Populære sporter
All sport
Vis alt

Slik kan Ruud bli verdensener etter Australian Open: – Størst sjanse av alle

Joakim Opphus

Oppdatert 08/01/2023 klokken 13:35 GMT+1

Casper Ruud har igjen muligheten til å bli ny verdensener i tennis. Dette er hva som må gå nordmannens vei i årets første Grand Slam-turnering dersom drømmen skal bli en realitet.

Casper Ruud

Foto: Getty Images

  • Følg Australian Open med Casper Ruud og resten av tenniseliten fra og med 16. januar på discovery+ og Eurosport.no
I US Open i september var Casper Ruud kun to sett unna å bli ny verdensener i tennis, men spanske Carlos Alcaraz ble for sterk i finalen i New York.
Fem måneder senere er muligheten for nordmannen å ta det siste steget på verdensrankingen igjen til stedet. Og etter nyheten om at nåværende ener Alcaraz måtte trekke seg fra Australian Open med en skade er muligheten enda større.
Ifølge Discoverys tennisekspert Dorthea Faa-Hviding er det ingen som har en bedre sjanse til å toppe rankingen etter turneringen enn nettopp spilleren fra Snarøya
– Han har størst sjanse av alle som er med, sier Discoverys ekspert før hun utdyper:
– Han er nærmest. Han må ikke vinne for å bli ny verdensener. Det må de andre. Men det er langt til en finale.

Dette må skje

For at Ruud skal kunne overta tronen i internasjonal tennis må han komme seg helt til finalen i Australia.
Dersom det skulle skje så kan han selv med et tap bli ny verdensener, men da kan ikke finalemotstanderen være enten Novak Djokovic eller Stefanos Tsitsipas.
Men ettersom Ruud er andreseedet i turneringen vil han først møte Djokovic som er fjerdeseedet i en potensiell semifinale.
For å si det enkelt: Hvis Casper Ruud møter Stefanos Tsitsipas i finalen i Australian Open må han vinne. Hvilken som helst annen finalemotstander for Ruud betyr at nordmannen er ny verdensener.
– Det er mye som må klaffe da, sier Faa-Hviding om hva som mest sannsynlig er Snarøya-spillerens beste sjanse til å bli verdensener i 2023. Han har få poeng å forsvare, men senere i sesongen desto mer poeng som må forsvares etter de sterke prestasjonene i blant annet Miami, French Open og US Open.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Frustrert Djokovic tar en «Rune» – kaster ut eget team-medlem

– Ærlig forsøk

Ruud har ikke fått det helt til å klaffe i den første Grand Slam-turneringen på året tidligere. Beste resultat fra før er fjerderunde i 2021. Der måtte han trekke seg med en skade i møtet med russiske Andrej Rubljov. I 2022 måtte han trekke seg like i forkant av turneringen med en ankelskade.
Men at nordmannen har tatt store steg på hardcourt siden siden forrige opptreden i 2021 er det ingen tvil om. Det er finalene i US Open, ATP Finals og Masters 1000 i Miami i fjor et klart tegn på.
I forkant av Paris Masters i høst snakket Ruud i et intervju med Discovery om den gylne muligheten i Australia.
– Nummer én i verden er den siste plassen jeg ikke har nådd enda. Jeg skal alltid tenke at jeg skal gi det et ærlig forsøk og være i en god posisjon for å klare det. Om det vil skje er vanskelig å si, men det er gøy å være så nærme og blant de som har den muligheten.

Forventer å gå langt

Discoverys ekspert mener finale i Melbourne ikke er en umulig oppgave.
– Jeg tror han må ha troen og være mentalt sterk. Jeg tror også at det handler litt om å spare litt krefter i de tidligere rundene. Det handler også om å effektivisere hardcourt-spillet sitt, noen han har gjort veldig bra det siste året. Jeg tror vi kommer til å få se en annen Casper Ruud i år enn hva tilfelle har vært tidligere.
– Det er ikke bare Casper som har hatt en travel desember og en lang sesong. Han er i god fysisk form og stiller som verdenstreer og andreseedet. Så jeg regner med at han forventer å gå langt.
Saken fortsetter under videoen.
picture

Casper Ruud tar «unormalt» grep: – Håper det er en god oppskrift

Status før turneringen

I skrivende stund ser rankingen slik ut:
1. Alcaraz - 6820 poeng
2. Nadal - 5770 poeng
3. Ruud - 5720 poeng
4. Tsitsipas - 5715 poeng
5. Djokovic - 5070 poeng
Alcaraz vil kun miste 90 poeng på å ikke spille Australian Open ettersom han tapte i tredje runde av turneringen i fjor. Han vil dermed havne på 6730 etter turneringen.
For at Ruud skal passere spanjolen må han altså samle inn 1010 poeng. Man får 2000 poeng for en seier og 1200 dersom man taper finalen.
Verdenstoer og tittelforsvarer Rafael Nadal har ingen mulighet til å bli ny ener. Han vil ikke kunne tjene poeng som regjerende vinner. Dersom han skulle forsvare tittelen vil han bli værende på 5770 poeng.
Og med Ruud bare 50 poeng bak vil nordmannen mest sannsynlig passere sitt idol på rankingen etter Australian Open. Men om Ruud vil klatre til en 2. plass avhenger av hvor langt verdensfirer Tsitsipas og verdensfemmer Djokovic kommer i turneringen.
Australian Open begynner 16. januar. Alle kampene kan du følge på Australian Open og Eurosport.no
Gjør som 3 millioner brukere på appen
Hold deg oppdatert på siste nytt, resultater og livesport
Last ned
Del denne artikkelen
Reklame
Reklame