– Vi må ikke miste gangsynet. Penger trumfer ikke liv og helse, men det vil ha betydelige økonomiske konsekvenser, sier Nils Fisketjønn, konkurransedirektør i NFF, til Eurosport.no.
Lørdag varslet NFF at de ikke har fått tillatelse til å reise til bortekampene mot Romania og Østerrike. Det skjer etter at Omar Elabdellaoui testet positivt for koronaviruset fredag.
Fotball
Fantasy FK: Slik får du den sterkeste sluttspurten
EN TIME SIDEN
– Vi forutsetter at alle nærkontakter av en syk person settes i karantene i 10 dager i tråd med covid-19-forskriften. Dersom personer som skulle vært i karantene tas ut av karantenen av en arbeidsgiver med andre formål enn å tilrettelegge for transport til et egnet karantenested, vil det bryte med de norske regler og med intensjonen bak karanteneinstituttet internasjonalt, samt WHOs anbefalinger, forklarte assisterende helsedirektør Espen Nakstad overfor VG.
Siste nytt lørdag kveld er at helseminister Bent Høie har stilt seg bak Helsedirektorates beslutning om å ikke la Norge reise til Romania. Toppfotballdirektør Lise Klaveness signaliserer imidlertid i NRKs nyhetssending at NFF ikke har tatt noen endelig beslutning rundt om man skal reise til søndagens kamp eller ikke.

– En misforståelse

I og rundt herrelandslaget råder det nå fortvilelse. Eurosport.no sitter med dokumentasjon som viser at helsemyndigheter i Oslo kommune først ga dem klarsignal til å reise, i henhold til smittevernsloven og covid-19-forskriften, med betingelse om at de skulle reise som et «lukket system». Det vil si at de ville reist med privatfly og ikke hatt kontakt med andre utenfor sin kohort på reise til Romania.
Lørdag kom imidlertid kontrabeskjeden, da ble de varslet om at den første beskjeden ikke gjaldt.
– Oslo kommune opptrådde i tråd med UEFA-protokollen. Vi har snakket med lokale leger knyttet til lag i de europeiske turneringene. De bekrefter at de ville gått frem akkurat som det Oslo kommune gjorde først. De besluttet at Elabdellaoui skulle isoleres og at resten kunne reise dersom de var symptomfrie og testet negativt. Etter hva vi forstår, ble den vurderingen overprøvd. Hvem som har sagt eller gjort noe, vet vi ikke, sier Fisketjønn.
Senere lørdag sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad til VG at han tror det hele var en misforståelse.
– Det er nok en misforståelse at kommunelegen i Oslo har gitt tillatelse til å bryte smittekarantenen for å reise til Romania og spille fotballkamp.
Det bekrefter smittevernoverlege Tore W. Steen selv overfor Eurosport.no.
– Eposten (sendt fredag ettermiddag) bygget dessverre på en feil forståelse av regelverket. Vi beklager det, sier Steen.
Han sendte senere fredag kveld en ny epost til det norske landslagets lege. Der presiserte han at det kun var transport til et eget bosted for gjennomføring av ti dagers karantene der som var godkjent.

Ingen ledige datoer i kalenderen

– UEFA anbefaler ikke å ta med personer som er i karantene, men forskjellen er den særegne, norske tolkningen av nærkontakt. Det er ingen andre nasjoner som setter hele troppen i karantene. Det er særnorsk. Hadde alle gjort det, hadde det ikke blitt spilt fotball i Europa, sier Fisketjønn, som forteller at UEFA-protokollen landslagene følger, er i tråd med WHOs anbefalinger.
Nettopp reglene rundt smittekarantene har gjort at UEFA har vært særlig bekymret for Norge, ifølge Fisketjønn. Lørdag ettermiddag ble konkurransedirektøren varslet av Giorgio Marchetti, visegeneralsekretær i UEFA, om at det ikke fantes noen ledige datoer i den internasjonale fotballkalenderen før mars.
Og da starter kvaliken til VM i 2022.
Hvis Norge ikke spiller, vil saken havne i disiplinærkomiteen til UEFA, noe som trolig fører til at Norge fradømmes kampene mot Romania og Østerrike og taper 0-3.
– Vi er i posisjon til å vinne puljen. Vi kan rykke opp, noe som vil gi bedre motstandere og høyere inntekter, sier Fisketjønn.

Kan tape økonomisk

I tillegg vil NFF bli holdt ansvarlige for de økonomiske konsekvensene dette får for TV-selskapene og andre kommersielle partnere.
Det vil si kostnadene for å produsere kampen, samt TV-selskapenes krav om refusjon for tapte innekter.
I tillegg mister NFF sin rett til betalinger fra UEFA som kommer fra kampen/kampene eller turneringen.
Det skal sies at kampen mot Østerrike kan bli avlyst uansett. Landet har varslet nedstenging fra og med tirsdag.
Eliteserien
Indre Bane: Vikings keeper-dilemma, toppscorerduell og gullkamp
2 TIMER SIDEN
OBOS-ligaen
Andre år på rad at de må i kvalik om en plass i OBOS: – Vi har noe der å gjøre
14 TIMER SIDEN