Norges nye tennisyndling Casper Ruud kjempet som en løve og tok seg til 2. runde i Australian Open mandag formiddag norsk tid.
19-åringen tok seg til slutt av franske Quentin Halys med settsifrene 6-3, 2-6, 6-7, 7-5, 11-9.
– Det er så bra for Casper Ruud, å vinne en femsetts-kamp. Det kan han ta med seg videre og vil gi selvtillit, sa Eurosport-kommentatur Christer Francke da seieren var sikret.
US Open
Sjokk-exit for Ruud: Tapte for 117-rangert nederlender
01/09/2021 PÅ 19:51
Ruud var tydelig irritert over dømmingen ved flere anledninger etter å ha sett marginale avgjørelser gå mot seg. Nordmannen klarte imidlertid å ta seg sammen og kunne til slutt strekke armene i været i triumf etter over fire timers spill.
Han avgjorde femtesettet på sin tredje matchball.
– Det er den feteste seieren jeg har hatt. 11-9 i avgjørende sett! Det er ikke hver gang man får den muligheten, sier Ruud til NTB.
– Jeg er ganske sliten, for å være ærlig. Det var en lang ball da jeg brøt ham, og da begynte jeg å kjenne på krampe i hamstringen. Det er vanskelig å få vekk. Jeg prøvde å strekke litt i smug så han ikke skulle se meg. Men jeg klarte å bryte ham og holde serven til slutt. Ekstremt deilig, fortsetter han.
Også pappa Christian var en stolt mann etter seieren.
– Jeg er utrolig lettet. Han fortjente det, for han jobber så hardt. Halys servet vanvittig, men Casper hang med og ga seg ikke. Utrolig deilig. Han har skikkelig baller, sier pappa Christian Ruud til NTB.
I neste runde venter argentinske Diego Schwartzman. 25-åringen, som har spilt inn drøye 23 millioner kroner i premierpenger så langt i karrieren, er ranket som nummer 26 i verden, og vil gi Ruud en ordentlig pekepinn på hvor nivået ligger.
Artikkelen fortsetter under:

Sterk start

Ruud fikk en strålende start på sitt livs største kamp. Han reddet en bruddball og tok hjem det første gamet. Deretter brøt han Halys' serve og gikk raskt opp i 2–0.
Franskmannen virket litt rusten i åpningen, men klarte å bryte tilbake i tredje game og utlignet senere til 2–2. Så vartet Ruud opp med mye godt spill og gjorde nok et servebrudd. På stillingen 5–3 misbrukte han fem settballer, men lyktes til slutt på sin sjette og vant settet.
I andre sett servet Halys betraktelig bedre, og Ruud havnet raskt under 0–3. Snarøya-gutten ble brutt i sin første servegame. Senere reddet han tre settballer og reduserte til 3-5, men tok ikke vare på to bruddballer i det neste gamet. Halys forsvarte seg godt og servet hjem settet.
– Casper ble litt stresset på serven fordi Halys returnerte bra. Det ble ikke så mange baller i spill. Han må jobbe mye i servegamene sine, sa pappa Ruud da det sto 1–1 i sett.
Spillerne gikk gjennom hele tredje sett uten servebrudd. Halys servet solid og tvang fram tiebreak. Der lå Ruud under 2-4, men spilte seg tilbake til 4–4. Dessverre for nordmannen var Halys sterkest og vant 7–5.
Ruud måtte dermed vinne de to neste settene for å nekte Halys avansementet. Han var nær ved å bli brutt tidlig i fjerde sett, men holdt unna og utlignet til 1–1. Like etter sto han mot to nye bruddballer. Neste game vant Halys blankt.

Thrilleravslutning

På stillingen 5–5 klarte endelig Ruud å bryte franskmannens serve før første gang siden åpningssettet. Det banet vei for norsk 7-5-seier.
– Det så stygt ut, og jeg tenkte at det var kjørt, men Casper gir seg ikke. Han er «keen» på denne matchen, sier Christian Ruud.
I det siste settet fikk Ruud en bruddball mot seg på, men kjempet seg til 4–4. Selv klarte han ikke å utnytte tre bruddmuligheter. Spillerne holdt serven helt til Ruud brøt til 10–9. Etter sin tredje matchball kunne han strekke armene i været og juble for seier.
Capser Ruud tok seg til 1. runde etter å ha vunnet tre kvalifiseringskamper. Han er første nordmann som deltar i hovedrunden i en Grand Slam-turnering siden 2001. Den gang var det til gjengjeld to: Jan Frode Andersen og Christian Ruud. Førstnevnte tok seg til 2. runde, mens pappa Ruud røk ut i 1. runde.
(NTB/Eurosport.no)
US Open
Ruud-kamp utsatt: Meldt voldsomme regnbyger
01/09/2021 PÅ 15:36
US Open
Stolt over sønnens enorme steg: – Ligger foran skjema
30/08/2021 PÅ 09:55