Bodø/Glimt vinner serien med en knusende margin og spiller en angrepsfotball vi ikke har sett maken til på 2000-tallet. Det med en gjeng spillere som de fleste i Fotball-Norge mente var vrakgods, men som Aasmund Bjørkan, Kjetil Knutsen og kompani utviklet til et gull-lag.
Det er et kapittel i norsk fotballhistorie som er vanskelig å beskrive. Bodø/Glimt anno 2020 er egentlig et stort spørsmålstegn for de aller fleste.
Eliteserien
Dette er de nominerte til Årets spiller i Eliteserien
14 TIMER SIDEN
Hva har egentlig skjedd og hvordan har disse spillerne blitt så gode?
Her følger en kort beskrivelse av hvordan spillerne leverte før og etter de ankom eventyret i Bodø.

Nikita Haikin

Tidligere klubber: Sibir, Marbella, Mordovia, Kuban, Bnei Yehuda, Hapoel Saba
Kjøpt for: Ca. 1MNOK
Før Glimt:
Haikin hadde vært i en haug av klubber før han ankom Bodø. Det var kun en fellesnevner og det var at han så å si aldri hadde stått i mål for disse klubbene. Han hadde til sammen stått 16 seriekamper for et førstelag før denne sesongen. Glimt jobbet også intenst med å finne ny keeper før seriestart. Ingen trodde vel at de skulle ende opp med Haikin som førstevalget denne sesongen.
Etter han kom til Glimt:
Haikin ble hentet som backup for Ricardo Friedrich foran 2019-sesongen og sto kun én kamp i sølv-sesongen. Denne sesongen skulle han være backup for nederlandske Smits, men han har Haikin danket ut og gjort seg selv til et klart første valg.

Alfred Sampsted

Tidligere klubber: Norrköping, Landskrona, Breidablikk
Kjøpt for: Ca. 500.000
Før Glimt:
Fikk ikke starte en eneste seriekamp for Norrköping på tre sesonger og var lånt ut til Landskrona i Superettan i Sverige, samt et låneopphold på Island i 2019.
Etter han kom til Glimt:
Sampsted har tatt høyrebacken og spilt der med den største selvfølgelighet som han ikke gjort noen annet i sitt liv. Meget imponerende av Islendingen som var helt iskald i svenske Norrköping. Jeg mistenker at mange svensker klør seg i hodet over Sampsteds prestasjoner.

Marius Høibråten

Tidligere klubber: Lillestrøm, Strømmen, Strømsgodset, Sandefjord
Kjøpt for: Ca. 500.000 som vil vokse etter antall kamper.
Før Glimt:
Høibråten var et enormt talent i sine yngre år og det var forventninger om at han skulle bli den neste stopperbautaen i norsk fotball. Men han har slitt med å etablere seg. Hverken hos LSK eller Godset klarte han å bli den nøkkelspilleren mange forventet. Hos Sandefjord var han svært god og sentral i opprykket fra OBOS-ligaen, før Knutsen og kompani hentet inn LSK-produktet foran denne sesongen.
Etter han kom til Glimt:
Høibråten var nok tiltenkt en rolle som backup for Lode og Moe, men han har startet halvparten av kampene og gjort det med bravur. Jeg er usikker om Høibråten så for seg at han skulle stå som seriemester i 2020 da han signerte for Sandefjord sommeren 2018.

Brede Moe

Tidligere klubber: Steinkjer, Ranheim, Rosenborg
Kjøpt for: Ca. 500.000
Før Glimt:
Presterte så godt for Ranheim at RBK hentet han før 2013-sesongen. Der ble dog konkurransen for tøff og han gikk på utlån i 2014 til Glimt, før klubben hentet han permanent før 2015-sesongen.
Etter han kom til Glimt:
Ble beskrevet som en kompromissløs stopper som var meget god til å takle i sine yngre år. Har utviklet spillet med ball noe helt enormt de siste sesongene og Moe fremstår som en mye mer komplett stopper nå, som er vel så viktig i det offensive spillet som det defensive. Moe var også ute med langvarig sykdom 2016 og 2017.

Marius Lode

Tidligere klubber: Bryne
Kjøpt for: Ca. 500.000
Før Glimt:
Utestengt i én sesong etter å testet positivt på ritalin i forbindelse med en eksamen mens han var i Bryne. Ble hentet av Glimt foran 2017 og beskrevet som en meget rask stopper, men som var veldig svak med ballen.
Etter han kom til Glimt:
Utviklingen har vært så formidabel at folk mener han bør være i landslagsdiskusjonen. Har vokst frem som en av de aller beste stopperne i frispillingsfasen og for en som ble sett på for å være nærmest ubrukelig med ball, er det ikke så aller verst. Den tydelige spillestilen til Glimt har virkelig bidratt til at Lode har tatt så store steg,

Fredrik Bjørkan

Tidligere klubber: Eget produkt
Før Kjetil Knutsen:
Unge Bjørkan hadde fått to kamper fra start og noen innhopp i nedrykkssesongen
Etter Kjetil Knutsen:
Kanskje den eneste spilleren som ikke hatt en brokete vei. Her har det meste gått på skinner og utviklingen har vært jevn og god hver eneste sesong.

Patrick Berg

Tidligere klubber: Eget produkt
Før Kjetil Knutsen:
Debuterte i veldig ung alder og ble spådd en lysende fremtid, men klarte aldri riktig å etablere seg på A-laget
Etter Kjetil Knutsen:
Det har ikke bare vært gull og grønne skoger for Berg etter at Knutsen kom inn heller.
Sommeren 2018 var han alt annet enn fornøyd med Knutsens laguttak og vurderte å forlate Glimt. Det etter ikke å ha klart å etablere seg eller utvikle seg de siste sesongene. Men han valgte å bli og signerte en ny avlate med Glimt. Etter det har han aldri sett seg tilbake og i 2019 skulle han få full tillit. Den har han grepet med begge hender.
Berg har vært så god at han spilt seg til en plass i landslagstroppen og han kan være Glimts neste egne produkt som tar steget ut i Europa. Det er ikke tvil om at Berg har nytt godt av Knutsens treningsregime.

Sondre Brunstad Fet

Tidligere klubber: FK Sykkylven, Aalesund
Kjøpt for: Ca. 1MNOK
Før Glimt:
Kom fra benken i Aalesund og startet kun 8 kamper i OBOS i fjor. Denne sesongen mente AAFK han ikke var god nok til å starte for tangotrøyene og sendte han på lån til Glimt.
Etter han kom til Glimt:
En mesterlig henting av Bjørkan og kompani, en rollespiller som passet perfekt inn i maskinen Bodø/Glimt. Han river ikke ned de største rubrikkene, men sindige Brunstad Fet er en treners drøm. Taktisk meget klok, får spillet til å gli og spiller medspillerne gode. Glimt kjøpte også ut Brunstad Fet denne sesongen.

Ulrik Saltnes

Tidligere klubber: Brønnøysund
Kjøpt for: En elgstek (maks)
Før Kjetil Knutsen:
Brønnøysund-gutten kom til Bodø som 19-åring i 2011 og i den første sesongen måtte han nøye seg med én kamp på benken. De påfølgende fem sesongene var han inn og ut av laget og scoret tre mål i løpet av den perioden. Etter nedrykket i 2016 var Saltnes så lei og usikker at han vurderte karrierestopp.
Etter Kjetil Knutsen:
Jeg tror ikke jeg tar i hvis jeg sier at Saltnes har vært Knutsens viktigste spiller. Få spillere har gjennomgått en slik forvandling som han. Det er naturligvis flere enn Kjetil som skal ha æren for det og aller størst ære skal han ha selv, men det falt en del brikker på plass etter at Kjetil Knutsen kom til klubben.
Etter å ha levert tre scoringer og noen få assist på de fem første sesongen i Glimt, har Saltnes levert over 60 målpoeng på de påfølgende fire og vært en av Eliteseriens aller beste i sin posisjon.

Jens Petter Hauge

Tidligere klubber: Eget produkt (utlån til AAFK)
Før Kjetil Knutsen:
Hauge var ung da Knutsen ankom Bodø og hadde mest agert som innbytter i nedrykkssesongen 2016
Etter Kjetil Knutsen:
Historien rundt Hauge er jo godt kjent: Fra benken i AaFK og kamper mot Rollon og Herd, til San Siro og Milan høsten 2020 som Norges tredje dyreste salg gjennom tidene. Men veien dit har ikke bare vært en dans på roser under Knutsen.
Etter å ha vært assistmaskin under opprykkssesongen 2017, trodde mange at Hauge skulle få sitt definitive gjennombrudd i 2018. Slik ble det ikke. Amor Layouni la beslag på venstrekanten og Hauge fikk pent nøye seg med benketilværelse og etter hvert et utlån til Aalesund.
Der ble det kun én kamp fra start og hele 11 opptredener fra benken. Skulle talentet som alle ventet på bare smuldre vekk?
2019-sesongen fikk han nok en gang starte på benken med Layouni foran seg, men etter at tunisieren ble solgt, fikk han endelig sjansen på høsten i 2019. Hauge svarte med fem scoringer på høsten og viste litt av hva vi kunne forvente den kommende sesongen.
2020 trenger vi ikke skrive så mye om. Den er et eventyr som savner sidestykke i norsk fotball, men det har ikke kommet gratis. Knutsen har ikke gitt bort noen startplasser og Hauge har måttet jobbe målrettet for å oppnå trenerens tillit.

Philip Zinckernagel

Tidligere klubber: Nordsjælland, Køge, Helsingør, Sønderjyske
Kjøpt for: Ca. 1,7 MNOK
Før Glimt:
14 scoringer på 129 kamper fordelt på Køge, Helsingør og Sønderjyske. Som dere hører holdt Zinckernagel til i mindre klubber i Danmark og hadde en helt anonym tilværelse langt fra rampelyset.
Etter han kom til Glimt:
Zinckernagel var signalkjøpet foran 2018-sesongen da Glimt igjen rykket opp til Eliteserien. 1.7 millioner la dem bordet. Kritiske røster syntes det var mye for en spiller som egentlig aldri hadde levert noe spesielt i dansk fotball. Men Glimt visste hva de gjorde. Han brukte litt tid og startet helt middels hos Glimt, men har spilt seg varmere og varmere. Denne sesongen har han vært Eliteseriens beste spiller og levert mer enn ett målpoeng per kamp.
Astronomiske tall og folk i Danmark spør hva som har skjedd med Zinckernagel. Det viser at det går å utvikle seg til tross for at man har bikket 25 år. Kontrakten går ut etter denne sesongen og dansken kan garantert velge blant en del klubber, til tross for at han blir 27 år det kommende året.

Kasper Junker

Tidligere klubber: Randers, AGF, Horsens og Stabæk
Kjøpt for: Ca. 3,5 MNOK
Før Glimt:
103 kamper og 10 mål i dansk fotball var fasiten Kasper Junker hadde før han forlot Superligaen til fordel for Stabæk og Eliteserien høsten 2019. Han gjorde solid jobb for bærumsklubben, med seks mål på 12 kamper.
Etter han kom til Glimt:
Junker har sett ut som en million fra dag 1. Mye bedre i relasjonsspillet enn tidligere i karrieren, men fremfor alt har han sett ut som en naturlig målscorer som med største selvfølgelighet setter sjansene han får. Etter å ha slitt med å score mål i hele sin seniorkarriere, har Glimt klart å trykke på de riktige knappene.
Glimt la derfor hele 3,5 millioner på bordet for Junker i januar, men den verdien er femdoblet og allerede i høstens vindu kunne klubben solgt dansken for 15 millioner. Det er i hvert fall tre danske klubber som klør seg i hodet og spør hva Kjetil Knutsen og Glimt har gjort med Junker.

Victor Boniface

Tidligere klubber: Real Sapphire
Kjøpt for: Ca. 1MNOK
Før Glimt:
Spilte sin ungdomsfotball i nigerianske Real Sapphire før Glimt hentet han samme år som han skulle fylle 19 år.
Etter han kom til Glimt:
Nigerianeren fikk verst tenkelig start i Glimt-drakta da han slet av korsbåndet rett etter han ankom Bodø. Boniface har jobbet seg tilbake og fungert suksessfullt som vikar for Junker ved et flertall tilfeller denne sesongen. Har et fysisk potensial som gjør han interessant for mange europeiske klubber

Kjetil Knutsen

Før han kom til Glimt:
Levde en anonym tilværelse i Åsane midt på tabellen i OBOS-ligaen. Knutsen ville gjerne fortsette i Åsane, men måtte forlate klubben etter uoverensstemmelser med klubbens sterke mann, Roald Bruun Hansen.
Etter han kom til Glimt:
Startet som assistent for Aasmund Bjørkan i en bejublet opprykkssesong, men da Bjørkan tok steget opp til sportssjef, tok Knutsen over roret. Foran siste serierunde i sin debutsesong som trenere på øverste nivå sto Glimt i fare for å få spille nedrykkskvalifisering. Men Knutsens menn tok poeng på Lerkendal og Start tapte sin kamp.
Etter det har hverken han eller Glimt sett seg tilbake, det har vært en eneste langt seierstog. I tillegg til at det tidligere kontringslaget har lært seg håndtere alle faser av spillet ute på banen, har utviklingen på enkeltspillere vært enorm. Flere av spillerne har tatt steget fra middels eliteseriespillere, til å være nærmest dominerede og blitt solgt for titalls millioner. Noen ganger lurer man faktisk hva Knutsen og kompani driver med på treningsfeltet.

Aasmund Bjørkan

Klubblegenden Bjørkan var hovedtrener for Glimt da de rykket opp fra OBOS-ligaen med overlegen margin i 2017. Etter det ga han fra seg taktpinnen til Kjetil Knutsen og troppet opp i en mer administrativ rolle som sportssjef. Utviklingen har vært enorm på treningsfeltet, men Glimt har også blitt bedre og bedre utenfor banen også. En del er å finne spillere som passer inn i den måten Glimt spiller fotball på. Det har Bjørkan gjort med bravur, han har selvsagt vært meget sentral i denne suksessen.
Det er selvsagt flere som skal hylles og har del i denne suksessen, den hadde ikke kommet kun med dem jeg har omtalt i denne bloggen, men jeg har valgt de aller mest sentrale innenfor sport.

RBK-profilen gliste da han fikk spørsmål om Glimt-retur

Eliteserien
Kandidat til årets mål: Emil Konradsen Ceïde
15 TIMER SIDEN
Eliteserien
Kandidat til årets mål: Niklas Vesterlund
15 TIMER SIDEN