Populære sporter
All sport
Vis alt

Tallene bak Ruuds suksess: Knuser flere av verdensstjernene

Carl Henning Biørnstad

Publisert 03/05/2021 klokken 20:02 GMT+2

Øivind Sørvald har fulgt Casper Ruud på tennisbanen siden Snarøya-gutten var ni år gammel. Nå går Discovery-eksperten i dybden på hvorfor pilene for alvor har pekt oppover de siste månedene.

Casper Ruud og Øivind Sørvald (Getty/NTB).

Foto: NTB

  • Se Casper Ruud mot Felix Auger-Aliassime i Mutua Madrid Open tirsdag fra kl. 11:00 på discovery+. Sikre deg tilgang her!
– Jeg har fulgt Casper siden han var ni år gammel, så om vi skal ta for oss utviklingen han har hatt siden da, er vi nødt til å holde på en god stund.
Det sier en lystig Øivind Sørvald når Discovery slår på tråden i forkant av Casper Ruuds første kamp i ATP 1000-turneringen i Madrid.
Sørvald er en svært sentralt figur i det norske tennismiljøet. I tillegg til å ha rollen som Discoverys tennisekspert, der han blant annet er fast inventar i studio under de aller fleste turneringene, jobber han som utviklingsansvarlig i Norges Tennisforbund.
Øivind Sørvald er også en viktig mann for Casper Ruud. Eksperten bidrar nemlig med grundige tekniske og taktiske analyser for Team Ruud, og hjelper Norges beste tennisspiller til å bli enda bedre – spesielt på det taktiske planet.
– Det blir mer og mer fakta og vitenskap i tennis, og vi tror veldig sterkt på det å bruke analyseverktøy og avanserte måleinstrumenter for å utvikle spillere videre. Vi driver ikke med synsing, men fokuserer mer på fakter. Så bruker vi teknologi aktivt på en pedagogisk måte, forklarer Sørvald.
picture

Dette sier Casper Ruud før Madrid Open

Større hastighet

Det er spesielt tre vesentlige ting Casper Ruud har strammet opp den siste tiden:
  • Spin
  • Backhand
  • Serve
Med analysebrillene godt plantet øverst på nesa, er Sørvald – omtrent før et eneste spørsmål er stilt – i gang med å sette fingeren på Casper Ruuds siste måneders utvikling. For én ting er at kvaliteten på de tre punktene over har økt betraktelig – men det fysiske har også forbedret seg voldsomt.
– Da Casper var junior, så vi at han begynte å nærme seg hastighetene til de beste spillerne. Vi brukte blant annet radarer for å måle dette, og nå ser vi at han slår like hardt som de andre i verdenstoppen. Han har hastigheter på både fore- og backhand som det er veldig vanskelig å spille mot. Vi vet at spillere gruer seg til å møte Casper, understreker Sørvald.
Den rutinerte tennisanalytikeren trekker blant annet fram kampen mot russiske Andrey Rublev (7) i Monte Carlo.
– Tallene fra den kampen viser helt tydelig at Casper slår ballen hardere enn det Rublev gjør. Han bruker vesentlig mer spin enn Rublev i den kampen, sier Sørvald.
picture

Rublev etter seieren: – Casper er en fantastisk spiller

Bedre spin enn Nadal

Og det er nettopp dette med spin Sørvald først og fremst trekker fram når han skal beskrive Ruuds utvikling. For det var nemlig ikke bare Andrey Rublev som var nødt til å se seg «slått» av Casper Ruud i fyrstedømmet.
– I Monte Carlo oppnådde Casper 55 rotasjoner i snitt per sekund. Det var ti prosent mer enn Rafael Nadal i samme turnering, sier eksperten.
Graden av spin i ballen måles i RPS (rotation per second).
– Ved spin i ballen skapes det en effekt ved at du kan skyte høyere, men samtidig klare å styre retningen ballen skal gå i. Ballen kommer også veldig bratt ned og skyter ifra når den treffer bakken. Gjennom det arbeidet Ruud har gjort med spin den siste tiden, har han klart å produsere større racketkapasitet og styrke i slagene. Dette henger sammen. Før spilte han veldig mye mer med armen, men nå har koordinasjonen blitt mye bedre, forklarer han videre.

– Motstanderne finner ingen store svakheter

Opp gjennom årene har Casper Ruud mer eller mindre hatt den solide forehanden som varemerke på tennisbanen. Samtidig har forehandens høyre hånd – backhanden – på mange måter vært nordmannens svake punkt. Det er også der Ruud har vært ekstra sårbar, ifølge Øivind Sørvald.
Men med betraktelig færre backhand-feil denne våren, har Casper Ruud helt tydelig sydd igjen deler av det sårbare spillet. Det skyldes blant annet terping, terping og atter terping under koronapandemien.
– Casper har tatt veldig tak i backhanden under koronaperioden. Han har hatt god tid til å terpe slagene det siste året, sier Sørvald, før han begynner å forklare litt grundigere:
– Strengeflaten han traff med på et vanlig backhand-slag lå litt åpen, altså pekte litt oppover. Så da Casper traff ballen, følte han ofte at han mistet kontrollen på lengden. I det siste har han klart å lukke racketen mer, og med en gang han mestret dette kunne han kjenne at rackethastigheten økte. Med det klarte han å produsere mer spin i backhanden.
Discovery-eksperten mener at Casper Ruud hadde hatt enda bedre sjanser mot østeriske Dominic Thiem i Rolland Garros i oktober, om dette hadde vært på plass da.
– Om han hadde hatt den følelsen i slagene mot Thiem i oktober, så hadde det vært en hardere nøtt for østerikeren. Mot Thiem i Paris slo han 20 backhand-feil, så hvis han nå utvikler seg i samme spor som han har gjort den siste tiden, så blir det mye vanskelige for spillere som Thiem og se hva de skal ta Casper på.
– Per nå finner ikke motstanderne noen store svakheter hos Casper. Jeg tror at spillere som Fabio Fognini, Diego Schwartzman og Pablo Carreño Busta tenker seg om en ekstra gang før de spiller på backhanden til Casper, understreker Sørvald.
picture

Casper Ruud og Dominic Thiem takker for kampen etter at Thiem vant 3-0 i set i den tredje runden av Rolland Garros i 2020.

Foto: Getty Images

Oppringt av franske spesialister

Casper Ruuds utvikling de siste månedene har heller ikke gått upåaktet hen ute i den store verden. Øivind Sørvald forteller at en rekke franske spesialister har tatt kontakt med ham for å få han til å fortelle hva som er hemmeligheten bak det norske stjerneskuddet.
– Ruud er veldig i vinden om dagen, og han begynner å sette sitt preg på tenniskartet. Flere journalister regner Casper som favoritt i Madrid, sier Sørvald, som selv ikke ønsker å sette noe favorittstempel på Snarøya-gutten før ATP 1000-turneringen.
– De som følger med, ser at han har noen ekstreme ferdigheter som bare blir bedre og bedre, legger han til.

Taktiske server

I tillegg til at både backhand og spin har forbedret seg betraktelig, peker også serve-pilene i riktig retning. Ruud server bedre enn han har gjort på veldig lenge. Grunnen? En blanding av mer variasjon og flere fullførte førsteserver.
– Casper hadde en periode i 2020 der han servet veldig godt, og nå prøver han å komme tilbake til noe av det samme. Jeg vet at han jobber med det, og at serve har vært et fokusområde i lengre tid, forteller Øivind Sørvald.
– Man må i stor grad slå førsteserver. Casper burde ha som mål å ligge på 70%-80% førsteserver i snitt. I tillegg handler det om å serve smart. En ting er å serve i 210-220 km/t, men det er desto viktigere å serve taktisk. Du må serve smart og variert. Et eksempel er å aldri kjøre to like server etter hverandre.
Tall fra ATP viser at Ruud har slått inn 66% av førsteservene i løpet av karrieren.
Den samme statistikken viser også noe Casper Ruud virkelig har forbedret de siste årene, nemlig dobbeltfeil. I 2019 hadde Ruud 121 dobbeltfeil, mens det det tallet falt som en stein i 2020 – ned til 61. Så langt i 2021 ligger han på 31 dobbeltfeil.
Avslutningsvis ønsker Øivind Sørvald å påpeke at det ikke er absolutt alle forbedringspunkter og svakhter Casper Ruud ønsker å dele med omverden.
– Han har sine hemmeligheter som han ikke går ut med. Det å bygge et reportoar som tennisspiller tar tid. Det er tusenvis av kombinasjoner som kan brukes, understreker han.
picture

Tett kampprogram og slitasjefare – dette er status før Madrid Open

Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame