• Se Wimbledon-finalen for menn på Eurosport Player og TVNorge søndag fra klokken 14.30.
Søndag står de ansikt til ansikt. Roger Federer (35) møter Marin Čilić (28) i finalen i Wimbledon.
Det blir en tøff kamp, men det er ingen tvil. Roger Federer er den favoritten til å ta sin 19 Grand Slam-tittel. Vinneren han blir det hans åttende tittel i Wimbledon og dermed passerer han Pete Sampras i antall titler.
Laver Cup
Ruud setter sammen den ultimate spilleren ut ifra «de fire store»: – Komplett pakke
23/09/2022 KLOKKEN 06:35
– Federer har vært i den beste formen. Han har ikke tapt et eneste sett. Han er hard å slå i finaler. Samtidig så vant Čilić US Open der han slo Federer i semifinalen. Da spilte han en tennis som var i en helt annen liga. Federer håper at Čilić ikke kommer opp på det nivået igjen i år, sier Eurosports tennisekspert Christer Francke.
(Saken fortsetter under videovinduet)

– Han er livsfarlig

For selv om sveitseren er favoritt kan Čilić skape noen problemer for Federer. Veteranen skal passe seg i det som blir finale nummer 29 i Grand Slam. Som i semifinalene tror Francke at det blir tett og jevnt.
– Han er livsfarlig han kroaten. Han server ekstremt bra og slår hardt på neste ball. Det kan bli samme opplegg som i semifinalene, at det blir mange tiebreak-sett. Det blir sannsynligvis ganske jevnt i settene. Så det blir det lille ekstra som avgjør, sier Francke, og fortsetter:
– Federer er så god nå at han kan dra på det lille ekstra, som han gjorde mot Berdyche i de to tiebreak-settene, slik at han hever seg litt i tiebreak. Han har den egenskapen og er i så god form at han greier det. Han er så god på servingen sin at det er vanskelig å bryte ham.
Det sprudler litt av Federer om dagen. Han har ikke vunnet turneringen på fem år, men kan blir historisk om han går seierende ut av duellen mot kroaten.
– Jeg elsker denne turneringen. Alle mine drømmer ble til virkelighet her. Det er en deilig følelse å ha muligheten til å vinne for åttende gang, forteller Federer.

– Mange som trodde at han ble borte for alltid

Kontrasten er stor til fjoråret da en skade spolerte store deler av sesongen. Nå er han tilbake. Enda sterkere enn noen gang. Det mener i alle fall finale motstanderen.
– Roger spiller kanskje sin beste tennis i karrieren. Han blir en kjempeutfordring, sier Čilić.
Tennis er ikke lenger det viktigste for familiefaren Federer. Firebarnsfaren synes det er gøy å spille Wimbledon igjen. At han er tilbake bedre enn noen gang er sterkt. Francke mener 35-åringen kom styrket ut av skadeoppholdet.
– Det er helt unikt. Han var skadet i fjor og opererte i kneet. Han måtte ta seg et halvt års pause. Det har aldri skjedd før. Det var mange som trodde at han ble borte for alltid. Så kommer han tilbake sterkere enn noen gang. Han har endelig fått trent godt med fysisk, som han egentlig aldri har fått tid til å gjøre før. At han fortsatt er motivert og har lyst, er imponerende.
– Det er unikt at en idrettsutøver går så mange år og presterer hvert eneste år. Jeg vet ikke om du finner noe tilsvarende i noen andre i en såpass stor internasjonal idrett, hvor noen gjør det så bra over så lang tid, fortsetter Francke.
I finalen tror Francke at det blir jevnt og at flere av settene vil blir avgjort på tiebreak. Eurosports trennisekspert tror Čilić kan slå Federer slik:
– Han kan ta Federer på servene. Han må holde serven og ta noen slike råsjanser. Han må satse, gå for vinnerne sine og spille opp mot det han gjorde da han vant US Open i 2012. Han må spille litt over evne for vinne finalen, og han har gjort det før. Etter den US Open-finalen vet han at han kan det. Han er full av selvtillit og jeg tror han ikke har en tanke om at han skal tape den finalen. Mentalt sett er han helt klar for å vinne,
  • Se Wimbledon-finalen for menn på Eurosport Player og TVNorge søndag fra klokken 14.30.
Roland-Garros
Federer - Koepfer - Roland-Garros
05/06/2021 KLOKKEN 23:55
Internazionali BNL d'Italia
Ruud utklasset tidligere verdenstreer – klar for kvartfinale
18/09/2020 KLOKKEN 13:45