Det finnes ingenting som tilsier at Sarpsborg 08 skal spille eliteseriefotball 2020. På de siste 32 eliteseriekampene har Østfold-klubben kun vunnet 4 av dem. De har tatt ledelsen i hele 7 kamper denne sesongen, der de enten spilt uavgjort eller tapt til slutt.
Eller kanskje finnes det et lite halmstrå som kan redde dem fortsatt. Strømsgodset, Ranheim og Mjøndalen har også en del sykdomstegn som tilsier nedrykk. Sarpsborg 08s sportssjef Thomas Berntsen er den som har argumentert sterkest for at ligaen skal bestå av 16 lag, og kanskje er det akkurat 16-lags serien som redder sarpingene til slutt.
Eliteserien
Null fyr i teltet: – Vi blir for feige
07/11/2021 PÅ 19:56

Suksessoppskriften

Det startet allerede i fjor høst. Sarpsborg 08 vant heller ikke da fotballkamper, men sjarmerte de fleste i senk med sitt freidige spill i Europa. Seriespillet ble litt gjemt og glemt bort. Men det er spesielt etter at røyken av europasuksessen hadde lagt seg, at det meste har gått feil. Man kan nesten dele opp Sarpsborgs oppgang og fall, før og etter Europa-spillet. Eller kanskje før og etter de hadde penger mellom hendene.
Vi har også fått se hvor små marginer det er mellom himmel og helvete. Sarpsborg 08 har gjennom mange sesonger hatt et stort gjennomtrekk av spillere, selv om denne sesongen vært ekstrem. De har også i perioder hatt stor suksess med det.
Over 100 overganger har Sarpsborg 08 vært involvert i etter at Geir Bakke tok over foran 2015-sesongen. Det krever litt av en trener å takle denne gjennomstrømmingen av nye hoder på trening til enhver tid. Sarpingene med Thomas Berntsen i førersetet bygde opp en stall med store verdier på mer eller mindre to tomme hender. Spillere fra lavere divisjoner, stallfyll hos andre eliteserieklubber og utlendinger, spesielt dansker, som hadde mislyktes i sin siste klubb, ble hentet.
Jada, Berntsen bommet også i den perioden, men til tider virket det som han hadde selve fasisten på spillerlogistikk, og suksesshistoriene var mange. Fremfor alt holdt klubben seg til en og samme strategi. Zachariassen, Glesnes, Rosted kom fra lavere divisjoner, etter å ha blitt fulgt over tid. Danskene Ernemann, Mortensen og Lund Nilsen har samtlige vært viktige i oppbyggingen. De kom fra mislykkede opphold. En krydderspiller som Diatta, sto for potensial og utvikling. Egentlig var vel Anders Trondsen den eneste dyre signeringen man gjorde i oppbyggingen av klubben. Han ble hentet for i underkant av to millioner fra Stabæk, men også han ble en suksess hos sarpingene, og senere solgt videre for 12-15 millioner.
Sarpsborg 08 har sjarmert på banen med et effektivt press-spill og en dødballstyrke som få andre i norsk fotball. Det har vært selve DNA-et hos Østfoldingene. Det har krevd at dem har hatt en spillertropp med fysikk og som tåler mye trening. Det har også vært en av parameterne som vært sentrale i spillerlogistikken underveis.
Sarpsborg 08 skulle ha en bred tropp, med spillere som tålte å trene store mengder. En ting man ofte hørt hos nye spillere i Sarpsborg. Er at de nærmest fått et treningssjokk når de ankommet klubben. Spillere som har vært kjent for å være godt trent i tidligere klubber, har gispet etter oksygen de første øktene.
Sarpsborg 08 har også i denne oppbyggingsperioden hatt fantastiske ledere i spillergruppen. Den største av dem alle, var kanskje Ole Heieren Hansen. Ikke den beste spilleren, men en person som hele tiden så til at laget leverte optimalt i treningsarbeidet. Steffen Ernemann var så lenge han var god nok på banen, også en leder på og utenfor planen. Noen ganger nesten usmakelig, men dansken hadde en enorm vinnerskalle og krevde mye fra sine lagkamerater. Når han ble for svak i banespillet, fikk han gå videre til Viking. Også et bevis på utmerket logistikk. Patrick Mortensen en av de største suksessene, kom høsten 2015 og vokste i sin periode frem som en stor leder. Men han var også ekstremt viktig i flere andre faser som preget laget sportslig.

Hva var det egentlig som gikk så feil på veien?

Fra å ha stått med tomme hender til å få godt med penger mellom fingrene. Fra å ha vært fornøyd med å holde seg i Eliteserien, til å ha ambisjonen om å etablere seg helt i toppen av norsk fotball. Alt lå egentlig til rette for at dette skulle lykkes. Sarpsborg hadde vist over tid at klubbdrift og spillerlogistikk var noe de behersket. Men på veien glemte de litt bort hva det er som har blitt lagt til grunn for å oppnå suksessen.
Det å se spillerne ofte, hente billig og smart, ble byttet ut med å hente mange utenlandske spiller, uten å ha fulgt dem over tid. Det å hente fysiske og erfarne spillere med spisskompetanse, ble byttet til mer lettbeinte spillere med gode ferdigheter og potensiale, men som var uprøvd på dette nivået. Men den aller største feilen ble gjort i vintervinduet.
Det har vært mye mas om Patrick Mortensen, men han er faktisk en del av grunnen til at dette laget etter hvert blitt har blitt nødt til å hente 20 spillere. En annen som man ikke klarte å erstatte var Jonas Tamm.
Klubben glemte helt enkelt bort sitt DNA, det som gjorde dem unike. Sarpsborg 08 var et fryktet lag å møte. En taktikk som også skremte vannet av flere europeiske klubber. Selve hjertet i det spillet var Patrick Mortensen, lederen. Han var ikke den raskeste spilleren, men den aller smarteste. Det var han som satte det berømte førstepresset. Det var også han som var nede og ryddet på defensiv dødball og var et våpen offensivt. Jonas Tamm var en dødballspiller av ypperste klasse, men han var også rask og sterk defensivt, noe som gjorde at Sarpsborg kunne stå høyt.
Mortensen ble erstattet av klubbens dyreste kjøp til nå, Steffen Skålevik. Ja, han scoret flest mål i Brann 2018, men det var en spiller som ikke var god nok for Brann og hadde egentlig aldri spilt fast i Eliteserien. Skålevik er heller ingen spiller som er en bidragsyter på dødball og ikke noen leder ute på banen.
Spilleren som skulle bli førstespiss, var egentlig en som skulle spilt sammen med en type som Mortensen. At han skulle dra lasset var nærmest naivt.

Hva skjer hvis de rykker ned?

Jonas Tamm ble byttet ut med Nicolai Næss. Jeg var enig i at det var fornuftig å bytte ut Tamm, hvis 08 skulle ta nye steg. Men her handler det om spillertypen. Næss er en meget god spiller. Men der Tamm var en defensivt sterk stopper som var ekstrem på dødball og med stort tempo, er Næss motsatt. Han til og med slår cornerne og kaster de lange innkastene. Næss har sine svakheter i den defensive delen av spillet.
Hadde Berntsen og kompani vært mer nøyaktige med erstatterne til disse to, ville de hentet langt mindre enn 20 nye spillere denne sesongen. Det har blant annet blitt hentet inn 6 nye stoppere. 08 har også vært litt uheldig med skader, blant annet på viktige Jørgen Horn, men flesteparten av stopperne er hentet inn for å erstatte hverandre.
Nivået har ikke vært godt nok. Dessuten har det vært fokusert på å hente spillere som tåler mye trening. At de har fått sjekket det på de mange utenlandske spillerne og dem som er på korttids-lån, har jeg vanskelig for å tro. Her har det blitt følgefeil på følgefeil og de har kommet inn i en ond spiral, der de hele tiden må plastre over sårene som oppstår. De er for første gang på etterskudd.
Treneren da? Jeg har hyllet Geir Bakke over lang tid, likt som med Thomas Berntsen, og det er jo ikke slik at han blitt en dårlig fotballtrener på kort tid. 20 nye spillere inn på et kalenderår er nærmest hensynsløst. En helt ny spillerstall. Denne gangen har han ikke hatt materiale til utføre det han ønsket. Noe som også har gjort at han har tvilt. Han har gått på akkord med seg selv og endret både i formasjon og press-spill. Sarpsborg har til tider sett ut som mellanmjölk ute på banen. Latt motstanderne ta initiativ i enkeltkamper og når klokken nærmet seg 75.minutter har spillerne skjelvet som noen aspeløv. Veldig uvant for Sarpsborg å være.
Jeg er helt sikker at klubben er rustet for et nedrykk, men mer usikker om spillerstallen er det. Vi får forvente at dem mister Kristoffer Zachariassen og kanskje noen flere, og da er dette på mange måter en Obos-stall, som får problemer med å spille seg opp i Eliteserien på første forsøk. Flere av spillerne som vært med lenge og står for kontinuiteten er på vei ned i karrieren.
Trolig vil Sarpsborg 08 nok en gang måtte gjøre stor omveltninger i spillerstallen. Klarer de seg, har de garantert lært seg en lekse og vil gå tilbake til den tidligere suksessoppskriften og jeg er rimelig trygg på at Sarpsborg 08 vil sprette som en rikosjett oppover på tabellen igjen. For dem har vist at dem kan, de har bare glemt det litt på veien
Eliteserien
Munnhuggeri før derbyet: – Stas for VIF å komme på besøk til storebror
05/11/2021 PÅ 17:09
Eliteserien
Vil forhindre nye skandalescener: – Vi skal være synlige
04/11/2021 PÅ 16:05