– Hvis ikke vi finner en løsning snart, er det en risiko for at tennisen blir et gissel for det ene slaget. Jeg tror situasjonen bare kommer til å bli verre de neste ti årene.
Det uttalte Rafael Nadal nylig i et intervju med det japanske magasinet Number. Tennisikonet er skeptisk til sportens utvikling. Frykten er at de lange ballvekslingene skal forsvinne og at spillerne bare skal basere seg på å vinne poengene raskest mulig.
Casper Ruud, som har Nadal som forbilde og besitter mange av de samme kvalitetene som 35-åringen, mener spanjolen «absolutt er inne på noe».
Rolex Paris Masters
Nå får Ruud leke med de store gutta etter historisk triumf: – Utrolig følelse
04/11/2021 PÅ 19:48
– Nå er det jo sånn at mange av disse nye, litt yngre spillerne, er ganske høye. Det er litt derfor de server så bra. Du ser jo på Medvedev, Zverev, Tsitsipas og ikke minst Harris. Alle er godt over 190 centimeter. Kred til dem som har en veldig god serve på grunn av høyden, men ikke minst fordi de beveger seg også veldig, veldig bra. De har tatt et nytt steg der, sa Ruud til Discovery på en pressekonferanse under Vienna Open i forrige uke.

– Frustrerende å spille mot

Der Ruud roser sine argeste konkurrenter for måten de bruker fysikken sin, kan det virke som at Nadal mener at spillernes fysikk har fått for mye å si i tennisen.
– Tidligere var talent og taktikk mye mer relevant enn hva det er nå. Vi måtte være mye skarpere for å få poeng, men i dag er tennisen basert på andre konsepter. På grus er det fortsatt mulig å bevege seg, men på gress og hardcourt er det blitt nesten umulig. Tennisen blir hurtigere og hurtigere, og jeg er ikke overbevist om at det er den riktige utviklingen, sa Nadal i intervjuet.
Ruud sier at han selv foretrekker å se på lange ballvekslinger kontra serveess, en mening som Nadal etter alle solemerker deler med nordmannen.
– Det er også frustrerende å spille mot en med mange serveess, men det er vanskelig å unngå det. Jeg vet ikke helt hva som kan gjøres med det. Nå har du grusen, hvor disse som omtales som grusspillere, får litt mer tid på returnere og det blir litt mer spill om ballen enn på gress, hardcourt og innendørs hardcourt. Der får serverne en litt større fordel med tanke på hvor raskt det går, sa Ruud.
– Det er vanskelig å si så mye om det, men du ser at mine jevnaldrede server veldig godt. Det gjør at de som liker å spille mer med ball, må være gode til å returnere og bryte ned den serven på en eller annen måte. Jeg ser absolutt poenget hans, fortsatte han.
Saken fortsetter under videoen.

Se høydepunktene: Ruud videre etter to strake sett

– Alt går fortere

Nadals uttalelser har skapt overskrifter i tennisverden. Seks ganger Grand Slam-vinner, nå tennisekspert for Discovery, Boris Becker, mener det er viktig å lytte til Nadal. Dog ser han ikke like mørkt på saken.
– Du kan se at det er en variasjon av typen spillere, enten det er Tsitsipas, Medvedev, Zverev, Sinner eller Alcaraz. De er alle forskjellige spillere, så jeg kan ikke helt forstå argumentet. Jeg synes ikke det er så tragisk, jeg liker de unge spillerne, sa Becker.
Discovery-kommentator og tidligere tennisspiller Christer Francke uttalte i en tidligere artikkel at han skjønner godt hva Nadal mener.
– Profftennisen blir mer fysisk. Slagene og servene er hardere. Alt går fortere. Det er kortere dueller enn tidligere. Det kan utvikle seg slik at det ikke blir så severdig for publikum og de som ser på TV. Underholdningene blir kanskje ikke så stor, sa Francke.
– Rå kraft og raske poeng har det vært i mange år, spesielt innendørs. Men han har et poeng, for spillerne er bedre fysisk og utstyret blir enda bedre. Da er muligheten for å slå enda hardere til stede. Jeg synes det er morsommere med å lange poeng enn serveess, selv om det kan ha sin sjarm. Det er greit med noen variasjoner, men i det store og hele foretrekker jeg hardcourt med medium fart. Kanskje vi skulle hatt enda mer grus, fortsatte han.

Tilfreds med antall grusturneringer

Grusen er Ruuds foretrukkede underlag, men nordmannen har ikke noe kjempestort behov for at det skal bli flere turneringer på det underlaget.
– Det er lagt opp sånn at det er flere hardcourt- enn grusturneringer. Sånn er det bare. Jeg foretrekker å spille på grus, men jeg synes det er helt fint sånn det er nå. Jeg klager ikke på at det er for mange hardcourt-turneringer, men det er en realitet at det er flere enn grus, sa Ruud.
– Da må man bare ta vare på den grussesongen man får og de turneringene man spiller. Jeg er en av dem som spiller flest, nettopp fordi jeg liker det og vet at der er sjansene mine størst. Jeg får spilt nok i løpet av ett år fordi jeg reiser til Sør-Amerika og holder meg til grus på sommeren etter Wimbledon. Jeg er fornøyd med de turneringene jeg får, jeg.
San Diego Open
Team Ruud før Murray-møtet: – Fortsatt en av de tøffeste der ute
30/09/2021 PÅ 07:33
US Open
Sjokk-exit for Ruud: Tapte for 117-rangert nederlender
01/09/2021 PÅ 19:51