De norske førerne har virkelig hatt en kanonsesong i WRC-sirkuset, for mens vi ikke har noen biler med norsk flagg i det øverste nivået, har vi to nordmenn helt i toppen av WRC2. Med tre gjenstående rallyer på kalenderen, leder Andreas Mikkelsen med 126 poeng, mens landsmann Mads Østberg står med 96.
Ved seier får en utdelt 25 poeng, i tillegg til at en kan ta fem ekstrapoeng ved power stage på den siste dagen.
Et annet aspekt i WRC er at alle må gjennomføre inntil sju rallyer, der en stryker det dårligste resultatet etter endt sesong.
WRC
Overlegen Solberg-seier i Wales
30/10/2022 KLOKKEN 10:15

Avslørte finte

Med det i mente, har vi en aldri så liten «twist in the tail» før sesongavslutningen. For Mads Østberg, som altså ligger 30 poeng bak Andreas Mikkelsen, har kun kjørt fem rallyer, mens WRC2-lederen har kjørt seks.
Det vil si at Østberg bør ta full pott i rallyet han har til gode på Mikkelsen, samt slå ham når de møtes. Det åpner for et spill – både på og utenfor løypa – på de gjenværende rallyene. Og spillet har allerede startet, for Mads Østberg har fått nyss i at den norske konkurrenten har byttet avslutningsløp.
– Andreas har sagt at han skal kjøre sesongavslutningen i Monza, men jeg har har plukket opp via noen kilder at han har byttet til Catalunya. Så vi har kastet oss rundt og meldt oss på i Catalunya vi også, sier Mads Østberg med et smil om munnen.
Det foregår en aldri så liten katt og mus lek mellom de to konkurrentene.
Planen til Østberg var i utgangspunktet å kjøre rally Finland og Catalunya, men da Mikkelsen skulle kjøre i Monza valgte også Østberg å kaste seg på der. Men nå har altså Mikkelsen snudd igjen og droppet Monza for Catalunya, som da betyr at Østberg igjen må endre planen for å kunne møte Mikkelsen i en finale om VM-tittelen.
Østberg og kartleser Torstein Eriksen er regjerende verdensmestere i WRC2.
– Vi er helt avhengig av topp resultat i Finland, og samtidig slå Andreas head-to-head, så det var kritisk at vi fikk meldt oss på et rally han også skal kjøre, fortsetter Østberg.

Må satse alt på seier i Finland

Dersom Østberg ender med en topplassering i de finske skogene, er det dermed duket for en norsk duell om VM-tittelen i sesongens nest siste rally utenfor Barcelona i midten av november.
Østberg ledet Rally Catalunya fra start til mål sist han kjørte, i 2019. Andreas Mikkelsen vant WRC-klassen her i 2015 - hans første av tre seirer i den øverste klassen.
Østberg må satse alt på seier i Finland. Føreren fra Våler trives historisk sett godt i Finland, med to tredjeplasser og en annenplass i WRC-klassen her. Sist han kjørte rallyet, i 2018, endte det med fire etappeseirer, og andreplass totalt.
Rally Finland er neste stopp på WRC-kalenderen, 1.-3. oktober. Du kan se samtlige etapper live på discovery+.
Sett denne?

Her er Oliver Solberg bare centimeter unna velt

WRC
Solberg stiller i rally i Wales dager etter vrakingen – kjører familieeid VW
13/10/2022 KLOKKEN 16:30
WRC
Oliver Solberg vrakes av Hyundai: – Skuffet
06/10/2022 KLOKKEN 08:53