og utrolige 19 poengs luke fra gult til blått. 45-åringen sliter med å forklare hvordan det kunne gå så galt.
– Det er vanskelig å si. Det er ingen tvil om at Glimt har hatt en fantastisk sesong, det er sjeldent vi ser et så godt lag og så mange poeng – de kommer sikkert til å ta poengrekorden. Men vi har ikke spilt nok gode kamper til å fortjene å ligge helt i toppen.
– Hadde det ikke vært Bodø/Glimt hadde det vært et annet lag som hadde ligget der. Vi må se på oss sjøl, lære av det vi har gjort, det handler om trygghet i roller og trygghet på banen. Høsten blir veldig viktig for Molde, for det står mye på spill i både Europa og i kampen om medaljer og Europa-spill neste år, sier han til Eurosport.
Treningen med Molde-rekruttene avsluttes med en morsom øvelse der spillerne får fire minutter til å lage det høyeste «byggverket» i hallen. Byggematerialene er kjegler, mål, nett, og markører.
– Det er teamwork, det er glede, entusiasme og sånne ting, det har vært en annerledes år for oss også med få kamper og kun lokal motstand i fylket, forklarer Hestad.
En humørinnsprøytning har saktens vært trengt i MFKs a-tropp også, som etter tapet i sist hjemmekamp mot Sandefjord var nære et bunnpunkt. Da var trener Erling Moe ramsalt i kritikken av eget lag.
– Du snur på alle steiner når det ikke går så veldig bra og selvfølgelig blir trenerne skuffa også. Så er det om å gjøre å finne løsninger, hvordan kan man gjøre det? Skal vi snakke i grupper, skal vi snakke mye, skal vi ta det opp og la det bli et tema slik at gutta tenker mye på det – det er vanskelig å si, er Hestads betraktning rundt den mentale biten.

Vet hvor skoen trykker

Midtbanelegenden, som fortsatt har den karakteristiske manken på plass, mener det å gjenskape suksess fortsatt er en kode som må knekkes.
– Det er ingen tvil om at det var høye forventninger til det laget som ble seriemestere i fjor, og da blir det mange som blir skuffa når vi ikke lykkes. Man har lykkes i Europa kan man si, Europaligaen er jo kjempebra, men det er ingen tvil om at vi hadde alle tiders mulighet til å komme til Champions League – det skjønner alle, sier Hestad – som mener at et Molde i form hadde tatt seg av Ferencvaros uten særlige problemer.
– Det er det å prestere etter seriegull da, det viser historien er veldig vanskelig. Molde greide det i 2011 og 2012, men det er unntaket, det er bare RBK som har klart det over tid. Det er tøft, jeg kjenner meg litt igjen etter 2014, der vi tok serie og cup. Da sleit vi i serien i 2015, selv om vi lykkes i Europa, så var vi dårlige der. Man glemmer litt serien da vi gjorde det så bra i Europa, men uten det hadde 2015 vært en veldig skuffende sesong, sier han.
45-åringen mener skoen trykker mest i den offensive stabiliteten hos Erling Moes gutter. Noe skyldes maestro Magnus Wolff Eikrems akillesproblemer, et annet moment er mange bytter og rotasjon i et tøft program, samtidig som det mangler en trygghet hos lagets offensive spillere, mener Berg Hestad.
– Vi har hatt mye ball syns jeg, men skapt litt for lite, kanskje motstanderne er blitt veldig godt forberedt på sånn vi spiller. Det har vært en lengre periode der det har gått trått, tidligere har det vært sånn i enkeltkamper, men du har likevel sett gode tendenser. Nå var det veldig svakt i Sandefjord-kampen, mener han.

– Ikke vært gode nok

Samtidig ser han utfordringen med å finne balansen mellom rotasjon og stabilitet.
– Det har vært mange tøffe skader og utskiftninger, det har vært med å bidratt, samtidig som det er en av de sterkeste og største troppene som Molde noen sinne har hatt. Så er det det å få alle til lags, og i tillegg gi alle selvtillit når dem spiller. Den balansegangen der kan være vanskelig, og det har vi ikke lykkes helt med. Blant annet så har toppscoreren våre 6-7 scoringer, det er for lite i et topplag.
Leke James står med sju seriemål og er toppscorer, men har ikke scoret siden Odd hjemme i august.
– Det sier seg sjøl at når vi scorer så lite på topp så påvirker det laget. Det handler om å ha spillere i form, der har vi ikke vært gode nok i år, mener mannen med flest Eliteserie-kamper i Norgeshistorien.
Eliteserien
Dominerte etter kontroversielt rødt kort: – Det er risikoen ved å legge seg i feltet
11/05/2022 PÅ 18:53
Eliteserien
Høydramatisk da LSK klatret til toppen av tabellen: – Det smaker litt ekstra
18/04/2022 PÅ 18:10