Mens klubber som Ranheim, FK Haugesund og Brann har levert bedre enn det mange forventet denne sesongen, er det også en del som har gjort spådommene til skamme i andre enden av tabellen.
I denne ukens Eliteserie-podcast tar panelet for seg hvilke lag de mener, utifra årets sesong, har størst forbedringspotensiale i 2019.
Eliteserien
Frisparkperle sendte Godset opp på trygg grunn: – Har øvd på dette
22/09/2019 PÅ 18:04
Strømsgodset:
– De er et medaljelag på papiret. De har ikke fått ut i nærheten av det som bor i laget, sier Eurosports Eliteserie-ekspert Christian Gauseth.
– Det er nok mange som vil spørre seg om BP er den hovedtreneren Godset egentlig trenger, spesielt om det går skeis også mot Sandefjord. Det er en ekstremt talentfull gjeng, men det handler om å få de til å trekke i samme retning. Det virker ikke alltid å ha vært tilfelle, sier Eurosport-kommentator Asbjørn Myhre.
Start:
– Det er klart at hvis Start nå holder seg, har de mye potensial i den spillertroppen. Jeg tror de kan gå fra bunnstriden i år til å være et lag som plasserer seg trygt og etablerer seg i Eliteserien neste sesong.
Selv om Sørlands-klubben har vært Eliteseriens mest aktive på overgangsmarkedet i 2018, har de fått kritikk for mangel på rutinerte spillere og ledertyper. Det tror Myhre at de nå har tatt innover seg.
– De har jo hentet Joackim Jørgensen fra Sarpsborg 08 på bosman, blant annet. De har skjønt at de må ha andre typer inn i laget.
Molde:
Molde styrer mot medalje etter en god periode, men en ustabil sesong har gjort at gullhåpet forsvant tidlig. Myhre tror Ole Gunnar Solskjær og co kan slå kraftig tilbake neste sesong – selv om de mister sin aller største juvel.
– Solskjær bør bli trigget av å se det de har på gang der. Braut Haaland forsvinner jo, men de har jo virkelig fått sving på sakene.
Sarpsborg 08:
Gauseth peker på Sarpsborg 08 som en annen kandidat. Geir Bakke og co lå lenge an til å kjempe om medalje, men sju strake tap har sendt klubben ned i ingenmannsland.
– Vi har blitt bortskjemt av det de har vist de siste sesongene, men jeg hadde forventet mer av de i år. Jeg hadde forventet at de skulle være et medaljelag, noe de ikke er i nærheten av, sier Gauseth.
Han peker på flere kamper hvor laget rett og slett ikke har lignet seg selv.
– Jeg tenker tilbake på blant annet kampene mot Tromsø og Kristiansund. Det var noe «usarpsborgsk» over måten de ga fra seg de på. Jeg hadde forventet mer.
Sarpsborg 08 har brukt de siste vintrene aktivt på overgangsmarkedet. Gauseth tror tiden kan være inne for å være litt mer kynisk på den fronten.
– De har jo hentet voldsomme kvantum de siste årene, og man må jo være ærlig og si at det er langt ifra alt de har truffet på. Du har en Ruud Tvedter som spiller i Strømmen og en Morten Sundli i Ull/Kisa. Men de har jo selvfølgelig også hatt solskinnshistorier med spillere som Diatta, Glesnes og Zachariassen.
– Kanskje et mindre kvantum og mer spissing av den beste elleveren de kan stille er veien å gå, legger han til.
Vålerenga:
I hovedstaden har man også lagt medaljedrømmen på is. Ronny Deila har uttalt at topp seks er målet, noe Gauseth mener må være et must.
– Det er jo en helt åpenbar kandidat som vi forventer mye, mye mer av. Nå må de jo klare topp seks, spesielt med det kampprogrammet de har. Nå er det ingen unnskyldninger.
– Om de klarer å ta enda et steg neste år, hadde jo det vært bra for Fotball-Norge.
Eliteserien
Svensk toppscorer bekrefter bud fra Mjøndalen
10/08/2019 PÅ 12:15
Eliteserien
FKH-stjerne røk trolig akillesen: – Jeg kommer sterkere tilbake
15/06/2019 PÅ 17:12