• Se Lillestrøm - Vålerenga klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.
Suksesshistoriene pryder veggen inne på kontoret til sportssjef Simon Mesfin på Åråsen. Der henger draktene til Lillestrøms storsalg Fred Friday, Anthony Ujah, Mathis Bolly og Bjørn Bergmann Sigurdarson.
I sommer tok 37-åringen over jobben som sportssjef i LSK etter at Torgeir Bjarmann sa opp.
Eliteserien
Åpner opp om skaden: – Det har vært frustrerende
18/06/2022 PÅ 20:39
Saken fortsetter under videoen:

– De har ekstrem kompetanse

Nå vil Mesfin videreføre arven til Lillestrøm. Nemlig å fortsette å hente unge utenlandske spillere til Norge for å utvikle de.
– Det er noe av det som er det mest artigste. Det kommer jeg nok til å ta med meg inn i sportssjefsstillingen også. Tidligere har det vært oppfølging av enkeltindivider som har vært hovedansvaret mitt. Det er dette som treffer mitt hjerte, sier Mesfin til Eurosport.
Før han fikk stillingen som sportssjef jobbet Mesfin med å følge opp spillerne til Lillestrøm, spesielt de unge afrikanske som har kommet til klubben. På banen klarer de seg mer enn godt nok og har imponert. Men utenfor banen har Mesfin vært nøkkelen for at spillere som Friday, Bonke Innocent og Moryké Fofana m.fl. har funnet seg til rette i klubben etter å ha kommet til Norge.
– Det har vi sett med disse. Det er veldig sammensatt. De har ekstrem kompetanse på noe. Så er det mye annet de trenger hjelp og støtte til som alle andre mennesker. Det er det jeg brenner for, sier Mesfin.

– Kastet eggene i kasserollen og glemte vann

Under Eurosports Deadline Day-sending påpekte også tidligere sportsdirektør i Fredrikstad, Joacim Jonsson, at det kan være vanskelig å hente unge afrikanske spillere til Norge. Det fikk han nemlig merke da unge Dominic Adiyiah kom til klubben i 2008.
– Det er ikke så enkelt med afrikanere. Ikke forvent noe. I Fredrikstad mislykkes vi mange ganger. Det har vært en del råmateriale der, men man må følge med og følge de opp fra starten av til de går å legger seg. Jeg husker Dominic Adiyah skulle koke egg for første gang. Da slo han på stekeplaten på seks og kastet eggene i kasserollen og glemte vann. Brannbilen måtte rykke ut, sa Jonsson til Eurosport.
Han fikk støtte av speider Stig Torbjørnsen, som også påpekte at oppsiden kan være utrolig bra. Han skjønner godt hvorfor Lillestrøm velger å satse på afrikanske spillere.
– Det er en del merarbeid med afrikanere. Du kan hente en finne eller en svenske som er selvgående fra dag en, men du har en gevinst som er minimal. Henter du en afrikaner kan du vinne i Lotto. Du vet ikke hvor limiten er. Litt merarbeid er det når de er i klubben, men du kan tjene 20 millioner kroner mer, sa Torbjørnsen.
Saken fortsetter under videoen:

– Han er på et så høyt nivå at det er spørsmål om tid

Historikken viser at kanarifuglene har truffet godt på å hente utenlandske spillere. Til eksempel ble Ujah solgt til tyske Mainz, ifølge VG, for 25 millioner kroner i 2011.
I sommer var det Bonke Innocent klubben solgte videre. Den 21 år gamle nigerianeren gikk for åtte millioner kroner til Malmö. Mesfin tror midtbanespilleren Ifeanyi Mathew (20) blir den neste eksporten fra Lillestrøm.
Men da må klubbene trolig betale en god del mer enn det Malmö måtte ut med for Innocent, for nigerianeren har utviklet seg i riktig retning det siste året.
– Hadde du spurt meg for et år siden kunne vi kanskje tro, men jeg er helt sikker nå. Selvfølgelig vet man ikke i fotball. Det kan skje skader. Det kan skje ting som gjør at utviklingen kan stoppe opp litt. Han er allerede nå på et så høyt nivå at det er spørsmål om tid, sier Mesfin.
  • Se Lillestrøm - Vålerenga klokken 18.00 på Eurosport Player og Eurosport Norge.
Eliteserien
Helland med gladmelding før RBK-kampen
17/06/2022 PÅ 12:18
Eliteserien
Friskmelder nøkkelspillere før hovedkampen
16/06/2022 PÅ 18:08