I kjølvannet av Helland-nekten i intervjuet med NRK, toppet det seg i søndagens kamp mot Glimt. Supporter-kaos på tribunen, der mange fra Kjernen forlot arenaen midt under kampen i protest. Det grunnet en arrestasjon av en supporter for pyrobruk. Noen timer senere sperret hele fotball-Norge opp øynene da Pål André Helland blåste ut sin frustrasjon over RBKs tilstand i beste sendetid søndagskveld.
Pulsen var naturligvis høy rett etter kamp, men dette er ikke noe som er sagt i affekt. Dette er noe som bygd seg opp over tid og Helland har tenkt lenge på, og er oppriktig frustrert over. Det er heller ikke noen problemer å skjønne at dette også er en kritikk direkte rettet mot hovedtreneren og hans spillestil. Horneland har stått rakrygget i media hele sesongen og har mange ganger vært enig med frustrasjonen som til tider haglet høylytt fra supporterne. En frustrasjon som bunnet i en negativt ladet måte å spille fotball på.
Eliteserien
Få oversikt: Bekreftede overganger i Eliteserien 2020
29/06/2020 PÅ 14:14
I podcasten Troillprat sier Horneland selv at dem er langt unna den fotball han ønsker at RBK skal spille. Han deler mye av tankegodset til Nils Arne Eggen og mener at mye av det han stod for tåler dagens lys. Det Rosenborgske tankegodset og filosofien må være i bunn, er ting han sier videre i podcasten. Det er umulig å ikke være enig med han, problemet er at det holder ikke lengre med tom prat og å være enig i kritikken, det handler om å vise progresjon.
Les også: RBK-unggutt signerte proffkontrakt
Vi har sett en forbedring i resultater i serien, men det mest grunnet at laget er bedre trent enn i våres og at de har en individuell kraft hos spillerne som har avgjort kamper til fordel for RBK. Spillemessig står laget helt på stedet hvil og det kan ikke han eller klubben være bekjent av.
Laget er nærmest ugjenkjennelig og det baseres for mye på en enkel spillestil med ettertrykk. Godfotteorien er det vanskelig om ikke umulig å se noen spor av. Dette er også noe supporterne legger merke til og etter Hellands utblåsing og Hornelands åpne kritikk av Gjermund Åsen, er hovedtrenerens popularitet på nivå hva den var med Per Joar Hansen i sin tid. Perry fikk sparken midt i sesongen 2014 grunnet svake resultater og dårlig sportslig utvikling.
Den gang lå RBK på 2.plass i serien, 9 poeng etter Molde. Denne gang ligger laget på 4.plass, 14 poeng etter Molde, og sportslig utvikling er lik null. Miste tilliten hos egne supportere er noe av de verste som kan skje en trener.
Les også: Sandnes Ulf bekreftet ny trener
Legger vi også til at tilskuersvikten er dramatisk, har vi større utfordringer. 20 % publikumsnedgang på ett år er mye og betyr mangemilliontap. Penger som skulle vært med på å utvikle den sportslige delen av klubben. Spesielt viktig er disse pengene, hvis det viser seg at RBK står utenfor mulighet til å kvalifisere seg for europeiske gruppespill kommende sesong.
En ting er sikkert og det er at styret i RBK, som mer eller mindre har sagt at tilliten til Horneland er urokkelig, må ta konsekvensen av dette. Spillerstallen er ikke bygd for Horneland-fotball. Store deler av den står for og ønsker en helt annen filosofi. Det betyr at hvis klubben bestemt seg for Horneland skal sitte i 2020, har de kun ett valg. De må møblere om i spillerstallen ordentlig, der de kvitter seg med noen profiler. Den jobben er mektig. Flere av RBKs spillere sitter med dyre lønninger som ingen annen norsk klubb er i nærheten av. Jeg er redd for at ledelsen har malt seg inn i et hjørne som er vanskelig å komme ut av.
Når det gjelder en av hovedpersonene de siste ukene, Pål André Helland, er valget enkelt. Sitter Horneland som trener etter sesongen, som alt tilsier, må han ut på klubbjakt.
Sett denne?
Eliteserien
Ny strategi fra toppklubbene: Å starte Eliteserien med tomme tribuner mer aktuelt
14/04/2020 PÅ 13:15
Eliteserien
Spillerne: Enkel forklaring på Vikings rotasjonssuksess
14/04/2020 PÅ 10:03