TRONDHEIM (Eurosport.no):
Et annus horribilis er i ferd med å gå mot slutten for Rosenborg. Det er bare fire oppgjør igjen av sesongen, der de to Eliteserie-kampene mot Viking og Ranheim trolig må vinnes for at Europa-kvalik neste sommer skal bli en realitet.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 KLOKKEN 14:14

Vil bruke desember og januar på å legge en plan

Samtidig som sportssjef Stig Inge Bjørnebye går av med umiddelbar virkning begynner planleggingen av neste år og sammensetningen av troppen for 2020.
– Ja, vi gjør i alle fall våre tanker, uten tvil. Så skal vi prøve å lande denne sesongen og bruke desember og januar på å se hvordan vi bygger dette videre, sier Eirik Horneland til Eurosport.
Det som er helt klart er at Horneland ønsker å slanke stallen. Per nå teller den 24 spillere + sju på utlån. Haugalendingen sa til NRK tidligere i november at den ideelle stallen består av 18 utespillere og to keepere.

For tynn stall

I utgangspunktet et merkelig ønske, mener Eurosports fotballekspert Joacim Jonsson.
– For meg sier det at RBK er en klubb som ikke har økonomiske rammer til å ha en større stall. Skal de kjempe på tre fronter er 18+2 helt ufattelig. Det er veldig, veldig rart. I tillegg har de en stall med en lang skadehistorikk, sier svensken.
– Utgangspunktet er at troppen er for bred, vi har for mange spillere på kontrakt. Vi holder på å bygge den ned og stable en tropp som skal bite godt fra seg i årene som kommer, responderer Horneland.
Men la oss se på måten Horneland kan komme ned i ønsket antall fra dagens 24+7 spillere på kontrakt. Hvordan løses den oppgaven?

Utrenskning på gang

Først og fremst forsvinner trolig fire spillere allerede etter PSV-kampen 16. desember, kvartetten som er på utgående kontrakt ved nyttår er følgende:
Arild Østbø. Allerede klar for Viking fra 1.1.2020.
Bjørn Maars Johnsen. Ønsker kamptrening fra januar av, blir en dyr mann hvis han skal kjøpes fri fra AZ og ingenting tyder på at han blir værende.
Yann-Erik de Lanlay. Mye skadet og ikke vært snakket om forlengelse på lenge. På vei ut dørene.
David Akintola. Lån utløper. - Status er at han er med oss ut året, så skal han tilbake til Midtjylland, sier Horneland.
Samtidig vender et knippe spillere på utlån i utgangspunktet tilbake til Brakka fra nyttår:
Erlend Dahl Reitan (ut 2020). Signalisert tydelig fra Horneland at Glimts høyreback er ønsket i neste års tropp.
Julian Faye Lund (2021). Skal erstatte Østbø som utfordrer til André Hansen.
Olaus Skarsem (2020) og Torbjørn Heggem (2020) vender tilbake fra Ranheim, men ingen av dem har klart å spille seg til fast plass for laget som ligger sist i Eliteserien. Usikker fremtid.
Jonathan Levi (2021). Returnerer fra Elfsborg og er med i 2020-planene, ifølge Horneland.
Besim Serbecic (2021) er på utlån til Sarajevo til sommeren. Vært langt unna førstelagsspill i Trondheim.
Igoh Ogbu (2021). På utlån i Sogndal, der han har spilt de siste 14 kampene fra start. Vært langt unna førstelagsspill på Lerkendal.
Med andre ord fire ut, tre inn, tre spørsmålstegn og en på utlån et halvt år til.

Merittert rekke på utgående kontrakt

I tillegg er det en rekke profiler som er på utgående kontrakt neste år. Joacim Jonsson feller følgende dom over 2020-gjengen:
Vegar Eggen Hedenstad: Blir 29 år neste år, vært lenge i RBK. Ingen spesiell markedsverdi og naturlig at klubben fornyer seg her. Kan avvente utviklingen utover sommeren.
Birger Meling: Enten forlenge eller selge. Men jeg tror ikke han vil forlenge, men prøve et nytt eventyr utenlands, og hvis det er tilfelle så må de selge i januar.
Pål André Helland: Slik situasjonen er, er det naturlig at de prøver å selge i januar eller bare lar kontrakten går ut. Ingen tillit hos Horneland.
Alexander Søderlund: Naturlig at de bare lar den kontrakten gå ut. Han blir 33 år, ingen vits i å forlenge med en spiller som ikke har salgsverdi.
Tore Reginiussen: Litt det samme, han blir 34 år og enn så lenge trenger ikke RBK foreta seg noe.
Marius Lundemo: Her må de ta et valg, er Lundemo riktig spiller i den rollen eller ikke? Han er kjempeattraktiv for klubber i Norge. Må vise litt mer for å være interessant for utlandet.
Erik Botheim: Hvis de har troen på ham må de forlenge, hvis ikke bør han ut nå i januar.
Mikael Tørseth Johnsen: Ung trønder som bør ha tålmodighet. Logisk sett fornyer de kontrakten her. Ingen dyr spiller for dem.
Sondre Skogen: Det er en billig løsning som backup på stopperplass og nå har RBK 2 rykket opp til 2. divisjon, som gir bedre matching. Men det er vel ingen hastverk med å forlenge der.
(Artikkelen fortsetter under):

– Kontroll på situasjonen

Dette sier Horneland om arbeidet som står foran klubben:
– Det er ting vi jobber med hver eneste dag, hvordan vi skal bygge dette videre. Jeg tror vi har kontroll på situasjonen og det vi ønsker å ha kontroll på, mener Horneland.
I tillegg til de som er på utgående kontrakt neste år, er det spørsmålstegn rundt følgende spillere:
Gustav Valsvik (2022). Fått ekstremt lite spilletid i 2019. Neppe fornøyd med situasjonen.
Djordje Denic (2021). Smakte litt på førstelagsspill i år, men 450 serieminutter er langt under serberens forventninger.
Edvard Tagseth (2023). Fikk 60 min som venstreback (!) i Eliteserie-debuten mot Haugesund. Fyller 19 2. januar og utlån kan være aktuelt hvis han ikke inkluderes i mer førstelagsspill i 2020.
De som er igjen med kontrakter lengre enn 2020 og som er tiltenkt en rolle i A-lagstroppen (hvis de ikke blir solgt) er da: André Hansen (30 i desember), Anders Trondsen (24), Samuel Adegbenro (24 i desember), Even Hovland (30), Mike Jensen (31), Anders Konradsen (29), Gjermund Åsen (28) og Emil Konradsen Ceide (18), i tillegg til Faye Lund (20) og Levi (23).
(Artikkelen fortsetter under):
16 spillere klare for 2020, 15 med usikker framtid
For å oppsummere:
10 spillere på kontrakt inn i 2021 som er ønsket på Lerkendal. Av disse er Hansen, Adegbenro og Trondsen aktuelle salgsobjekter.
6 spillere med kontrakt ut 2020 som enten har spilt mye i år (Søderlund, Hedenstad, Meling, Reginiussen, Lundemo (utløper 30. juni)) eller er ytret ønsket med framover (Dahl Reitan).
Altså 14 utespillere og 2 keepere.
I tillegg:
5 spillere med lengre kontrakt med et usikkert år foran seg (Valsvik, Denic, Serbecic, Ogbu og Tagseth).
6 spillere som har kontrakt ut 2020 som har et usikkert år foran seg (Helland, Botheim, Skogen, Skarsem, Heggem, Tørseth Johnsen)
4 spillere på vei ut allerede nå (Maars Johnsen, Akintola, de-Lanlay, Østbø).

– Her finnes muligheter

Kanskje er ikke veien ned til optimal slankestørrelse så lang for Horneland, mener Jonsson.
– Nei, det er den ikke. Den som kommer inn som sportslig leder for Stig Inge Bjørnebye har muligheter her, denne stallen kan formes og har potensial. Men man kan ikke gå ned i 20 spillere, det blir for tynn stall om man har ambisjoner på tre fronter, sier han.
– Nå vet de snart at om de kun skal spille i Norge eller ikke neste år?
– Joda. Men om de slanker ned til 20 så må de utvide igjen året etter. Det kan eventuelt løses med utlån av spillere som Tørseth Johnsen og Tagseth dersom de ikke spiller seg inn i førstelagstroppen i løpet av våren. De må se dem gjennom vinteren som et minimum, sier Jonsson.
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 KLOKKEN 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 KLOKKEN 10:03