Ragnhild Mowinckel banket på nedover bakken torsdag morgen og sikret Norges første OL-medalje på kvinnesiden i alpint siden 1936 med sitt sølv.
– Dette har alt å si. Ragnhild går foran og og viser veg for de unge, talentfulle norske alpinkvinnene som vil bli gode, sier ekspert Lasse Kjus til Eurosport.no, og legger til:
– Nå er hun et forbilde. Folk vil en gang stå på pallen som hun.
Beijing 2022
Mowinckel klar for sitt tredje OL: – Kan ikke leve på gamle bragder
06/02/2022 PÅ 21:57

– Som en katalysator

Med en klump i halsen uttalte den ferske OL-medaljøren til Eurosport at hun mente dette skulle være starten på noe helt stort i norsk kvinnealpint.
– Det var på tide, jeg synes det. Men dette er et lag, uten trenerteamet og støtteapparat rundt meg, hadde det ikke gått. Vi satser nå, og skal bli like bra som guttene. Dette er en start på det. Starten på en ny æra, sier Mowinckel til Eurosport.
Kjus, som selv har vært del av en sterk norsk alpintæra, mener alt ligger til rette for at kvinnesiden nå kan ta store steg.
– På kvinnesiden har resultatene vært så som så siden 90-tallet. Vi har sett at utviklingen har vært god i det siste og resultatene har blitt gradvis bedre, sier gullvinneren fra OL i 1994, og legger til:
– Mowinckels sølvmedalje kan fort fungere som en katalysator for norsk kvinnealpint.

Hyller Mowinckels utsagn

Tidligere på morgenkvisten norsk tid tok Aksel Lund Svindal gull i utfor, mens Kjetil Jansrud fulgte opp med sølv i samme disiplin. Kjus synes Mowinckels mål om å ta igjen gutta er hårete og herlig.
– De norske herrene har dominert i en årrekke. Det er voldsomt ambisiøst at Mowinckel å mene dette, men jeg liker det jeg hører, sier han.
Verdensmesteren fra 1993 og 1999 forteller at han mener ingenting står i vegen for at norske kvinner kan ta steget opp i verdenseliten og prege resultatlistene i en årrekke framover.
– Alt ligger til rette for at det kan skje. Jeg vet at utøverne rundt har et fantastisk apparat som legger til rette. Nå har man en galionsfigur i Ragnhild. Så har man Nina Haver-Løseth som med full klaff også er en medaljekandidat, sier Lasse Kjus.
Med ett gull og to sølv for de norske utøverne før uret viste 07.00 torsdag morgen, mener Lasse Kjus at man aldri har sett maken i norsk alpinhistorie.
– I hvert fall i OL-sammenheng har vi aldri opplevd noe like enormt. Og tenk bare på fortsettelsen, hva vi han oppnå videre. Vi kan fremdeles plukke mange medaljer resten av mesterskapet.