– Jeg er utrolig stolt. Dette var kjempegøy. En tittel er en tittel, og det er mange som har vært høyt ranket uten å vinne en tittel, så det er ekstra stort å ha det i baklomma og på navnet sitt, sier far og trener Christian Ruud til Eurosport.
For alt lå til rette for at Snarøya-gutten kunne sikre sin aller første tittel på det øverste nivået i karrieren, og Ruud – som har demonstrert storform på grusen i Buenos Aires – møtte en spiller helt nede på 145. plass på rankingen i portugisiske Pedro Sousa (31).
US Open
Sjokk-exit for Ruud: Tapte for 117-rangert nederlender
01/09/2021 PÅ 19:51
– Dette er en stor, stor dag for norsk tennis, og den kan bli enda større, sa Eurosports ekspertkommentator Ola Bentzen i minuttene rett før finalen i Argentina Open startet.
Ruud har smadret egen bestenotering på rankingen, endelig passert farens rekord med 39. plass som han er blitt spurt om siden han begynte å markere seg på banen, og 21-åringen vil gjøre et byks på listen når den offisielle rangeringen slippes mandag – trolig helt oppe på 34. plass med seier i Argentina Open.
I sin andre finale på øverste nivå siden han ble proff i 2015 viste han ingen tegn på tidlig nervøsitet, og servet inn det første gamet til 1-0-ledelse. Og allerede på første forsøk brøt han serven til Sousa, og fikset en drømmestart på kampen etter at han også holdt sin egen og fikset 3-0 i den argentinske varmen.
Sousa ankom banen med en bandasje rundt den venstre leggen, og flere ganger hadde han tilsynelatende trøbbel med beinet allerede i første sett. Og da Ruud hadde settball ble også kampen satt på vent noen minutter, da en tilskuer trengte assistanse i den voldsomme heten i 31 grader i den stekende sola.
Da spillet kom i gang igjen trengte 21-åringen bare den ene settballen, og banket inn 6-1-seier i første sett.
(Artikkelen fortsetter under):

Se det intense siste gamet og Ruud juble for sin første seier

Nordmannens storspill fortsatt i akt nummer, og Ruud brøt umiddelbart og tok ledelsen også i sett nummer to. Han fortsatte gjennom settet med god kontroll, og seieren var i realiteten aldri truet.
Med ledelsen 5-4 gikk han inn i sitt servegame, og måtte bare holde serven for å ta sin første tittel på toppnivå.
Det gjorde han etter et intenst og spennende siste parti, og det betydde at tidenes norske tennisprestasjon er gjort av en 21-åring.
– Jeg vil gratulere Pedro og hans team. Jeg kjenner ham godt og har trent med dem. Det er fint å se at du gjør en så god jobb. Jeg håper å se deg i mange år. Jeg er fortsatt ung, så forhåpentlig blir det mange år, sa Ruud i takketalen ute på grusen.
– Jeg vil også takke mitt team der borte i hjørnet, med mine trenere. Det hadde vært hardt for meg å være her og spille som jeg gjorde uten dem. Takk til alle sponsorer. Denne turneringen blir bare bedre og bedre for hver gang jeg kommer hit. Takk til alle fans. Jeg vet det har vært veldig varmt denne uken, også for spillerne. Så jeg håper alle har det bra og får nok vann. Ta vare på dere selv. Jeg håper alle får en fin sommer, jeg vet det er sommer her nå. Jeg lovet dere noen ord på spansk, så her kommer det, sa Ruud og leverte noen gloser til publikums glede helt til slutt.
21-åringen tapte bare ett sett i hele turneringen, i lørdagens dramatiske semifinale.
Dermed sikret han seg også om lag 950.000 norske kroner i premiepenger for turneringsseier.

Ruud grep inn da tilskuer fikk illebefinnende: – En herlig gest

US Open
Ruud-kamp utsatt: Meldt voldsomme regnbyger
01/09/2021 PÅ 15:36
US Open
Stolt over sønnens enorme steg: – Ligger foran skjema
30/08/2021 PÅ 09:55