– Det er ikke deres skyld at det er krig. Jeg er lei meg på deres vegne, det er urettferdig, sier Nadal.
I april ble det klart at russiske og hviterussiske utøvere ikke vil få spille den prestisjetunge Grand Slam-turneringen i London som følge av Russlands krigføring i Ukraina.
Mutua Madrid Open
19-åringen tar tennisverden med storm: – Ingen hemmelig oppskrift
09/05/2022 PÅ 09:22
Flere spillere har i etterkant vært ute og kritisert beslutningen. Blant dem er verdensener Novak Djokovic. Serberen har omtalt utestengelsen som «galskap».
Blant dem som dermed ikke får spille turneringen, er verdenstoer Daniil Medvedev og 8.-rangerte Andrej Rublev. På kvinnesiden er verdensfirer Arjana Sabalenka (Hviterussland) utestengt.
Rublev var krass i sin omtale av nekten.
– Helt ærlig, det er ingen mening eller logikk i grunnene de oppgir. Det som skjer nå, er helt og holdent diskriminering, sa Rublev ifølge CNN.

Standpunkt

Nadal mener at spillerne selv kanskje må ta et standpunkt.
– La oss se hva som skjer i ukene som kommer. Kanskje må spillerne ta et standpunkt. Dette er feil, sier han.
Også tidligere verdensener Andy Murray er imot utestengelse av spillere.
– Jeg føler med dem som ikke får spille. Jeg kjenner også flere som arbeider med Wimbledon, og jeg vet hvor vanskelig situasjonen er, sier han ifølge BBC.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Eikeri imponerer i double – kjemper om kvartfinale i Madrid

Flere reaksjoner

Spillerorganisasjonene ATP og WTA har også kritisert avgjørelsen. De har vært klare på at spillerne fortsatt vil få delta i turneringer i deres regi, dog under nøytralt flagg.
I en uttalelse går ATP hardt ut mot startnekten arrangøren All England Club har vedtatt. Der blir den omtalt som «ensidig» og «urettferdig».
«Dette har potensial til å skape en skadelig presedens for tennissporten. Diskriminering basert på nasjonalitet er et brudd på vår avtale med Wimbledon. Den sier at innmelding av spillere kun skal være basert på ATP-rankingen», skriver forbundet for mannlige tennisspillere.
ATP har varslet en gjennomgang av situasjonen. Styret vil sammen med organisasjonens medlemsutvalg vurdere hvordan responsen blir på Wimbledon-arrangørens avgjørelse.
Turneringen starter 27. juni.
Artikkelen fortsetter under videoen.

Stjernen til Discovery: – Må ta vare på min karriere, for til syvende og sist er det livet mitt

Klar for comeback

Rafael Nadal er med i sin første turnering siden han tapte Masters 1000-finalen i Indian Wells. Den spanske verdensfireren har slitt med en ribbeinsskade, men stiller til start i Madrid Open. Han møter vinneren av Miomir Kecmanovic og Alexander Bublik i første kamp.
– Jeg føler meg bra med tanke på ribbeinsskaden. Den er helbredet, så nå gjenstår det å finne tilbake tennisformen og den fysiske formen. Det tar litt tid, så jeg er her for å bli bedre og bedre for hver dag, sier Rafael Nadal til Discovery.
Med lite trening i kroppen de siste ukene, vil de kommende ukene i all hovedsak bli brukt til å forberede seg til Roland-Garros. Grand Slam-turneringen starter i slutten av mai.
– Jeg tar som regel aldri disse turneringene som oppkjøring til en annen. Hver turnering i denne delen av sesongen er helt spesielle. De er en del av historien til sporten vår, men dette året må jeg innse at situasjonen er annerledes, forteller det spanske tennisikonet før han fortsetter:
– Jeg har vært ute i halvannen måned og jeg har hatt få treninger. Jeg må være ydmyk nok til å akseptere at det er en prosess jeg må gjennom, og det største målet er selvfølgelig å være klar til Roland-Garros.
(Eurosport/©NTB)
Sett denne?

Sjekk dette «eggstraordinære» myntkastet

Mutua Madrid Open
Alcaraz til Discovery: – Jeg kan slå alle i verden
07/05/2022 PÅ 12:32
Mutua Madrid Open
Her avgjør Alcaraz mot Nadal
06/05/2022 PÅ 17:46